Geen leningen meer voor afkopen Turkse dienstplicht

Een tijdje geleden schreven we al over het afschaffen van leningen voor Turks-Nederlandse agenten voor het afkopen van de Turkse dienstplicht. Nu schrijft de Telegraaf dat de Tweede Kamer akkoord is gegaan met een motie (ingediend door de PVV) die ervoor moet zorgen dat Nederlandse militairen (met een Turks paspoort) ook geen geld meer kunnen lenen van Defensie.

Afkopen Turkse dienstplicht door militairen met geleend geld van de baan

De Tweede Kamer dringt er bij het ministerie van Defensie op aan om geen geld meer uit te lenen aan personeel, die met zo’n lening van hun militaire dienstplicht kunnen afkomen. Het gaat om leningen waarmee Turks-Nederlandse militairen hun Turkse dienstplicht afkopen. De PVV (Partij van de Vrijheid) diende daarover een motie in bij de Tweede Kamer. Een meerderheid van het Nederlandse parlement steunde die motie.

Nederlanders met Turks paspoort moeten dienen in leger Turkije

Nederlanders die tevens in het bezit zijn van een Turks paspoort, die zijn verplicht om ook als militair in het Turkse leger te dienen. Komen ze die verplichting niet na, dan mogen ze het land niet meer in. Doen ze dat toch, dan kunnen ze worden opgepakt.

Dienstplicht afkopen kost €1000

Turken in het buitenland mogen hun militaire dienstplicht echter afkopen. Nederlandse agenten konden, tot voor kort, daarvoor geld lenen van de Overheid. Net zoals militairen dat kunnen bij Defensie. Weinig maakten echter gebruik van die leningen. Het afkopen van de Turkse dienstplicht kost €1000.

Doorn in het oog

Het was de Tweede Kamer al lang een doorn in het oog, de mogelijkheid om leningen af te sluiten voor het afkopen van de dienstplicht. De PVV diende in 2011 daartegen al een soortgelijke motie in.

0 comments… add one

Leave a Comment