Doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is o.m. geschikt voor particulieren. U gebruikt het voor consumptieve doeleinden. Doorlopende kredieten hebben altijd een maximale kredietlimiet waarin u zich vrij kan bewegen. Dit betekent concreet dat u binnen dit limiet op elk gewenst moment geld mag opnemen en aflossen. Over het gedeelte dat u opneemt betaalt u rente.

Het is verstandig om maandelijks geld af te lossen. Anders loopt de schuld op. Als u tijdelijk in geldnood zit, dan kunt u die afgeloste bedragen altijd weer opnemen.

Leendoelen doorlopend krediet

Het doorlopend krediet noemt men ook wel een ‘flexibel krediet’ of ‘aflossingsvrij’- en ‘rentekrediet’. Men duidt het ook wel aan met de afkorting ”DK’. Wij blijven het echter gewoon doorlopend krediet noemen, zodat er geen misverstand ontstaat. De leendoelen voor deze kredietvorm kunnen verschillend zijn. Zo sluiten de meeste consumenten deze lening af voor wat meer bestedingsruimte.

Als u bijvoorbeeld bezig bent met het opknappen of inrichten van een kamer in uw huis, dan is het fijn om wat extra geld achter de hand te hebben. Stel dat u een babykamer moet inrichten, dan geeft u niet in één keer het totale kredietbedrag uit. Voorbeelden van andere bestedingsdoelen kunnen zijn:

 • Het betalen van onverwachte, dure reparaties aan uw auto.
 • Tijdelijk geld lenen voor een vakantie.
 • Betalen van schoolspullen voor uw kinderen.
 • Het vervangen van een kapotte wasmachine of vaatwasser.
 • Aanschaf van een nieuwe prothese, omdat u onvoldoende verzekerd bent.

Doorlopend krediet laagste rente

Op zoek naar een doorlopend krediet met de laagste rente? Het is onder andere afhankelijk van uw kredietlimiet die u aanvraagt hoeveel rente u betaalt. En uiteraard hangt de rente ook af van de actuele rentestand. Bij doorlopende kredieten kan de rente continu veranderen. Daarover in de volgende alinea meer uitleg. Omdat de rente kan veranderen, zou het kunnen zijn dat u er langer over doet om de lening terug te betalen.

Het kan ook zijn dat u het krediet daarom juist sneller aflost. Welke aanbieder biedt momenteel de laagste rente? U zou daarvoor eens extra goed op onze advertenties kunnen letten. Maar zoals we hiervoor al schreven zijn de rentetarieven grotendeels afhankelijk van uw kredietlimiet en de actuele rentestand.

Banken bepalen de hoogte van de rente ook op basis van kosten, winstopslag en risico. Met name dat laatste, het risico, is belangrijk voor u. Zo kunt u vaak goedkoper lenen met een eigen woning. En uw leeftijd en het soort dienstverband spelen ook een rol. Hieronder vertellen we u meer over de kenmerken/eigenschappen van het doorlopend krediet.

De eigenschappen:

De volgende eigenschappen van het doorlopend krediet kunnen door sommigen zowel als voordeel als nadeel worden gezien. Als deze eigenschappen bovenal in uw nadeel zijn, dan kunt u het beste kiezen voor de persoonlijke lening. Maar dit hangt geheel af van uw situatie en uw wensen:

 • U betaalt maandelijks een identiek bedrag aan rente en aflossing.
 • Deze bedragen mag u op ieder gewenst moment weer opnemen.
 • De looptijd staat immers niet vast.
 • De rente van het doorlopend krediet is variabel.
 • U mag het krediet op ieder gewenst moment in 1 keer aflossen.

Nadelen doorlopend krediet:

 1. Een nadeel van het doorlopend krediet kan zijn dat u eenmaal afgeloste bedragen op een later moment altijd weer kunt opnemen. Daardoor kan het veel langer duren voordat het krediet is afgelost. Sommige mensen blijven hierdoor zelfs aan het krediet vastzitten.
 2. De rente is variabel. Deze kan dus stijgen tijdens uw looptijd. Deze consumptieve lening kan daardoor uiteindelijk duurder worden dan gedacht.
 3. Helaas mag de leenrente niet meer van de belasting afgetrokken worden. Voorheen was deze lening juist vanwege het voordeel van renteaftrek zo populair. Men gebruikte het doorlopend krediet als verbouwingslening.

Hoeveel kan ik lenen?

Om te berekenen wat uw maximale krediet is die u kunt aanvragen, is het belangrijk om uw leencapaciteit te bepalen. Alleen als u weet wat uw leencapaciteit is, dan komt u erachter hoeveel geld u kan lenen. Over het algemeen is uw maximale krediet gelijk aan vijftig maal uw leencapaciteit. Kunt u maandelijks 100 euro opzij zetten voor de aflossing, dan is uw maximale doorlopend krediet dus €5000.

Uw leencapaciteit kunt u bepalen door alle vaste lasten (hypotheek, huur, verzekeringen, abonnementen, et cetera) en de leennorm af te trekken van uw netto maandinkomen. Uiteraard hoeft u helemaal niet te kiezen voor een maximale lening. We raden u juist aan om zo min mogelijk geld te lenen. Dan heeft u lagere maandlasten en is het krediet sneller afgelost. Als u meer geld leent dan nodig is, dan doet u een stuk langer over het aflossen en betaalt u meer rente.

 Doorlopend krediet vergelijken

doorlopend krediet vergelijken kan eenvoudig onlineEn natuurlijk moeten we ten slotte nog iets schrijven over het vergelijken van doorlopende kredieten. Hoe kan u het allerbeste dit krediet vergelijken? We raden u aan om op onze website enkele kredietverstrekkers te selecteren. Vraag bij hen gewoon geheel vrijblijvend een leenofferte aan. De offertes ontvangt u per e-mail, soms nog op dezelfde dag. Neemt u alle offertes van verschillende aanbieders in alle rust door. Haast is niet alleen slecht voor uw hart maar ook voor uw portemonnee. Vergelijk de aanbiedingen op basis van rente, voorwaarden en let ook op eventuele bijkomende kosten. Bij sommige instellingen kunt u namelijk een

Uw krediet oversluiten naar persoonlijke lening

Het is ook mogelijk om uw huidige krediet om te zetten naar een persoonlijke lening of over te sluiten naar een andere aanbieder. Dit kan met name lonend zijn wanneer u uw maandlasten wilt verlagen of meer controle wilt hebben over uw financiën. Hoe werkt het oversluiten? U geeft bij uw nieuwe aanbieder tijdens het aanvragen aan dat u een bestaande lening wilt oversluiten. De nieuwe kredietverstrekker lost (als uw aanvraag is goedgekeurd) dan de bestaande lening af. Uw oude doorlopend krediet wordt opgezegd en het krediet wordt tevens bij de BKR afgemeld.