Creditcard

Creditcard aanvragen

Het aanvragen van een creditcard (kredietkaart) is simpel. Goedkope creditcards vinden kost echter iets meer tijd en de nodige basiskennis mag niet ontbreken. Is er haast geboden of heeft u weinig verstand van zaken? Geen probleem! Neem dan de informatie op deze pagina door, zodat u straks eigenhandig de beste kredietkaart kunt aanvragen.

In Nederland heeft u de keuze uit kaarten van heel wat verschillende creditcardaanbieders. Deze kunt u aanvragen bij een willekeurige Nederlandse bank, zoals uw eigen bank. Bekende creditcardmaatschappijen zijn Visa, MasterCard en American Express. Aanbieders werken met diverse serviceniveaus, opnamelimieten en exclusiviteit. Het is goed om dat alvast in uw achterhoofd te houden, voordat u een creditcard aanvraagt.

Wat is een creditcard?

Met een creditcard krijgt u de mogelijkheid om te kopen op afbetaling. U kunt als het ware tijdelijk in het rood staan. Met deze betaalkaarten heeft u altijd een flexibele geldreserve (ook wel ‘kredietopening’ genoemd) achter de hand. U mag op uw rekening in ieder geval gedurende een maand onder de nul gaan, tot een bepaald limiet.

U kunt er vaak ook voor kiezen om de terugbetaling uit te smeren over een langere periode (dit is wel duur!). Aan het gebruik van een creditcard zijn altijd kosten verbonden. Meer informatie over de tarieven c.q. kosten leest u verderop deze pagina.

Maar hoe werkt een creditcard eigenlijk?

De creditcard wordt wereldwijd het meest geaccepteerd als betaalmiddel. Dit kan voor u erg handig zijn. Zo kunt u niet alleen online veilig betalen, bijvoorbeeld bij webshops in het buitenland, maar hier ook handig gebruik van maken tijdens uw vakantie of bij uw reizen in en buiten de Europese Unie.

Bij de meeste kaarten ontvangt u gratis een aantal krediet- en/of reisverzekeringen. Vaak kunt u zich extra goed laten verzekeren voor aankopen die u doet in binnen- en buitenland. U kunt denken aan een aankoopverzekering, vluchtvertragingsverzekering of (reis)annuleringsverzekering.

Online of ter plekke betalen in binnen- en buitenland

Als u ter plekke een betaling doet met uw kredietkaart –in bijvoorbeeld een winkel, restaurant, bij een benzinepomp of  reisbureau– dan zet u op een ouderwetse manier een handtekening. Maar nog beter is het om uw pincode in te voeren. Bij betalingen in Nederland kan een transactie enkele centen kosten.

In het buitenland zijn er mogelijk meer kosten aan verbonden. U kunt naast betalen ook geld opnemen bij de meeste pinautomaten wereldwijd. De kosten daarvan verschillen weer per creditcardaanbieder. U kunt alleen opnemen binnen het kredietlimiet. Afhankelijk van uw overeenkomst, kan u tot tienduizenden euro’s opnemen.

Wat zijn de voordelen van een kredietkaart voor mij:

 • U kunt wereldwijd met een kredietkaart betalen. Met name de kaarten van Visa en MasterCard worden wereldwijd geaccepteerd.
 • Met geen enkel ander betaalmiddel koopt en bestelt u veiliger (ook online) dan met een creditcard. Bestellingen en (soms ook) transacties kunt u annuleren.
 • En natuurlijk betaalt u met een krediet card achteraf. Ook al heeft u momenteel geen geld te besteden, dan nog kunt u kopen en bestellen. Na 4 weken ontvangt u een eindafrekening.
 • In sommige gevallen mag u de rekening in meerdere gedeelten terugbetalen. In dat geval moet u de creditcardmaatschappij/bank rente betalen.
 • Sommige bedrijven vragen om een borgstelling, bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven. Deze kaart voldoet altijd als borgstelling.
 • U kunt met sommige kaarten punten opbouwen voor kortingen of cadeaus.
 • De meeste betalingen die u doet zijn goed verzekerd. Zo kan u vaak gebruikmaken van een gratis annuleringsverzekering of aankoopverzekering.

Wat is de goedkoopste creditcard?

creditcard aanvragen bij bekende aanbiedersCreditcards vergelijken is niet onverstandig. Maar u moet zich tijdens de vergelijking niet blind staren op alleen maar de jaarlijkse kaartbijdrage. Bij goedkope kredietkaarten moet u bijvoorbeeld vaak een lidmaatschap aanvragen (bij de ANWB) of een bankrekening afsluiten (ABN, ING, etc.). Daarnaast zijn de goedkoopste creditcards meestal erg beperkt in de mogelijkheden. De goedkoopste kaart is op dit moment van de ANWB voor jongeren.

Als u vaak van uw kredietlimiet gebruik denkt te maken, veel online bestellingen (wereldwijd) doet en/of vaak in het buitenland bent, dan raden we u aan om het idee van goedkope kredietkaarten te laten varen. Kies dan voor kwaliteit, veiligheid, gemak en betaal op jaarbasis gewoon een paar tientjes meer.

De beste creditcard aanvragen

U wilt de beste betaalkaart aanvragen. Dan moet u rekening houden met iets hogere kosten. Maar dan krijgt u daar ook veel voor terug. De Visa World Card is naar onze bescheiden mening altijd een goede keuze! Hieronder leest u meer over de kredietkaart van deze creditcardmaatschappij.

Betrouwbare Visa World Card

Deze kaart staat goed bekend vanwege zijn veiligheid. Het opnamelimiet is €2.500 en de kaart is bankonafhankelijk. U kunt flexibel (terug)betalen en tevens contactloos betalen. De rente bij geld lenen is op dit moment (2017) 14%. Gebruikskosten: Gratis voor betalen binnen de EU.

Luxe Mastercard Gold

Een betaalbare maar toch zeer luxe kredietkaart is de Mastercard Gold. U kunt deze kaart altijd en overal ter wereld gebruiken. U ontvangt daarbij enkele nuttige, aanvullende verzekeringen zoals een aankoop- en reisongevallenverzekering. Betalingen binnen de EU zijn gratis.

Het eerste jaar betaalt u geen bijdrage (!). Uw opnamelimiet is met deze kaart riant: €5.000. U mag flexibel betalen en de kredietkaart is bankonafhankelijk. Overigens ontvangt u een gratis welkomstgeschenk van maar liefst €25 bij het aanvragen van deze creditcard.

Alle bekende soorten creditcards:

 1. Visa World Card
 2. Mastercard Classic (ook: Gold)
 3. ANWB Visa Card (ook: Gold Card)
 4. Visa World Card Gold
 5. Flex Visa Card
 6. Flying Blue American Express Silver Card
 7. Knab Visa Card
 8. American Express Blue Card (ook: Green Card)
 9. De Bijenkorf Card
 10. Holland Visa Card
 11. ABN Amro Credit Card

Direct creditkaart online aanvragen

Om direct een creditkaart online aan te vragen, kunt u de website bezoeken van uw eigen bank. Of ga naar de website van de creditcardmaatschappij zelf. Neem voordat u de aanvraag indient de kredietvoorwaarden nog eens goed door.

Activeren na ontvangst

Heeft u uw nieuwe creditcard ontvangen? Dan moet u deze nog activeren. Op de website van de betreffende aanbieder kunt u gemakkelijk uw kaart deblokkeren, zodat u deze direct kunt gebruiken.