Leningen vergelijken

Soorten leningen en kredieten

Leningen zijn er in zoveel soorten en maten, dat de zoektocht naar een juiste lening nogal wat zweetdruppels kan kosten. Bij het kiezen van een lening is het belangrijk om een duidelijk leendoel in gedachten te hebben. Bij dat type leendoel kiest u een geschikte lening. Het object waarvoor u leent moet dus altijd leidend zijn, en niet een laag rentetarief of een lage maandtermijn.

Zo is het afsluiten van een doorlopend krediet voor bijvoorbeeld een auto niet erg verstandig. De persoonlijke lening past veel beter bij bestedingen waarvan de totale kosten duidelijk zijn. U kunt dan de looptijd perfect afstemmen op de gebruiksduur of op de economische levensduur.

Een doorlopend krediet daarentegen is juist weer heel geschikt voor uitgaven waarvan de kosten onduidelijk zijn. U komt een kredietlimiet overeen en kunt daar telkens een deel van opnemen, mocht dat nodig zijn. Een doorlopend krediet sluit men daarom vaak af voor verbouwingen en woningrenovaties. Of om incidentele autokosten op te kunnen vangen of keukenapparatuur te vervangen. Naast de persoonlijke lening en het doorlopend krediet is een bekende leenvorm natuurlijk de hypotheek. Ook de minilening, autolening en creditcard zijn populaire consumptieve kredieten.

Wat is het JKP?

De leenterm ‘JKP’ komt u waarschijnlijk vaak tegen als u op zoek bent naar een goedkoop krediet of voordelige lening. Wat betekent JKP? Dit zijn de kosten van een krediet en dan uitgedrukt in een JKP: een jaarlijks kostenpercentage. Als u geld leent, dan dient u maandelijks een deel rente te betalen. Die rente mag u zien als de vergoeding die u betaalt aan de bank. De bank kan echter extra kosten bij u in rekening brengen. Ze zijn dan verplicht om deze totale jaarlijkse kosten te vermelden in advertenties, op de website en in de leenovereenkomst. Dit wordt dan uitgedrukt in het JKP, of te wel het jaarlijks kostenpercentage.

Persoonlijke leningen

Eén van de meest geliefde en populaire leningen is de persoonlijke lening. Dit krediet wordt door zowel bedrijven (zzp’ers en mkb’ers) als particulieren aangevraagd. Kenmerkend voor deze vorm van lenen is dat u altijd weet waar u aan toe bent. En dat kan erg prettig zijn. In feite koopt u met deze lening zekerheid in. U moet bij de bank opgeven waarvoor u leent. Vervolgens komt u een vast leenbedrag en een vast aantal aflossingstermijnen (de looptijd) overeen. U moet de lening binnen deze looptijd aflossen. De hoogte van iedere maandtermijn is gelijk.

U lost maandelijks evenveel aflossing en rente af. In bepaalde gevallen kunt u profiteren van renteaftrek, maar dan alleen als u de persoonlijke lening gebruikt voor bijvoorbeeld een verbouwing of renovatie van uw woning. Of te wel: Als er aantoonbaar sprake is van waardevermeerdering van een woning. Heeft u alle maandtermijnen afbetaald? Dan stopt de lening automatisch en wordt het krediet bij de BKR afgemeld. Eenmaal afgeloste bedragen kunt u niet meer opnemen.

leningen

Doorlopend krediet

Dat is bij het doorlopend krediet wel het geval! Daarom is het doorlopend krediet bijna even populair als bovenstaande leenvorm. Een doorlopend krediet (DK) is niet perse duurder dan een PL. Tegenwoordig zijn de rentes voor beide kredietvormen vrijwel gelijk. Wél kan de rente in de toekomst plotseling gaan stijgen. Sluit u een doorlopend krediet af, dan gaat u dus akkoord met een variabel rentetarief. Dit kan in uw voordeel maar ook in uw nadeel uitpakken.

Een doorlopend krediet kunt u aanvragen bij iedere Nederlandse bank. Uw maximale kredietlimiet is onder meer afhankelijk van uw netto maandinkomen, uw woonsituatie, de vaste lasten, uw leeftijd en de gegevens die over u bekend zijn bij de BKR. Wilt u altijd wat extra geld achter de hand hebben, bijvoorbeeld om onverwachtse kosten op te kunnen vangen? Of om een belangrijke uitgave te financieren waarvan de exacte kosten moeilijk in te schatten zijn? Vraag dan een doorlopend krediet aan bij de bank.

Minilening

De minilening is een minikrediet met een zeer beperkte c.q. korte looptijd. In Nederland kunt u een minilening afsluiten bij nog maar 2 aanbieders waaronder Ferratum. Met een dergelijke kleine lening kunt u per keer een bedrag tot maximaal 750 euro lenen. Maakt u voor een eerste keer gebruik van een flitskrediet, zoals minileningen ook wel genoemd worden? Dan kunt u mogelijk minder geld lenen. Wij raden u aan om slechts eenmalig van dit kredietje gebruik te maken.

Een klein beetje geld lenen met een korte looptijd is namelijk relatief duur! U betaalt zo tot 14% rente over het leenbedrag. Hoe vraagt u een minilening aan? Dat kan gewoon online bij een tweetal aanbieders in Nederland. U moet enkele documenten inscannen en uiteraard een formulier invullen met uw gegevens.

