Geld lenen is bij Nederlanders een groot taboe

Geld lenen blijkt nogal een groot taboe te zijn bij Nederlanders. Op nu.nl lazen we dat Nederlanders hun vrienden, familie of buren, kortom hun omgeving, het liever niet vertellen dat ze geld lenen. Het is zelfs zo dat de helft van de leners in gezelschap daar nooit over praat! Aldus Freo, die een enquête hield onder zo’n 1000 klanten.

70 procent van de Nederlanders leent geld

Wist u dat op dit moment ongeveer zeventig procent van de Nederlanders een lening heeft afgesloten? Van die mensen is een deel zich niet eens bewust dat ze geld lenen. Zo beseffen ze niet dat koop op afbetaling, een abonnement met telefoon of in het rood staan bij de bank ook leningvormen zijn.

Mannen lenen iets sneller dan vrouwen

Plus minus 1/3 deel van de ondervraagden blijkt nooit geld te willen lenen. Uit de enquete van Freo blijkt verder ook dat mannen net iets sneller geneigd zijn om een lening af te sluiten dan vrouwen. Namelijk 31 procent tegenover 17 procent.

Waarom een taboe op geld lenen?


Veel mensen vinden het erg lastig om te praten over de hoogte van hun inkomen. Wat u verdient, dat gaat een anders niets aan… Vaak schuilt daar een angst in. De angst om te worden veroordeeld of bang zijn dat men anders tegen u aankijkt zodra ze weten wat er maandelijks op uw rekening wordt gestort. Eigenlijk gaat precies hetzelfde op voor geld lenen. Als u geld leent voor bijvoorbeeld een nieuwe auto, dan kunnen uw buren of vrienden misschien wel denken dat u erg materialistisch bent. Met name op leningen voor luxere goederen en gadgets heerst een groot taboe.

Minder groot taboe op leningen als investering

Een hypotheek afsluiten voor een woning is in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Een lening die als investering geldt, daarop rust vrijwel nooit een taboe. Datzelfde geldt voor studieleningen of bedrijfsleningen.

0 comments… add one

Leave a Comment