Consumenten in China kunnen te makkelijk krediet aanvragen

Het blijkt dat de Chinese consument veel te eenvoudig een krediet kan aanvragen. Bovendien zijn de geleende bedragen vaak te hoog. De Chinese overheid probeert met nieuwe leenregels de aanwas van nieuwe kredietverstrekkers te stoppen. De huidige topman van Lakala, een leenplatform in China, schrijft dat de overheid nu moet ingrijpen.

Als ze dat niet doen en de overheid niet alle middelen aangrijpt om de ‘schaduwbankiersector’ aan te pakken, dan zal er een soortgelijke crisis kunnen uitbreken zoals in Amerika enkele jaren geleden. De topman van Lakala is de heer Zhang Jianhua. Hun kantoor is gevestigd in de miljoenenstad Guangzhou. Een stad in het zuiden van China.

Explosieve groei van consumptieve kredieten


Zhang weet waar hij over praat. Want hij is zelf actief in de sector voor consumptieve kredieten. In China liet deze sector een enorme groei zien. Zo bedienden in ’t 3e kwartaal van 2017 maar liefst 8610 verschillende bedrijven de Chinese consument. En maar een paar honderd van die 8610 kredietaanbieders hebben daarvoor de juiste documenten in huis. In totaal stond er in het derde kwartaal van 2017 bij deze aanbieders een bedrag van 12,5 miljard aan kredieten uit.

IMF

Het is het tempo van de aanwas van schulden in China dat zorgen baart bij het IMF maar ook bij kenners van de Chinese economie. Het IMF berekende dat in 2022 de schulden wel eens zouden kunnen uitkomen op ongeveer zestig procent van het bbp. Ook in een rapport waarschuwde het IMF deze maand voor de groei van het aantal schulden in China. In een paar jaar is de schuld bij huishoudens van 29 procent opgelopen naar 46 procent van het bbp. Het is trouwens opmerkelijk dat deze huishoudens in feite de gaten dichten op de balans van de overheden met hun leningen. Overigens steekt ook de Nederlandse consument zich weer dieper in de schulden.

Waar staan de leningen uit?

Ook de markt voor minileningen in China is chaotisch. Zo konden Chinese consumenten eerder gewoon meerdere minileningen op diverse platforms afsluiten. En volgens de heer Zhang is het onduidelijk bij wie deze kleine leningen uitstaan. Overigens rekenden sommige aanbieders rentes tot wel 36% op deze leningen.

0 comments… add one

Leave a Comment