Aanbieders van flitskredieten doen geen toetsing bij de BKR. U kunt dus geld lenen zonder BKR-toetsing. Maar ook voor deze lening gelden strenge leenvoorwaarden, zoals die ook voor reguliere geldleningen gelden. U moet inkomsten hebben uit vaste werkzaamheden (studenten worden dus geweigerd) en daarnaast moet uw netto-inkomen van een dusdanige hoogte zijn, dat u zonder problemen de lening binnen 15 of 30 dagen kan terugbetalen.

Autolening

Over de autolening kunnen we kort zijn. U kunt namelijk kiezen uit meerdere soorten financieringen waarvan we er al 2 hierboven hebben beschreven: Persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Naast deze twee leningen die kunnen fungeren als autofinanciering, kunt u nog kiezen voor huurkoop, private lease en financial lease (voor ondernemers). Wat ons betreft is een persoonlijke lening afsluiten voor een nieuwe of gebruikte auto de meest verstandige, goedkope én logische keuze!

Creditcard

Veel mensen denken dat ze bij het aanvragen van een creditcard bij de bank een krediet afsluiten. Maar dat is niet zo. Met een creditcard kunt u alleen uitstel van betaling aanvragen. Met een kredietkaart leent u nooit geld. De bank schiet het u tijdelijk voor. Bij de meeste creditcardmaatschappijen krijgt u standaard 1 maand de tijd om betalingen, die u met de creditcard heeft gedaan, terug te betalen.

Op het eind van iedere maand krijgt u de rekening toegestuurd. Afhankelijk van uw kredietkaart is het mogelijk om meer tijd te nemen voor uw terugbetaling. U moet dan wel rente betalen. Voor een standaard creditcard betaalt u jaarlijks zo’n 30 euro.

Annuïteitenhypotheek

U kunt een hypotheek nemen op uw woning. De bank financiert dan uw woning en u lost de hypotheek af volgens afspraak. De maximale looptijd voor hypotheken is doorgaans 30 jaar. Gedurende deze periode kan u profiteren van renteaftrek. Daarna niet meer. U kunt grofweg kiezen uit 2 soorten hypotheken: De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Wat is het verschil tussen deze hypotheekvormen? Met de annuïteitenhypotheek heeft u altijd vaste maandlasten, tenminste, zo lijkt het.

Het maandelijks te betalen bedrag noemen we een annuïteit. Ook al betaalt u gelijke maandtermijnen, toch begint u pas halverwege de looptijd de hypotheeklening écht af te lossen. Gedurende de eerste jaren betaalt u namelijk meer rente dan aflossing. In die periode kunt u dan ook extra profiteren van de renteaftrek. Naarmate de looptijd vordert, bent u steeds duurder uit.

Lineaire hypotheek

Een goedkopere hypotheekvorm maar -gek genoeg- minder populair is de lineaire hypotheek. Hij is waarschijnlijk minder in trek omdat u met name in de eerste jaren flink veel aflost. Wel kunt u met deze hypotheek in totaal tot wel duizenden euro’s besparen in vergelijking met de annuïteiten hypotheek. Omdat u met de lineaire (betekenis lineair: lijnvormig) hypotheek in principe sneller aflost, betaalt u ook minder rente over het geheel bekeken.

Kleine betalingsachterstand voor playstation kost klant niet zijn hypotheek

Een kleine betalingsachterstand voor een playstation mag volgens de rechter een klant niet zijn hypotheek kosten. Een consument kocht een nieuwe playstation bij warenhuis Wehkamp op afbetaling. Hij kon de vijf laatste betalingstermijnen van 13 euro niet betalen. En ook al liep de achterstand op naar maar 65 euro in totaal, dát kostte hem wel bijna zijn hypotheek.

A2-codering BKR door playstation

Wehkamp meldde de achterstand bij het BKR aan als een A2-codering. Ook nadat de klant de achterstand ongedaan had gemaakt, bleef deze codering gehandhaafd. Als gevolg van de negatieve BKR-registratie kon de klant geen hypotheek meer afsluiten voor een woning die hij wilde overnemen van zijn huurder. De rechter liet de BKR-codering weghalen, want de consument werd onevenredig hard gestraft voor een kleine betalingsachterstand.

Rechtszaak tegen Wehkamp

Gelukkig kon de consument -die op het moment van de betalingsachterstand zzp’er was- direct nadat er recht was gesproken alsnog het huurhuis kopen. En zijn maandlasten vielen daardoor 150 euro lager uit dan de huur. Met zijn eigen onderneming behaalde hij een bedrijfsresultaat van bijna 50.000 euro in 2017. In 2018 trad hij in loondienst en zelfs met een salaris van 3.200 per maand zou hij -volgens de hypotheekadviseur- geen hypotheek kunnen afsluiten. En dat allemaal vanwege een codering bij instantie Bureau Krediet Registratie. Geld lenen met BKR voor een woning is vrijwel onmogelijk.

Betekenis A2-codering

Met een A2-codering kan een kredietverstrekker zoals Wehkamp de schuld in één keer opeisen. In dat geval wordt ook een kredietovereenkomst opgezegd. In dit geval schakelde Wehkamp tevens een incassobureau in en moest de man een bedrag van in totaal 666 euro in één keer aflossen.

MKB- ers durven weer te investeren en sluiten meer zakelijke leningen af

Uit de Investeringsbarometer van de ING bank blijkt dat grotere bedrijven in Nederland weer durven te investeren. Dankzij de vele zakelijke leningen die ze de laatste tijd hebben afgesloten, zijn de bedrijfsinvesteringen van de grootbedrijven weer helemaal terug op het niveau van 2008. Nu komen ook de investeringen in het MKB (Midden en Kleinbedrijf) weer flink op gang.

