Blijft de hypotheekrente gelijk of gaat het omhoog?

Lezers van onze blog en de nieuwssectie hebben we de voorbije 4 weken extra geïnformeerd over de hypotheekrente. Dit blijft voorlopig de gemoederen in beweging brengen. Voor veel woningbezitters -die van plan zijn om hun hypotheek over te sluiten- én starters die voor het eerst een woonlening gaan afsluiten, kan de hoogte van de hypotheekrente veel verschil maken.

Spannende tijden voor starters

Met name voor de starters kunnen er in 2018 spannende tijden aanbreken. Een hogere rente betekent namelijk dat ze minder geld kunnen lenen. En minder geld lenen betekent automatisch genoegen nemen met een kleinere woning of een andere woonomgeving. Na dit blog nemen we voor een tijdje afstand van alle speculaties rondom de rentes op hypotheken. Want we hebben er de laatste tijd voldoende over geschreven…

Experts spreken elkaar tegen over hypotheekrente prognose

Zelfs experts spreken elkaar tegen. De ene expert roept op zijn hardst dat de rente nog voor een lange tijd stabiel blijft, terwijl weer andere economen bijna zeker weten dat de rente in 2018 wel eens kan gaan stijgen. En u? En wij? We weten het niet. Wat Leningen.nl wél weet is dat de Europese Centrale Bank in 2018 het opkoopprogramma van dure staatsleningen doorzet. En dat ook nog eens langzamer afbouwt dan werd verwacht.

Econoom Philip Bokeloh is voorzichtig optimistisch gestemd


Overigens verwacht Philip Bokeloh, een gerespecteerd econoom met verstand van de woningmarkt, dat de rente wel gaat stijgen maar vele malen langzamer dan eerst werd aangenomen. Dhr. Bokeloh is werkzaam bij de ABN Amro en gaat er vanuit dat de rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar stijgt naar 1% in 2018. Een lage obligatierente gaat altijd gepaard met een lage hypotheekrente.

Rente en leenbedrag

De hoogte van de rente is met name voor starters erg belangrijk. Ook al stijgt de rente ‘maar’ met een half procentje, dat heeft direct gevolgen op het maximale leenbedrag. Kan men minder geld lenen omdat de rente stijgt, dan neemt de vraag naar koopwoningen af. Dat heeft weer gevolgen voor de woningprijzen.

Weinig woningen in de verkoop in de Randstad

In de Randstad zijn er overigens nu al veel minder woningen beschikbaar. Er was een grote run op koopwoningen, het bord is nu leeg. Er moeten daarom dringend meer nieuwe woningen worden bijgebouwd. Al was het alleen maar om de huizenprijzen nog enigszins op een normaal niveau te houden.

0 comments… add one

Leave a Comment