Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is niet meer…. Het is een treurig einde van wat eens zo’n populaire hypotheekvorm was. Of eigenlijk is. Want volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) gebruikt nog ruim de helft van de Nederlandse huishoudens een aflossingsvrije hypotheek (10%), of een variant daarop zoals een spaar- of beleggingshypotheek (40%). Dergelijke hypotheken kunnen in de toekomst voor veel problemen zorgen.

Vraag & antwoord aflossingsvrije hypotheek

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek en wilt u deze daarom graag omzetten naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek? Wilt u weten hoe het zit met de verplichte aflossing en de risico’s van deze hypotheek voor u als woningbezitter? Of zoekt u naar informatie omtrent de regels voor hypotheekrenteaftrek? Op deze pagina geven we u uitgebreide informatie over de aflossingsvrije hypotheek en passeren allerlei onderwerpen de revue.

Aflossingsvrij hypotheek: in de toekomst nog betaalbaar?

Maar liefst 10% van de huishoudens in Nederland, dat zijn er plus minus 1 miljoen, hebben een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Deze hypotheekvorm kan sinds januari 2013 niet meer worden aangevraagd door huishoudens die voor het eerst in hun leven een huis kopen. Onder strenge restricties kan deze hypothecaire lening nog wel verlengd worden. Al is het de vraag of een verlenging van deze hypotheek u voordelen oplevert.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen? Begin daar zo snel mogelijk mee!

Experts raden iedereen aan om nu al te beginnen met aflossen en het probleem niet op de lange baan te schuiven. Want ook de aflossingsvrije hypotheek moet verplicht na de looptijd in één keer afgelost worden. De meeste mensen hebben bij deze hypotheekvorm voor een looptijd van 30 jaar gekozen.

Zoals we al schreven: Deze aflossingsvrije woonlening kan u verlengen maar het laten doorlopen van uw hypotheek in de huidige vorm is vaak niet mogelijk. Ook zijn de leennormen flink aangescherpt met als gevolg dat u mogelijk minder kan lenen.

Rentemiddeling of kiezen voor een lage rente?

Oké. Experts raden u dus aan om vooral zo snel mogelijk te beginnen met het aflossen van uw aflossingsvrije hypotheek. En wie zijn wij om dat tegen te spreken. Maar kunt u ook op andere manieren de problemen voor zijn? Een goede mogelijkheid is om uw hypotheek om te zetten naar een met een lagere rente.

U kan ook kiezen voor rentemiddeling. Beide manieren leveren u sowieso een maandelijks voordeel op. Gebruik die besparing om de schuld maandelijks een stukje af te lossen. Voor rentemiddeling kunt u bij uw huidige bank terecht. Aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek tegen een gunstige hypotheekrente? Dat kan niet bij uw huidige bank. U zult daarvoor een nieuwe hypotheek elders moeten aanvragen.

Aflossingsvrije hypotheek rente: Rentemiddeling

aflossingsvrije hypotheek afsluitenRentemiddeling voor uw aflossingsvrije hypothecaire lening aanvragen kan huishoudens geld opleveren. Wel is de besparing afhankelijk per situatie. In sommige situaties kost het de consument juist extra geld.

 

Het is daarom zeer aan te raden om een onafhankelijke hypotheekadviseur om advies te vragen. Bij rentemiddeling kiest u er als huizenbezitter voor om uw aflossingsvrije hypotheek open te breken. Dat doet u terwijl de looptijd nog niet verstreken is. De rentevaste periode loopt dus nog door.

De helft minder rente hypotheek betalen

Sommige banken halveren bij rentemiddeling de rente en rekenen daarvoor geen boeterente. Alleen in dat geval is rentemiddeling lonend! Bij rentemiddeling betaalt u als consument een gemiddelde van de oude en de nieuwe rente. Toch levert het oversluiten van uw risicovolle hypotheek naar een nieuwe hypotheekvorm waarschijnlijk een veel grotere besparing op!

Oversluiten aflossingsvrije hypotheeklening naar annuïteiten- of lineaire hypotheek

Vanaf 1 januari 2013 zijn de hypotheekregels voor iedereen drastisch veranderd. Iedere nieuwe hypotheek moet nu in 30 jaar verplicht worden afgelost. Heeft u voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan kunt u deze aanhouden onder voorbehoud. U mag de hypotheek volgens dezelfde voorwaarden laten oversluiten naar een nieuwe aflossingsvrije hypotheek tegen een lagere rente.

Hypotheekschuld aflossen

Met de besparing die dat oplevert, kan u maandelijks een gedeelte van de hypotheekschuld aflossen. Er zijn echter weinig banken die een 100% aflossingsvrije lening aanbieden. Vaak kan u maximaal 50% van het aflossingsvrije deel bij hen onderbrengen. De overige 50% bestaat dan uit een nieuwe hypotheek. Daarom kan u het beste proberen uw huidige hypotheek om te laten zetten naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek tegen de laagste hypotheekrente.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wilt u graag een aflossingsvrije hypotheek oversluiten met NHG, dan is dat mogelijk maar dient u er rekening mee te houden dat maar maximaal vijftig procent van de huidige woningwaarde mag bestaan uit een aflossingsvrije component. Het overige gedeelte moet u bijfinancieren met een annuïteiten hypotheek of een lineaire hypotheek. Let op: Een hoger hypotheekbedrag aflossingsvrij lenen dan u nu heeft, dat is niet mogelijk.

Hypotheekrente aftrekken van de belasting?

Sinds 2001 is het mogelijk om de rente over hypotheken af te trekken van de belasting voor maximaal 30 jaar. Dat betekent dat de eerste woningeigenaren vanaf het jaar 2031 te maken krijgen met stijgende woonlasten.

De maximale hypotheekrenteaftrek gaat daarnaast jaarlijks in stappen omlaag. De hypotheekrente bij aflossingsvrije hypotheken is vanaf heden niet meer aftrekbaar van de belasting. Wel indien de hypotheek nog vóór 2013 werd afgesloten voor de aankoop van uw woning.