ECB wil graag marktplaats voor slechte leningen

Het is echt waar: De ECB (dit is de Europese Centrale Bank en toezichthouder) ziet een marktplaats waarop ‘slechte leningen‘ worden aangeboden wel zitten. De bank denkt aan een digitaal platform waarop houders van leningen in contact komen met investeerders en banken.

Bank zoekt investeerder die slechte lening wil kopen

Een marktplaats waarop banken/investeerders hun slechte leningen kunnen aanbieden, dat idee is misschien zo slecht nog niet. De Europese Centrale Bank stelt voor dat er dan ook voldoende informatie over de leningen wordt vrijgeven. Het zal dan gemakkelijker moeten worden om deze te verhandelen. Met zo’n digitaal platform wagen vast en zeker meer investors zich aan dit type leningen, aldus de ECB.

Betere prijzen en stabiliteit

ECB wil graag marktplaats voor slechte leningenDe Europese Centrale Bank heeft dus wel oren naar een online marktplaats waarop slechtere leningen kunnen worden verkocht of aangeboden. Als zo’n marktplaats eenmaal bestaat, zullen banken en investeerders sneller geneigd zijn te kopen en verkopen. En een betere marktwerking zal ongetwijfeld leiden tot goedkopere leningen. Dat zal automatisch ook weer voor extra stabiliteit zorgen op de financiële markten.

Banken moeten foute kredieten afbouwen

De Europese Centrale Bank roept al jaren dat banken de koop van slechte kredieten moeten staken, afbouwen en/of verkopen. Het idee van een digitale marktplaats voor onbetrouwbare leningen past daar goed bij. Het zal leiden tot een toenemend vertrouwen bij investeerders. Op dit moment hebben alle Europese banken tezamen in totaal zo’n 921 miljard euro slechte kredieten in beheer. Schrik niet: Dat komt neer op ongeveer 6% van alle leningen in Europa. De slogan ‘geld lenen kost geld‘ gaat dus ook op voor de banken die hiermee opgescheept zitten.

0 comments… add one

Leave a Comment