Geld lenen voor opstarten eigen onderneming

Toekomstige ondernemers die een eigen bedrijf willen starten, die doen dat meestal met behulp van extern geld. Ze vragen een bedrijfsfinanciering (zakelijke lening) aan. Op welke manieren kan u als ondernemer geld lenen voor uw eigen bedrijf?

Startkapitaal aanboren voor opzetten eigen bedrijf

Ongeveer 80% van de beginnende ondernemers heeft geld nodig van een financier voor het opstarten van een eigen bedrijf. Hoe hoog die lening moet zijn, dat is mede afhankelijk van de gekozen rechtsvorm en het soort onderneming. Het geld kan gebruikt worden voor de ontwikkeling van een bedrijfswebsite, een auto van de zaak en andere liquide middelen zoals apparatuur en machines. Hieronder leest u welke mogelijkheden er voor u als ondernemer zoal zijn.

Subsidie van de overheid voor ondernemers

Maak gebruik van de mogelijkheid die de overheid biedt voor ondernemers. Vraag daarom een subsidie aan. Zie dit als een mooie aanvulling op een lening die u afsluit. En het is zelfs zo dat voor sommige zzp’ers een dergelijke subsidie al voldoende is om een bedrijf te starten. Een subsidie voor grotere bedrijven is BMKB (Borgstelling MKB Kredieten). Vraag via de website van de Rijksoverheid BMKB aan. Daarmee staat de Nederlandse overheid garant voor uw bedrijf. Het is dan eenvoudiger om een lening af te sluiten aangezien de kredietverstrekker of bank de zekerheid heeft dat de overheid garant staat voor de lening. Een soort subsidie is ook het starten vanuit een WW-uitkering met een onderneming. Je behoud dan jouw uitkering en ondertussen kunt u een bedrijf opzetten. Ook kunt u als starter profiteren van startersaftrek. Dit is in feite gewoon een subsidie voor startende ondernemers.

Geld lenen via gemeente met Bijstandverlening zelfstandigen

Als zelfstandig ondernemer kan u bij uw eigen gemeente vragen om financiële ondersteuning op basis van Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). U kunt via uw gemeente een goedkoop krediet afsluiten van plus minus 35.000 euro.

Crowdfunding

Steeds vaker lenen ondernemers geld zonder tussenkomst van een bank. Ze kloppen aan bij particulieren of investeerders via een crowdfunding platform. Het zijn veelal organisaties zoals verzekeringsmaatschappijen die geld investeren in startende ondernemers. In ruil daarvoor ontvangen ze rente of aandelen in het bedrijf. U kunt op deze manier als zzp’er of mkb’er ook durfkapitaal bijeenhalen. Er zijn meerdere goede crowdfunding platforms in Nederland die zich speciaal richten op startende ondernemers.

Informal investors

Informal investors willen graag betrokken zijn en blijven bij uw bedrijf. Het zijn meestal particuliere investeerders die een financiële injectie doen, maar dan onder bepaalde voorwaarden. Natuurlijk staat er wel iets tegenover. Meestal willen ze een aandeel in uw bedrijf verkrijgen. U sluit dus geen lening af! Informal investors brengen vaak veel kennis in. Het zijn meestal oud-ondernemers. Let op: U zit wel vaak vast aan deze investeerders. Ze zijn betrokken bij het bedrijfsproces, ook na de start.

0 comments… add one

Leave a Comment