Wat betaal ik in augustus voor oversluiten hypotheek?

Wat moet u in augustus betalen wanneer u uw hypotheek oversluit? We kunnen het ons voorstellen dat u (door de stijgende hypotheekrentes) wat onrustig wordt. U wilt straks natuurlijk niet achter de feiten aanlopen. Maar neem nooit overhaast een beslissing. Die paar weken meer of minder maken heus geen verschil.

Wat betaal ik in augustus voor het oversluiten van mijn hypotheek?

U kunt op de website Leningen.nl altijd de actuele hypotheekrente inzien. Maar voor een betrouwbaar ‘hypotheek oversluiten advies‘ is het verstandig om een hypotheekadviseur te raadplegen. Kies bij voorkeur voor een intermediair die hypotheken bij meerdere banken vergelijkt.

Oversluitkosten

Om te achterhalen wat de kosten zijn indien u nu uw huidige hypotheek overzet naar een nieuwe aanbieder, is het noodzakelijk dat u bij uw bank enkele gegevens opvraagt. Of neem de afspraken door die in uw hypotheekovereenkomst zijn vastgelegd. Zo betaalt u een boete bij het oversluiten en de hoogte daarvan is deels afhankelijk van de hypotheeksom die nog openstaat. Daarnaast bepaald de rentevaste periode óók voor een belangrijk gedeelte de hoogte van de oversluitboete die uw bank in rekening brengt. Overigens mag u altijd een bepaald percentage van de lening boetevrij aflossen.

Extra kosten die u maakt tijdens het oversluiten:

  • Kosten voor een taxatie van uw woning.
  • Eventuele advies- en bemiddelingskosten.
  • Notariskosten.

Wanneer niet een hypotheek elders onderbrengen?

Soms is het onverstandig om een nieuwe hypotheek bij een andere bank af te sluiten. Weeg bij het oversluiten van uw hypotheeklening een aantal zaken tegen elkaar af. En wel de volgende:

  1. Uw maandlasten gaan na het oversluiten naar beneden door de lagere rente.
  2. Maar hoe hoog zijn de oversluitkosten in totaal? U betaalt mogelijk boeterente, notariskosten en advieskosten.
  3. Wel krijgt u de zekerheid van een lagere hypotheekrente met een nieuwe rentevaste periode.

Terugverdientijd berekenen

Is het de moeite waard om uw lening over te sluiten? Dan is het nog belangrijk om te achterhalen wat de terugverdientijd is. De terugverdientijd moet altijd korter zijn dan de rentevaste periode die u bij een andere bank heeft vastgelegd. Is dat niet het geval? Dan loont het niet om uw hypotheek over te zetten. Wat de kosten bij het overstappen naar een andere hypotheekaanbieder in augustus 2017 zijn, dat is dus afhankelijk van uw huidige rentevaste periode, de hypotheeksom die nog open staat, taxatiekosten, notariskosten en eventuele advieskosten. U kunt ook rentemiddeling aanvragen.

Wanneer kunt u boetevrij overstappen?

U kunt boetevrij van uw huidige hypotheek verlost worden indien u aan het einde zit van uw rentevaste periode. U mag dan gratis overstappen. Wel betaalt u natuurlijk voor uw nieuwe hypotheek taxatiekosten en notariskosten. Sommige banken brengen ook advieskosten in rekening.

Comments on this entry are closed.