Crowdfunding heeft in 2017 223 miljoen euro aan financieringen opgeleverd

Crowdfunding platforms schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Volgens Crowdfundingcijfers.nl werden er via dergelijke leenplatforms in 2017 vele financieringen afgesloten met een totale waarde van zo’n 223 miljoen euro.

Het ophalen van leningen via crowdfunding is daarmee gestegen met meer dan 30% t.o.v. 2016. Volgens dezelfde website konden in 2017 ongeveer 5000 nieuwe ondernemingen en projecten dankzij crowdfunding platforms gefinancierd worden.

Leningen voor ondernemingen en projecten

 Voor projecten (bijvoorbeeld voor theater, film en muziek) werd in totaal via crowdfunding 14,4 miljoen euro opgehaald. Per creatief bedrag bedroeg het gemiddelde leenbedrag daarmee 15.000 euro. Een onderneming haalde gemiddeld 102,000 euro binnen op deze manier. In totaal hebben Nederlandse ondernemingen bijna 193,000 miljoen euro in 2017 opgehaald via crowdfunding. Geld lenen voor het opstarten van een eigen onderneming is via crowdfunding mogelijk mits u een goed idee en ondernemingsplan heeft. De rente kan iets lager zijn dan bij een gewone zakelijke lening.

Geld lenen voor maatschappelijke projecten

Er werd in 2017 ook weer veel geld geleend voor maatschappelijke projecten blijkt uit de cijfers van Crowdfundingcijfers.nl. Zo werden er allerlei (bouw)projecten ‘gesteund’ door investeerders zoals speeltuinen en projecten voor scholen. Er werd in totaal iets meer dan 13 miljoen euro opgehaald via crowdfunding platforms.

Persoonlijke leningen voor consumenten

Ook consumenten maakten in 2017 dankbaar gebruik van de mogelijkheid om zonder tussenkomst van een bank geld te lenen. Gemiddeld leenden Nederlandse consumenten een bedrag van 7.500 euro. In totaal werd er 2,8 miljoen euro opgehaald door consumenten. Zij sloten deze persoonlijke leningen voornamelijk af voor woningrenovaties (financiering keuken, badkamer, etc) of leenden geld voor een auto / caravan. De crowdfunding markt is in vergelijking met 2016 iets gegroeid. Maar in een minder hoog tempo dan in de voorgaande jaren. In 7 jaar tijd is er echter al een exceptioneel hoog bedrag van 600 miljoen euro opgehaald.

0 comments… add one

Leave a Comment