Autoriteit financiële markten waarschuwt voor gevaren van bitcoin

U heeft vast wel wat gehoord over de digitale munt bitcoin. En misschien heeft u zelf wel wat bitcoins aangekocht. Als u dat enkele maanden geleden heeft gedaan, dan heeft u geluk. Want de koers van deze digitale munt nadert deze week de grens van 19.000 dollar. De koers van de bitcoin is, na een flinke correctie, vooral de allerlaatste weken flink omhoog gegaan.

Is bitcoin werkelijk een bubbel?

Maar is de bitcoin een bubbel, waar u met beide ogen instapt of trapt? Nu ook de traditionele banken en andere financiële partijen serieus geïnteresseerd zijn in de deze munt (maar meer nog in de techniek erachter), durven steeds meer mensen zich hieraan te wagen. Onder meer ook door de stijgende koers natuurlijk. Niemand wil iets missen. De AFM waarschuwt speculanten dan ook. De Autoriteit Financiële Markten ziet met lede ogen aan dat mensen zelfs leningen afsluiten om maar bitcoins te kunnen kopen. Ook andere instellingen waarschuwen voor de munt.

Afgelopen week was de bitcoin even 20.000 dollar waard


De afgelopen week naderde de bitcoin de grens van 20.000 dollar. Toch bizar als u zich bedenkt dat de bitcoin afgelopen november door de grens van 10.000 dollar ging. Op dit moment (19-12-2017) lijkt het echter dat de koers in een vrije val geraakt. Maar met de bitcoin weet je het nooit. Wel zorgt o.a. Bitcoin.com (voor de zoveelste keer?) voor nieuwe onrust door te stellen dat ‘de munt onbruikbaar is geworden‘.

AFM

De AFM waarschuwt al even voor de gevaren van beleggen in de bitcoin. De AFM is met name bang dat mensen, zonder kennis van de digitale munt, inspringen en hopen op hoge winsten. De koers van de bitcoin schommelt enorm en dat is vanzelfsprekend een extra risico voor beleggers c.q. speculanten. Daarnaast blijken Nederlandse consumenten zelfs leningen af te sluiten om te kunnen investeren in bitcoin. Het is sinds kort in de VS mogelijk om te handelen in bitcoin-futures en nu is dat ook mogelijk in Nederland. Tot nu toe doet 1 grote Nederlandse broker daar nog niet aan mee. BinckBank vindt handelen in bitcoin-futures nog te risicovol voor de kleinere, onervaren belegger.

0 comments… add one

Leave a Comment