Zakelijke lening en eigen vermogen

Uitschieters zijn die in de bouw en in de industriële sector. In deze sectoren wordt flink geïnvesteerd. Veel ondernemers in het MKB vragen een zakelijke lening aan. Maar ook zetten ze eigen financiële middelen in. Alternatieve MKB Leningen zoals lenen via zakelijke crowdfunding-platforms blijkt toch wat minder in trek te zijn. Die markt is vooralsnog alleen in trek bij particulieren.

Geld lenen voor machines en voertuigen

Ondernemers blijken vooral weer te investeren in machines en voertuigen. Deze bedrijfsinvesteringen zijn na 10 jaar (!) weer terug op het oude niveau van 2008. Zakelijke investeringen komen daarmee dus eindelijk weer op gang.

Leningen in de ICT-sector

De investeringen in de ICT-sector nemen een grote vlucht. Het niveau van 2008 is al lang en breed bereikt. Sterker nog, de investeringen door ICT-bedrijven in Nederland liggen al 20% boven het niveau van 2008. Veel apparatuur moet nou eenmaal vervangen worden. En ook hogere winsten in deze sector spelen mee.

ING Investeringsbarometer staat hoger

Kortom: De ING Investeringsbarometer staat op dit moment van schrijven relatief hoog. Deze barometer toont de investeringsbereidheid onder MKB’ers. Jarenlang durfde het midden- en kleinbedrijf niet te investeren in bedrijfsmiddelen. Nu is het vertrouwen weer helemaal terug.

Kleine MKB-bedrijven durven met name weer zakelijk geld te lenen

Zakelijk geld lenen neemt vooral bij de kleinere MKB-bedrijven toe. Dit zijn bedrijven met maximaal 50 werknemers. Via de website Leningen.nl kunnen zowel kleine als grote bedrijven zakelijk lenen. Vergelijk alle zakelijke financieringen van verschillende financieringsmaatschappijen met elkaar en vraag vrijblijvend een zakelijke leenofferte aan.

Nederlanders hebben hoge hypotheekschuld maar springen voorzichtig met persoonlijke leningen en creditcards om

Nederlanders staan (en of we daar trots op moeten zijn is de vraag…) bekend vanwege hun zuinigheid. We zijn een Calvinistisch landje. Des te frappanter is het daarom dat nergens anders zoveel hypotheken worden afgesloten als in Nederland. We hebben een enorme hypotheekschuld openstaan. Maar daarentegen worden er opvallend weinig consumptieve kredieten afgesloten. Wat dat betreft spannen we in Europa de kroon. En daar mogen we toch best trots op zijn. Want schulden hebben is niet iets om over op te scheppen…

Onderzoek van ING

De ING publiceerde onlangs de cijfers die ze haalde uit een wereldwijd onderzoek. 15.000 mensen werden gevraagd naar hun wijze van sparen, uitgeven, beleggen, investeren en lenen. De gemiddelde Nederlander heeft een (zeer) hoge hypotheekschuld. Wij spanden tijdens de economische crisis wat dat betreft zelfs de kroon! We hadden in die periode de allerhoogste, doorlopende schulden van de EU (“uitgedrukt als percentage v/h nationaal inkomen”). Vanwege die hoge schuldenlast hadden wij in Nederland langer last van de kredietcrisis. Die duurde hier langer. Ook vanwege het op slot gaan van de huizenmarkt, of juist met name daarom.

De aflossingsvrije hypotheek

Nog steeds maakt de DNB zich oprecht zorgen over onze hoge hypotheeklasten. De Nederlandsche Bank is bang dat die hoge hypotheekschulden op termijn opnieuw de financiële stabiliteit in Nederland aantast. En veel Nederlanders lossen nog steeds niets van hun woning af omdat ze ooit een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten.

Minder kredieten en persoonlijke leningen

Toch sluiten Nederlanders veel minder gauw een persoonlijke lening of ander soort consumptief krediet af in vergelijking met andere landen in de Eurozone. We lenen maar weinig. Tevens zijn we bepaald geen liefhebber van creditcards of kopen op afbetaling. Meer dan 40% van de Nederlanders zegt buiten hun tophypotheek om geen andere schulden te hebben. In de rest van Europa ligt dat gemiddelde op 52%.

Zaken die invloed hebben op uw maximale hypotheek

Toekomstige woningeigenaren kunnen meer geld lenen voor een huis als zij privé de zaakjes op orde hebben. U wilt een woning kopen en een zo hoog mogelijke hypotheek uit het vuur slepen? De zaken hieronder hebben veel invloed op de hoogte van uw maximale hypotheek.

1. Abonnement voor telefoon en maximale hypotheek

Probeer bij het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement geen ‘gratis’ telefoon erbij te nemen met een waarde van +250 euro. U betaalt de gsm maandelijks af. Een mobiel op afbetaling wordt dan gezien als een lening. Daarom meldt de telecomprovider uw abonnement dan ook bij instantie BKR. U heeft dan een registratie.

Registratie bij BKR

Oké, het is dan wel geen negatieve registratie bij de BKR maar de bank bij wie u een hypotheekaanvraag doet, ziet deze kleine lening wel staan en neemt het mee bij het vaststellen van de maximale hypotheek! De kans is groot dat u wat minder geld kan lenen voor een nieuw huis. Nieuwe smartphone nodig? Wacht daarmee tot de handtekeningen onder het hypotheekcontract zijn gezet.

