ABN Amro verstrekt meer hypotheken dan ING in het afgelopen kwartaal

ABN streeft ING voorbij in aantal hypotheken

Het is verrassend om te vernemen dat de ABN Amro zo langzamerhand de ING voorbijstreeft wat betreft het aantal hypotheekaanvragen én de uiteindelijke hypotheekverstrekkingen die daaruit voortvloeien. Waar de ING juist aangaf dat het te maken heeft met dalende volumes, daar mag de ABN Amro voor het tweede kwartaal achtereen groeicijfers noteren.

Volume groeit met 300 miljoen

Een van de concurrenten van de ABN, de ING, rapporteerde gek genoeg enkele dagen geleden minder goede cijfers. Ze kampen met dalende hypotheekvolumes in Nederland. Des te opmerkelijker is het dat de ABN juist een flinke groei doormaakt. Waar kan dat aan liggen? Nu is het zo dat bij de meeste grote banken in Nederland het marktaandeel in hypotheken stagneert. Waarschijnlijk vanwege de opkomst van nieuwe, kleinere spelers op de hypotheekmarkt. Ondanks dit alles nam het totale volume van hypotheken in Nederland bij de ABN Amro toe met maar liefst 300 miljoen euro over het afgelopen kwartaal (april 2017 – juni ‘2017). Het volume is gegroeid tot 151 miljard euro.

Hypotheekmarkt nog steeds lastig voor banken


De hypotheekmarkt is en blijft voor Nederlandse banken lastig. Ook al neemt het aantal aanvragen door consumenten toe. Het zit ‘m vooral in strenge kapitaaleisen die de overheid stelt voor de hypotheekverstrekking. Hypotheken met lange looptijden worden steeds vaker door verzekeraars en pensioenfondsen overgenomen. Zij hebben namelijk nog niet te maken met deze strengere regelgeving. Het marktaandeel in hypotheken is nu fifty fifty. Terwijl de banken voorheen (2011) ongeveer 75 procent van deze markt bezaten.

ABN maakt ook meer winst op zakelijke leningen

Niet alleen heeft de ABN een forse groei met de verstrekking van hypotheken aan Nederlandse consumenten doorgemaakt, ook maken ze meer winst op bijvoorbeeld zakelijke leningen. In totaal heeft ABN Amro het afgelopen kwartaal een winst van 960 miljoen euro geboekt.

0 comments… add one

Leave a Comment