Dankzij BKR een comeback van het sim only abonnement

Het sim only abonnement kent een enorme comeback. De belangrijkste reden? Consumenten willen een negatieve BKR-registratie voorkomen. En waarschijnlijk zijn Nederlanders het ook een beetje zat om vast te zitten aan dure abonnementen. Maar dat is onze eigen aanname.

Geen lening meer afsluiten voor telefoon

Volgens de nieuwe regels moeten abonnementen met een ‘gratis’ telefoon (met een waarde van 251 euro of hoger) bij de instantie BKR worden gemeld. Dat verklaart de toenemende populariteit van telecom abonnementen zonder telefoon, of te wel: sim only abonnementen. Ook prepaid abonnementen zijn weer in trek. Een telefoonabonnement mét telefoon wordt sinds kort als een lening gezien. En alle leningen worden in Nederland geregistreerd bij de BKR. Dus ook als u elke maand netjes uw abonnementskosten betaalt, staat u geregistreerd bij deze instantie met een z.g. ‘positieve BKR-registratie’. En dat kan zelfs nog gevolgen hebben voor eventuele leningen die u in de toekomst wilt aanvragen. Want u heeft immers een kleine schuld.

Te laat met betalen? Dan mogelijk problemen met leningen afsluiten


Bent u houder van een telefoonabonnement? En heeft u gekozen voor een telefoon op afbetaling? Wees dan extra alert en betaal uw rekeningen op tijd. Anders kan dit in de toekomst gevolgen hebben voor het afsluiten van een lening. Bij een betalingsregeling of een achterstand, worden deze gegevens geregistreerd bij de BKR. Kredietverstrekkers raadplegen uw BKR-historie vooraleerst zij een krediet verstrekken. U zou daardoor in de toekomst zelfs lastiger aan een nieuwe hypotheek kunnen komen.

Schrijnend verhaal in NRC

In het NRC verscheen enkele dagen geleden een schrijnend verhaal van een echtpaar uit Zuid-Holland. Zij kochten bij de H&M voor een paar honderd euro aan kleding op afbetaling. Toen één van de twee plotseling werkloos raakte, konden ze deze schuld niet meer aflossen. Met een negatieve BKR-registratie tot gevolg. De lening is inmiddels afgelost en het gezamenlijk inkomen is méér dan voldoende om een woning te kunnen kopen, maar de bank verstrekt geen hypotheek… Een BKR codering is echter gemakkelijk te voorkomen! Sluit géén onnodige leningen af, dus ook geen telefoonabonnement. Kies bijvoorbeeld voor een sim only abonnement. Deze wordt niet gemeld bij de BKR.

Comments on this entry are closed.