2. Private lease

Private lease is anno 2018 erg populair. Daarmee huurt men in feite een auto en zijn alle bijkomende kosten bij de leaseprijs inbegrepen. De auto blijft echter het eigendom van de leasemaatschappij. U betaalt maandelijks hetzelfde bedrag en na afloop van de ‘huurperiode’ heeft u 2 mogelijkheden: U zoekt een nieuwe auto uit en sluit een nieuw leasecontract af óf u blijft uw huidige auto leasen tegen een lager maandbedrag.

Minder lenen door leasecontract

Als u een hypotheek wilt afsluiten, dan ziet de bank ook dat u een auto leaset. Deze maandelijkse financiële verplichting heeft veel invloed op uw maximale hypotheekbedrag! Zo mogelijk kan u tienduizenden euro’s minder lenen. Loopt uw leasecontract bijna af? Laat deze dan verlopen. Wacht met het aanvragen van een nieuwe private lease totdat de hypotheekaanvraag is goedgekeurd.

3. Lopende leningen

Staat u in het rood bij de bank? Heeft u een creditcardschuld? Heeft u ooit een doorlopend krediet of persoonlijke lening afgesloten? Of op afbetaling gekocht? Probeer zo snel mogelijk van al deze lopende leningen af te komen. Leningen tellen allemaal mee voor het berekenen van uw maximale hypotheeksom. Zelfs een schuld van een paar honderd euro heeft negatieve consequenties voor toekomstige woningeigenaren….

4. Negatief BKR

Heeft u een negatieve BKR-registratie? Bijvoorbeeld omdat u in het verleden geen nette lener en aflosser was? Een negatieve registratie bij instantie BKR heeft onvoorstelbaar veel gevolgen voor uw maximale hypotheek. Banken verstrekken doorgaans GEEN hypotheken aan mensen die negatief staan geregistreerd. Ook een positieve registratie kan gevolgen hebben; U kunt dan minder geld lenen voor een huis.

5. Lening bij DUO

De meeste studenten hebben tegenwoordig een studieschuld. Studieschulden worden NOOIT geregistreerd bij het BKR. Wél stelt de bank het op prijs als u deze schuld aan hen doorgeeft. Sterker nog: Het is verplicht. Doet u dat niet en komt de hypotheker daar op een later moment achter? Dan kunnen zij alsnog uw hypotheek verlagen. In het slechtste geval moet u dan de koop afblazen.

6. Let op de partneralimentatie!!

Bent u gescheiden en betaalt u partneralimentatie? Dit is van invloed op het bedrag dat u kunt lenen voor een woning. Veel mensen zien deze verplichting over het hoofd bij het invullen van de hypotheekgegevens. Partneralimentatie wordt afgetrokken van uw inkomen en dus kunt u een minder hoge woonlening afsluiten.

De Leningmakelaar

De Leningmakelaar bemiddelt in leningen. U kunt bij diverse kredietverstrekkers in Nederland geld lenen. Dit kan geld voor eenmalige grote uitgave zijn, maar ook om tijdelijke tekorten op te vullen door een verlies van uw baan of onvoorziene uitgaven. Om een geschikte kredietverstrekker te vinden, kan de hulp van De Leningmakelaar wenselijk zijn.

De Leningmakelaar is een kredietbemiddelaar die optreedt als bemiddelaar tussen een consument en een kredietverstrekker. Deze partij probeert een lening voor u af te sluiten tegen de gunstigste voorwaarden, waardoor u maandlasten minimaal zijn.

De Leningmakelaar bemiddelt in leningen

De Leningmakelaar zal dus niet alle beschikbare leningen met elkaar vergelijken, maar vergelijkt alsnog ruim 30 leningen van grote en bekende kredietverstrekkers in Nederland. Dit maakt dat het verstandig is om zelf ook een vergelijking tussen verschillende kredietverstrekkers te maken, om zo de gunstigste oplossing te vinden. U geeft aan waar u een lening voor zoekt, en zij zoeken daar de meest passende lening voor u bij.

Hieronder vind u een tabel met tarieven met vaste rente van de persoonlijke lening bij De Leningmakelaar.

BedragTermijn p/mRente jaarbasisJKPLooptijdTotaal
€ 50.000€ 506,824.1%4.1%120 mnd€ 60.818
€ 25.000€ 253,414.1%4.1%120 mnd€ 30.409
€ 15.000€ 154,814.5%4.5%120 mnd€ 18.577

* Let op! Dit is een indicatie. Bij deze indicatie blijft de debetrente gelijk, is het totale leenbedrag geheel opgenomen, vinden er geen heropnames of extra aflossingen plaats en worden de termijnbedragen op tijd betaald. Bron: www.de-leningmakelaar.nl

Bemiddelende rol van De Leningmakelaar

De Leningmakelaar kan een bemiddelde rol spelen bij het afsluiten van verschillende soorten leningen. De meest voor de hand liggende kredietvormen voor een consumptief gebruik zijn een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Naar eigen zeggen worden er door De Leningmakelaar meer dan dertig verschillende leningen met elkaar vergeleken als u een kredietaanvraag indient via deze partij. Houd er echter rekening mee dat er nog veel meer leningen worden aangeboden door kredietverstrekkers.

Om een goede keuze te kunnen maken is het erg belangrijk dat u op de hoogte bent van de verschillen tussen beide kredietvormen. De Leningmakelaar kan u hierbij helpen, door de verschillen tussen beide leningen vooraf voor u op een rijtje te zetten.

Een doorlopend krediet is voornamelijk interessant voor mensen die relatief vaak tegen onvoorziene kosten aanlopen of een flexibel inkomen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers, die sommige maanden een veel lager inkomen hebben dan andere maanden.

