Geld lenen tegen lage rente

Geld lenen tegen lage rente? Daarvoor is het nu het juiste moment. Maar hoe kunt u de laagste lening rente vinden? En hoe komt het dat de leenrentes verschillen per soort lening? Het is in ieder geval erg verstandig om altijd meerdere leningen van verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken.

Dat kan op de website Leningen.nl. Een goede vergelijking doet u natuurlijk in de eerste plaats op basis van rentetarieven. Het hangt af van diverse factoren of u daadwerkelijk geld kan lenen tegen een lage rente. Die factoren komen later op deze pagina nog aan de orde.

Nog wel geld lenen tegen lage rente in 2017

U kunt gerust zijn. Want naar alle waarschijnlijkheid kunt u ook in het laatste kwartaal van 2017 nog geld lenen tegen lage rente. Wel zien we de rentes ondertussen voorzichtig stijgen, maar echt veel vaart zit er voorlopig nog niet in. Volgens economen is het echter niet de vraag óf de rentes verder gaan stijgen maar vooral in welke mate dit gebeurt. Het ECB heeft enkele beslissingen genomen om de inflatie te bevorderen.

Daardoor beginnen de marktrentes weer voor het eerst in jaren te stijgen. Bedrijven worden door het ECB gestimuleerd om weer te gaan lenen en banken durven weer voor het eerst sinds tijden risico’s aan te gaan. Ook valt het op dat beleggers weer durven te investeren.

Rentes gaan 100% zeker stijgen door hogere beleidrente VS

De rentes in de Eurozone zijn ook sterk afhankelijk van de beleidsrente in de VS. De Amerikaanse koepel van de centrale banken regelt die beleidsrente en heeft de rente tot 2 maal toe verhoogt. Het verleden leert ons dat de rentetarieven in de Eurozone (en dus uiteindelijk ook in Nederland) na verloop van tijd meestijgen.

Prognoses hypotheekrente 2018, 2019 en 2020

Aan de lage leenrentes komt vermoedelijk vanaf 2018 definitief een eind. De rente zal in Nederland dan sowieso niet verder dalen maar juist gaan stijgen. Al hoeven toekomstige leners vooralsnog niet te wanhopen. De prognoses zijn nog steeds vrij rooskleurig, aangezien dit heel geleidelijk zal gebeuren. De lage rentes in 2017 houden verband met de rente op de staatsleningen. De ECB, dit is de Europese Centrale Bank, koopt staatsleningen op en daarom kan de staat zelf geld lenen tegen lage rentes.

Aan het opkopen van deze leningen komt echter gauw een eind. De rentes op leningen en hypotheken zullen daarom weer oplopen. In Nederland is er minder concurrentie tussen banken onderling. De stijging zal hier dan vermoedelijk eerder plaatsvinden dan in Duitsland.

3 factoren die de geld lenen rente bepalen

De ontwikkeling van de rente in Nederland is afhankelijk van een 3-tal factoren. Aan de hand van deze factoren kunnen economen voorspellen wat de rente verwachting is:

1. De marktrentes.
2. Financieringslasten van banken (hangt samen met de totale hypotheekschuld).
3. Veel/weinig concurrentie op de hypotheekmarkt.

Waar kan ik nu geld lenen tegen de laagste rentetarieven?

Bij wie kunt u op dit moment het goedkoopste geld lenen tegen de laagste rentetarieven? Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Want geldverstrekkers publiceren wel de laagste rentes, maar welke rente u aan hen verschuldigd bent, dat is afhankelijk van een aantal factoren. De lage rente bij een aanbieder kan in de praktijk hoger uitvallen als u bijvoorbeeld al schulden heeft of als uw inkomen laag is. Banken berekenen in elk geval altijd een lagere rente als u meer geld leent. Nog goedkoper bent u echter uit als u kiest voor een kleine lening met een zo kort mogelijke looptijd! Sluit bijvoorbeeld een persoonlijke lening af en betaal deze z.s.m. terug. Het voordeel van persoonlijke leningen is, is dat u de rente vast kunt zetten. Dat voordeel heeft u niet bij het doorlopend krediet.

Minder voordelen laag rentepercentage met het doorlopend krediet

Profiteren van de historisch lage rentepercentages? Sluit dan in ieder geval geen doorlopend krediet af. Ja, ook bij dit krediet betaalt u een lage instaprente. Maar deze is variabel. Dat betekent dat de rentekosten van deze lening in de toekomst fors kunnen oplopen. De rente verwachting voor 2018, 2019 en 2020 (al blijft het koffiedik kijken) is nog wel rooskleurig maar wat wel zeker is, dat is dat de leenrentes vanaf 2018 gaan stijgen. Sluit u nu een goedkoop doorlopend krediet af, dan zal u in de toekomst alleen maar meer rente gaan betalen.

Persoonlijke lening rente

Sluit een persoonlijke lening af met een langere looptijd om nu nog te profiteren van de laagste leningrente! Het voordeel van deze lening is namelijk dat u de rente kunt vastzetten. Deze lening is met name aantrekkelijk wanneer u een groot bedrag moet lenen. Bij een doorlopend krediet is het onzeker wat de toekomstige rentekosten zijn. Die rente is namelijk variabel. Terwijl bij een persoonlijke lening de rente tijdens de looptijd altijd gelijk blijft. Wilt u geld lenen voor een verbouwing? Een nieuwe auto? Een nieuwe keuken of badkamer? Sluit dan deze goedkope lening (nog wel…) af en heb de zekerheid dat u in de komende jaren spotgoedkoop geld leent.

Schulden maar wel geld lenen? Los lening met de hoogste rente altijd als eerste af

We schreven hiervoor dat banken een hogere rente rekenen indien u al geld leent. Een lening wordt beschouwd als schuld, waardoor u minder geld kan lenen en een hogere rente betaalt. Bent u meerdere (kleine) leningen aan het aflossen maar kunt u elders nog wel een lening afsluiten? Zorg er dan voor dat u de lening met de allerhoogste rente als eerste aflost. Dit levert u direct het meeste op. Voor de overige leningen geldt, dat u zich daarvoor wel moet blijven houden aan de minimale maandelijkse aflosverplichtingen. Als u de duurste lening eenmaal hebt afbetaald, dan blijft er maandelijks geld over om de andere leningen versneld af te lossen.

Goedkoper lenen? Zet einde van rentevastperiode in uw agenda!

Heeft u in het verleden een lening of hypotheek afgesloten en geldt daarvoor een rentevastperiode? Deze periode zal vroeg of laat verlopen. De bank doet u dan een nieuw voorstel. Wij raden u aan om het einde van de rentevastperiode in uw agenda te noteren. Zo kunt u tijdig uw lening herbekijken en alvast op zoek gaan naar een goedkopere aanbieder.