Gaat studielening duurder worden in 2018?

Studeren gaat waarschijnlijk duurder worden de komende jaren. Zo lazen we in het regeerakkoord dat de partijen besloten hebben om het studievoorschot aan te laten sluiten bij de 10-jaarsrente.

Dat is geen goed bericht voor degenen die geld lenen voor hun studie. Zij gaan in de toekomst daarvoor extra rente betalen. Hieronder leest u meer over dit regeerakkoord.

Studeren duurder? Zo zit het:

Studeren is duur. Maar ook de overheid maakt kosten voor het verstrekken van studieleningen. Zij lenen immers daarvoor geld. Het geld halen ze bij staatsobligaties vandaan. En net zoals u rente moet betalen over de studielening, zo moet ook de overheid rente betalen over het bedrag dat ze lenen. En die rente berekenen ze door aan alle studenten. Bij langlopende leningen (dus hoe langer de rente wordt vastgezet) is de rente hoger.

5 en 10- jaarsrente

De Nederlandse overheid maakt nu gebruik van de 5-jaarsrente. Die rente staat dus 5 jaar vast en wel tegen een negatieve rente van -0.23 %. Studenten die geld gaan lenen bij de overheid en er 10 jaar over willen doen om dit af te lossen, die lenen tegen een rente van (op dit moment) 0.58 %. Want het is immers zo dat hoe langer de rente vast staat, des te hoger de rente. In de praktijk komt het erop neer dat een studentenlening met een looptijd van 10 jaar, zo’n 85 euro extra per jaar kost.

De nieuwe leennorm geldt niet voor de studenten van nu


Overigens is er ook goed nieuws voor studenten. Want de nieuwe rente voor leningen van 10 jaar, die gaat alleen gelden voor mensen die in de toekomst gaan studeren. Als u op dit moment studeert, dan hoeft u zich geen zorgen te maken.

Ps: Voordat de nieuwe rentevoet voor nieuwe studenten gaat gelden, is er nog wel een wetswijziging nodig. Definitief is het dus nog allerminst… Lees ook hoe het zit met studielening en woning kopen.

0 comments… add one

Leave a Comment