Met een doorlopend krediet kunt u in de maanden met een hoger inkomen een deel van uw lening aflossen en in de maanden met een laag inkomen extra geld lenen. Een persoonlijke lening is daarentegen bedoeld voor eenmalige uitgaven die u niet direct zelf kunt bekostigen. U leent in dit geval een vast bedrag tegen een vaste rente. Iedere maand betaalt u een deel van de lening en de opgebouwde rentekosten af.

Lening oversluiten met De Leningmakelaar

Naast de mogelijkheid om een nieuwe lening af te sluiten via De Leningmakelaar, maakt deze organisatie het tevens mogelijk om een lening over te sluiten. Het oversluiten van een lening kan interessant voor u zijn, als u uw maandlasten wilt verlagen.

Bij het oversluiten van een lening sluit u bij een andere kredietverstrekker een nieuwe lening tegen een lagere rente af. Met deze nieuwe lening lost u uw lopende lening in een keer af, waarmee u uw maandlasten heeft verlaagd. Het geleende bedrag blijft immers gelijk, maar de rentekosten nemen af.

Het kan lastig zijn om het oversluiten van uw lening zelf te regelen. Door hier een kredietbemiddelaar als De Leningmakelaar voor in te schakelen wordt u veel administratief werk uithanden genomen. Het aanvragen van een nieuwe lening of het oversluiten van een lening bij De Leningmakelaar kan heel eenvoudig online. Kijk eens op de website van deze kredietbemiddelaar voor meer informatie!

Leningvisie

Leningvisie als kredietverstrekker in Nederland. De Nederlandse organisatie treedt op als bemiddelaar tussen kredietverstrekkers en consumenten. Dit betekent dat de kredietbemiddelaar op zoek gaat naar een zo goedkoop mogelijke lening voor consumenten, die op zoek zijn naar consumptief krediet. Dit is echter niet het enige wat Leningvisie consumenten aanbiedt!

Naar eigen zeggen is Leningvisie een specialist op het gebied van het oversluiten van bestaande leningen en hypotheken. Het oversluiten hiervan kan interessant zijn op het moment dat een andere kredietverstrekker een lagere rente aanbiedt dan uw huidige kredietverstrekker doet.

leningvisie logo kredietverstrekkerBij Leningvisie werken verschillende adviseurs, die ieder hun eigen expertise hebben. De een is gespecialiseerd in het afsluiten van nieuwe leningen, terwijl een ander zich richt op het beheer van uw huidige portfolio aan leningen. Zo kan Leningvisie aan eenieder wat bieden! Leningen die worden afgesloten zijn vaak gericht op eenmalige, hogere uitgaven. Denk aan de aanschaf van een motor, auto of zonnepanelen.

Lening oversluiten via Leningvisie

Een lening of hypotheek brengt hoge maandlasten met zich mee. Het kan voorkomen dat er door de tijd heen kredietverstrekkers zijn die hun rentetarieven hebben verlaagd, waardoor deze rente lager is dan de rente die u momenteel betaalt. Zeker bij langlopende leningen kan dit na een paar jaar het geval zijn.

In zo’n situatie is het oversluiten van uw lening mogelijk interessant. Leningvisie is een kredietbemiddelaar die u kan helpen bij het oversluiten van uw lening, door als bemiddelde partij op te treden tussen u en uw nieuwe kredietverstrekker.

Het oversluiten van een lening gaat als volgt in zijn werk: u sluit een nieuwe lening af bij een andere kredietverstrekker tegen een lagere rente. Vervolgens gebruikt u het geleende krediet om uw huidige lening in een keer af te kunnen lossen. Nu heeft u enkel nog een lening bij uw nieuwe kredietverstrekker, waarbij u voor de aflossing ervan lagere maandlasten betaalt. De rentekosten zijn immers lager en het totaalbedrag is hetzelfde gebleven!

Een nieuwe lening afsluiten bij Leningvisie

Naast de hulp die u wordt aangeboden bij het oversluiten van een lening, helpt Leningvisie u ook bij het afsluiten van een nieuwe lening. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een persoonlijke lening voor de aanschaf van een auto of motor. In dit geval krijgt u te maken met eenmalige, hoge kosten.

Niet iedere consument heeft dit bedrag klaarliggen, waardoor u wat extra budget goed kunt gebruiken. De persoonlijke lening wordt in dit geval enkel afgesloten om de aanschaf van het product te kunnen bekostigen. Bij een persoonlijke lening profiteert u van een vaste rente en een vaste aflossingstermijn.

Het is het doel van Leningvisie om een zo goedkoop mogelijke persoonlijke lening te vinden voor de kosten die u moet betalen. Hierbij kijkt Leningvisie naar het door u gewenste krediet, uw financiële draagkracht en uw verleden op financieel gebied.

Vervolgens dient deze kredietbemiddelaar uw aanvraag in bij verschillende kredietverstrekkers, die vervolgens ieder een aanbod kunnen doen. Het gunstigste aanbod speelt deze aanbieder vervolgens aan u door, op basis waarvan u een definitieve keuze kunt maken.

Wat gebeurt er met een lening, krediet of hypotheek na overlijden?

U zult er op dit moment misschien weinig rekening mee houden, maar ook U zult vroeg of laat overlijden. En datzelfde geldt voor uw naaste familie. Maar weinig mensen zijn ervan op de hoogte wat er dan gebeurt met een lening bij overlijden… Tja, want hoe zit het met leningen van overledenen? Worden deze kwijtgescholden door de bank of worden deze automatisch overgeërfd?

Wij leggen u uit in welke situaties een hypotheek, doorlopend krediet of persoonlijke lening wel/niet overgenomen wordt door erfgenamen nadat de lener is gestorven. Tevens gaan we dieper in op overlijdensrisicoverzekeringen. Daarmee kunt u bepaalde risico’s in de toekomst afdekken.

Wat gebeurt er met een lening bij overlijden?

Een lening, krediet of hypotheek afsluiten doet u meestal voor een lange periode. Weinig mensen kijken bij het aangaan van schulden naar de mogelijke gevolgen op de langere termijn. Een ontslag, arbeidsongeschiktheid of, erger nog, overlijden ligt altijd op de loer. U wilt uw partner en kinderen niet opzadelen met een immense geldschuld, toch? En andersom wilt u ook geen schulden erven. Als er iemand komt te overlijden, dan moeten de nabestaanden plotseling voor de aflossing zorgen.

Maar er zijn gelukkig vele uitzonderingen! Alles hangt af van de voorwaarden waartegen geld is geleend. Ook het type lening bepaald in belangrijke mate in hoeverre schulden overgaan op familieleden.

Voorwaarden kwijtschelden schuld in geval van overlijden

Vaak worden persoonlijke leningen en doorlopende kredieten kwijtgescholden na overlijden. Wel is het opvallend dat het per bank of kredietverstrekker kan verschillen of een schuld wordt kwijtgescholden of niet. Iedere aanbieder hanteert daarvoor zijn eigen voorwaarden.

Soms wordt maar een gedeelte van een lening kwijtgescholden, of het bedrag wordt alleen kwijtgescholden indien de lener een bepaalde leeftijdsgrens heeft bereikt. We raden u daarom aan om bij het aanvragen van een financiering extra te letten op de voorwaarden die de aanbieder hanteert bij overlijdensgevallen.

Grote banken schelden lening vaker kwijt

We hebben de voorwaarden van de grotere geldbanken in Nederland eens goed doorgespit en wat blijkt? Grote banken in Nederland schelden een lening meestal kwijt bij het overlijden van de leningaanvrager. Geld lenen bij kleine banken of kredietverstrekkers is vaak voordeliger. Maar bij hen sluit u meestal NIET automatisch een overlijdensrisicoverzekering af. Dit is een betalingsbeschermer waarmee u het risico op een restschuld bij overlijden dekt.

Bij grote banken sluit u doorgaans WEL automatisch een overlijdensrisicoverzekering bij uw lening af. De kosten daarvan worden verwerkt in de rente. Overigens heeft een bank graag dat een dergelijke verzekering gekoppeld wordt aan een financiering. Dat geeft hen de zekerheid dat een lening hoe dan ook afgelost wordt. Ook op het moment dat de lener komt te overlijden.

Kwijtschelding persoonlijke lening of doorlopend krediet per bank/kredietverstrekker

We raden u aan om nog vóórdat u een persoonlijke lening of doorlopend krediet aanvraagt, per bank of kredietverstrekker te controleren hoe zij omgaan met een schuld bij overlijden. Elke bank en kredietverstrekker hanteert verschillende voorwaarden voor het kwijtschelden van leningen.

We hebben hieronder een duidelijk overzicht voor u gemaakt. Daarmee kunt u checken bij welke kredietverstrekker u geld kan lenen mét kwijtschelding van een lening bij overlijden. Let op: De voorwaarden kunnen maandelijks wijzigen.

Kwijtschelding JA/NEE?
KredietverstrekkerLening / KredietWordt kwijtgescholden?
ABN AmroDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
JA
JA
FindioDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
NEE
NEE
INGDoorlopend krediet
Voordeelkrediet
Persoonlijke lening
JA
JA
JA
RabobankHuis VoordeelKrediet
Doorlopend krediet
Persoonlijke lening
JA

JA
JA
QanderDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
NEE
NEE
SNS bankDoorlopend krediet
JA
MoneYouDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
NEE
NEE

Voorkom dat nabestaanden uw lening aflossen met de overlijdensrisicoverzekering

Als u een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluit, dan heeft u deze -als het goed is- binnen enkele maanden tot jaren afgelost. Maar wat gebeurt er precies als u tussentijds komt te overlijden? En hoe zit het als een familielid komt te overlijden en hij/zij nog een schuld heeft openstaan?

Bij de meeste grote banken wordt dit risico automatisch afgedekt d.m.v. een overlijdensrisicoverzekering. Meestal komt de schuld te vervallen of een groot gedeelte daarvan. In het schema van hierboven komt u erachter bij welke bank of kredietverstrekker u tegen dit risico standaard gedekt wordt. En is dat niet het geval?

Dan raden we aan om -vooral bij hogere leenbedragen- een aparte overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Omdat er verschillende soorten leningen zijn, zijn er tevens verschillende overlijdensrisicoverzekeringen.

Persoonlijke lening & annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

In Nederland kan men verschillende soorten leningen afsluiten. Zo heeft een persoonlijke lening weer hele andere eigenschappen dan een doorlopend krediet of een hypotheek. Zo lost u bij de persoonlijke lening (lening op afbetaling) maandelijks hetzelfde bedrag terug aan de kredietverstrekker. Deze maandtermijnen bestaan uit 2 componenten: een deel aflossing en een gedeelte rente. De schuld wordt dus elke maand kleiner en datzelfde geldt automatisch ook voor het rentebedrag dat u moet betalen.

Als uw kredietverstrekker (zie tabel) niet standaard een schuld bij overlijden kwijtscheld, dan is het verstandig om zelf een overlijdensrisicoverzekering bij uw persoonlijke lening af te sluiten. U kunt in dit geval het beste kiezen voor een ‘annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering’. De verzekeraar keert aan het begin van de looptijd een hoog bedrag uit. Naarmate de looptijd vordert, neemt het uit te keren bedrag alsmaar sterker af.

Annuïteitpercentage

U moet voor uw annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering zelf een annuïteitpercentage opgeven. Verzekeraars raden aan om de annuïteitpercentage te baseren op het rentepercentage van uw persoonlijke lening. Rondt het rentepercentage zo nodig naar boven af. Dan zit u sowieso safe. Overigens kunt u bij deze overlijdensrisicoverzekering alleen een bedrag door de verzekeraar laten dekken dat gelijk is aan het leenbedrag.

Doorlopend krediet & overlijdensverzekering

Net zoals bij een persoonlijke lening is er ook voor het doorlopend krediet een speciale overlijdensrisicoverzekering beschikbaar. Met een doorlopend krediet heeft u altijd wat geld achter de hand. Eenmaal afgeloste kredietbedragen mag u altijd weer opnemen. Bij dit consumptief krediet past de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering.

De verzekeraar keert bij deze verzekeringsvorm een vast geldbedrag uit. Het verzekerde bedrag mag niet hoger zijn dan het krediet dat u maximaal kunt opnemen. Het voordeel van deze overlijdensrisicoverzekering is dat u nooit onderverzekerd bent.

Overlijden partner en hypotheek op woning

Bij hypotheken worden bijna altijd overlijdensrisicoverzekeringen bij de bank afgesloten. Daarmee kunnen nabestaanden van de overledene de hypotheek verder aflossen of in ieder geval een gedeelte van… Een eventuele partner die achterblijft, kan in de woning blijven wonen. Informeer bij uw hypotheekadviseur wat er is afgesproken met de bank.

Als erfgenaam moet u overlijden melden aan de kredietverstrekker

In principe erft een erfgenaam (of gezamenlijke erfgenamen) altijd de schuld van de openstaande lening van de overledene. Tenzij de persoonlijke lening, het doorlopend krediet of de hypotheek afgelost wordt nadat de lener is overleden. U kunt dat allemaal nalezen in de voorwaarden van de betreffende aanbieder of in de leenovereenkomst.

Let op: U dient het overlijden WEL altijd te melden bij de bank of kredietverstrekker. Erfgenamen moeten in ieder geval de aflossing van een lening overnemen als de schuld niet automatisch wordt afgelost. Ook zijn ze verplicht om de rente door te betalen. In sommige gevallen is het echter mogelijk om een erfenis bestaande uit schulden te verwerpen. Daarover leest u hieronder meer.

Erfenis verwerpen

Als er iemand komt te overlijden, dan worden niet alleen de bezittingen overgedragen op de erfgenaam of gezamenlijke erfgenamen, maar ook eventuele schulden. Zo kan een lening ook als schuld worden gezien. Want dit bedrag moet vroeg of laat terug worden betaald. Het kan voor de erfgenamen per soort krediet of lening verschillen wat er bij een sterfgeval gebeurt. Zoals u nu weet worden veel leningen kwijtgescholden maar dan alleen als de overledene daarvoor verzekerd was.

Is dat niet het geval? Dan moet u als erfgenaam/nabestaande de schuld aflossen of de erfenis verwerpen. In het eerste geval kiest u er automatisch voor om de erfenis ‘zuiver te accepteren’. U accepteert de volledige erfenis, inclusief lopende leningen en/of andere schulden. In het laatste geval, dus bij een verwerping, maakt u als nabestaande geen aanspraak meer op het (volledige) nalatenschap. U erft dus niets. Ook geen schulden.

Tip:
Het is zéér verstandig om bij een zuivere acceptatie ALTIJD uit te zoeken hoe hoog de schulden waren/zijn van de overledene. Zijn deze hoog? Dan kunt u ook nog altijd kiezen voor een z.g. ‘beneficiaire acceptatie’. Dat wil zeggen dat u alleen het nalatenschap accepteert indien het vermogen dat overblijft positief is na aftrek van de schulden/leningen.

Senioren kunnen nieuw type lening afsluiten door de overwaarde van hun huis te gebruiken voor het comfortabeler en veiliger maken van hun woning

De SVn (Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) heeft een nieuw soort lening geïntroduceerd. Sinds kort kunnen senioren deze lening afsluiten en de overwaarde van hun huis gebruiken voor het comfortabeler en veiliger maken van hun woning. Zo kunnen ze langer in hun woning blijven wonen en hoeven ze niet te verhuizen. De lening wordt de ‘Verzilverlening’ genoemd.

Verzilverleningen

De Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting is het fonds dat ook startersleningen aanbiedt. Door verzilverleningen aan te bieden hopen gemeenten in Nederland dat ouderen besluiten om langer zelfstandig te blijven wonen. Het fonds wil daarnaast senioren stimuleren om de lening te gebruiken voor het verduurzamen van hun woning.

Verzilverlening is een woonlening

De Verzilverlening is in feite gewoon een woonlening (hypothecaire lening). Daarmee wordt de overwaarde van een koopwoning gebruikt voor het bepalen van het leenbedrag. Het voordeel van deze woonleningen is dat de aanvrager geen rente hoeft te betalen tijdens de looptijd van de lening. Ook hoeft de lener tijdens de looptijd niet af te lossen. Dankzij deze speciale leningen krijgt men extra financiële ruimte waardoor het mogelijk wordt om aanpassingen te doen aan een woning.

Wanneer aflossen?

Men hoeft de Verzilverlening pas af te lossen als de woning is verkocht of nadat de eigenaar is overleden. Dat schrijft instantie SVn. Overigens heeft de Verzilverlening overeenkomsten met de Blijverslening.

Vermogen

Senioren hebben meestal hun vermogen in hun woning zitten. Omdat een groot deel van de ouderen onvoldoende inkomen heeft, is het voor hen niet altijd mogelijk om een reguliere lening af te sluiten. Met de Verzilverleningen wordt het vermogen dat in de woning zit benut. Toch zijn er nog steeds voldoende senioren die wel geld kunnen lenen, maar hun vermogen niet durven te investeren in aanpassingen aan een woning. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze in de toekomst de stijgende energieprijzen en/of zorgkosten niet kunnen opvangen. Voor deze mensen zou de Verzilverlening ook een goede oplossing kunnen zijn, aldus Jan Willen van Beek van SVn.

Te veel betaald voor uw abonnement met gratis telefoon? De Consumentenbond sleept telecomproviders voor de rechter

Bent u erachter gekomen dat u een tijdlang te veel hebt betaald voor uw telecomabonnement mét ‘gratis’ telefoon? Dan is de kans groot dat u het geld toch niet terugkrijgt. Duizenden andere klanten zitten met hetzelfde probleem. Aan hen werden te hoge abonnementskosten gerekend voor een gratis telefoon. Daarom sleept De Consumentenbond 5 grote Nederlandse providers voor de rechter (Vodafone, Ziggo, T-Mobile, KPN en Tele2). Zij hebben tot nu toe geweigerd om hun klanten te compenseren.

Abonnementen met gratis telefoon waren leningen

 Onlangs heeft De Hoge Raad bepaald dat abonnementen met een gratis gsm gewoon leningen zijn die door de provider wordt verstrekt. De leningen worden ook gemeld bij Instantie BKR. Volgens juristen, die de zaak onderzochten, werden de kosten voor een gratis telefoon niet gespecificeerd in de contracten. Daarom zijn die contracten ongeldig. Toch weigeren de telecommaatschappijen klanten te compenseren als ze te veel hebben betaald.

De rechter

Daarom heeft De Consumentenbond hier een zaak van gemaakt. De consumentenorganisatie vraagt de rechter om de contracten ongeldig te laten verklaren. Het doel van De Consumentenbond is duidelijk: Alle consumenten die te veel hebben betaald moeten gecompenseerd worden. Overigens kan iedere consument zelf op individuele basis een rechtszaak beginnen. En dat hoeft geen geld te kosten. Er zijn namelijk voldoende ‘no cure, no pay-bedrijven’ die dit soort zaken faciliteren.

Collectieve compensatieregeling

De Consumentenbond wil af van al die individuele rechtszaken tegen providers. Ze wil een collectieve compensatieregeling via de rechter afdwingen. Zo moeten uiteindelijk alle telecommaatschappijen de waarde van de gratis GSM’s aan hun klanten terugbetalen. En datzelfde geldt voor de rente die de klanten moesten betalen over hun lening.

De Consumentenbond wil in plaats van losse rechtszaken een collectieve compensatieregeling. De organisatie eist dat telefoonaanbieders de waarde van de ‘gratis’ telefoons terugbetalen, evenals de rente die over de lening is betaald. Overigens zijn abonnementen met telefoon op afbetaling niet meer zo populair.

De Nederlander sluit vaker een lening af maar voor welk leendoel?

Het blijkt dat er weer meer leningen in Nederland worden afgesloten. Zo worden steeds vaker financieringen aangevraagd voor het oversluiten van schulden. Ook leent men vaker geld voor auto’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de leenwebsite Geldshop.nl dat door marktonderzoekers van GFK werd uitgevoerd.

De gemiddelde Nederlander sluit sneller een lening af


Geldshop laat weten dat Nederlanders in 2017 vaker een consumptieve lening afsloten dan in 2016. Zo steeg het aantal aanvragen voor een lening vorig jaar met maar liefst 27,4%. Opvallend detail: Het merendeel van de leningaanvragen is afkomstig van alleenstaanden. Verder blijkt dat er bij consumenten met een leeftijd vanaf 31 tot 40 jaar een grotere behoefte is aan consumptieve leningen. In totaal werden er door Geldshop zo’n 70.000 kredietaanvragen onderzocht. Bijna 20% van de Nederlandse huishoudens heeft 1 of meerdere lopende leningen.

Leenbedragen

Het onderzoek van Geldshop laat verder zien dat het gemiddelde leenbedrag daalt. Men leende dus in 2017 wel vaker maar er werden minder hoge kredieten afgesloten. De gemiddelde Nederlander leent €14,817. En dat is een stuk minder dan in 2016 (een daling van 19%). In totaal staat in Nederland een leenbedrag van bijna 15,5 miljard euro open.

Leningen voor oversluiten

De meeste leningen werden aangevraagd voor het oversluiten van een dure, bestaande lening. Maar liefst 1/3 deel van de consumptieve kredieten werd daaraan besteed. Waarschijnlijk doet de lage rentestand mensen besluiten een dure lening over te sluiten. Daarnaast zijn er kredietverstrekkers die een extra lange looptijd aanbieden.

Woning aankopen

Omdat men in 2018 nog maar tot 100% van de woningwaarde mag lenen, verwacht Geldshop dat meer mensen een consumptief krediet aanvragen om de overige kosten bij het aankopen van een woning te kunnen dekken.