Geld lenen zonder rente

Wilt u geld lenen zonder rente? Er zijn meerdere mogelijkheden om renteloos te lenen. Neem daarom een paar minuten de tijd om de informatie op deze pagina over geld lenen zonder rente door te nemen.

Waarom geld lenen zonder rente?

U weet natuurlijk als geen ander dat een lening afsluiten via een intermediair of bij een reguliere bank altijd geld kost. Voor sommige particulieren is geld lenen daarom onbetaalbaar geworden. Zij gaan op zoek naar goedkopere alternatieven. De rente die financiers rekenen kan erg hoog oplopen. En meestal komen daar ook nog eens extra kosten overheen.

Bijkomende leenkosten kunnen bijvoorbeeld dossierkosten zijn. Soms bent u verplicht om tevens een verzekering af te sluiten zoals een overlijdensrisicoverzekering. Zou u een ‘renteloze lening’ afsluiten, dan kunt u op heel wat kosten flink besparen! En dat is dan ook één van de redenen waarom vele consumenten op zoek zijn naar geld lenen zonder rente.

Geldbedrag lenen zonder rente van familie

Een logische manier om ‘gratis’ geld te lenen is aankloppen bij vrienden of familie voor een financiering. We noemen dit ook wel ‘onderhands lenen’. U leent een geldbedrag en met een beetje mazzel hoeft u geen rente te betalen. Maar mogen familieleden u eigenlijk wel een lening zonder rente verschaffen?

Volgens De Belastingdienst niet! Als ontlener bent u namelijk verplicht om een redelijke rente te vragen aan de lener. Doet u dat niet? Dan moet de ontvanger schenkbelasting betalen. Als ouder rente vragen aan uw kind is natuurlijk heel vervelend. U wilt niet aan uw zoon of dochter verdienen. Maar juist de schenkbelasting die uw kind dan moet betalen, dat maakt de lening nóg duurder!

Rente onderhandse lening vaststellen

Op belastingdienst.nl kunt u de hoogte van de rente vaststellen. Overigens mogen ouders natuurlijk jaarlijks de betaalde rente terugbetalen in de vorm van een schenking! Als de rente binnen de jaarlijkse vrijstelling valt, dan hoeft daarover geen belasting te worden betaald…!

Contract

Stel altijd een contract op als u geld uitleent aan een familielid! Leg daarin alle afspraken vast.
U hoeft dit contract overigens niet meer te melden bij De Belastingdienst. Dat is alleen nodig indien het krediet een hypotheek is. Of als het geld wordt gebruikt voor beleggingen.

Renteloze hypotheek voor moslims volgens de Murabaha-methode

Er zijn nog steeds veel moslims in Nederland die geen hypotheek kunnen afsluiten. Natuurlijk kunnen ze wel bij de bank aankloppen voor een lening, maar volgens hun koran mogen ze geen geld lenen en daarover rente betalen. In Nederland is het voor deze groep religieuzen tot nu toe niet mogelijk om een z.g. ‘Halal hypotheek’ af te sluiten. Een hypotheek speciaal voor moslims is in sommige andere Europese landen echter wel aan te vragen.

Islamitische hypotheek zonder rente

Zo kunt u als moslim mogelijk in Engeland een Islamitische hypotheek afsluiten. Voor meer informatie over Islamitisch geld lenen raden we u aan om contact te zoeken met de Al Rayan bank in Engeland. In Islamitische landen noemen ze geld lenen zonder rente ook wel de ‘Murabaha-methode’. Daarbij koopt de bank een woning en neemt de koper het huis van de bank over. Deze Islamitische banken rekenen een opslag om de kosten te dekken. Er wordt dus in verkapte vorm wel degelijk een soort rente berekend.

Zonder rente geld lenen van werkgever

Is lenen zonder bijkomende kosten verder nog mogelijk? Jazeker! Want heeft u al wel eens aan uw werkgever gedacht? Of wilt u liever werk en privé gescheiden houden… Maar het hoeft natuurlijk niet persé te gaan om een renteloze lening. U kunt uw baas ook vragen naar een vooruitbetaling van uw salaris. Of wellicht is het mogelijk om bij uw werkgever een kleine lening af te sluiten met een verlaagd rentetarief.

Gratis lening van de gemeente

Voor verenigingen en organisaties is het soms mogelijk om een lening af te sluiten via de gemeente, of geld te lenen bij een overheidsinstantie. De meeste van deze renteloze dus gratis leningen worden alleen verstrekt door gemeenten indien het geld wordt gebruikt voor verbouwingen. Of bij werkzaamheden aan infrastructuur.

Laag rentetarief duolening voor studenten

Bij de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) kunt u als student dan wel geen renteloze studielening afsluiten… maar wél geld lenen voor uw studie tegen de laagste rente ooit! Als student leent u daarmee eigenlijk bijna gratis! U betaalt jaarlijks maar een paar euro rente over een studieschuld van €10.000. Om maar een bedrag te noemen. U kunt alleen van de lage leenrente op een duolening/studielening profiteren indien u op dit moment staat ingeschreven bij een hogeschool of een universiteit. De rente op de studentenlening staat niet vast. Deze wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.

Sommige slimme studenten lenen geld bij de DUO en parkeren het geld vervolgens op een spaarrekening, of ze investeren het in andere zaken. Zo kunnen ze geld verdienen aan een DUO-lening.

Kredietverstrekkers laagste rentepercentage

Sommige kredietverstrekkers adverteren met rentepercentages die bijna te mooi zijn om waar te zijn. En dan is dat meestal ook zo! Meestal zijn die absurd lage leentarieven alleen geldig voor een klein aantal mensen. Om te profiteren van een superlaag rentetarief moet u o.a. veel eigen geld inbrengen, een hoog inkomen hebben en vooral bekend staan als een goede afbetaler.

Geld lenen van uw eigen B.V. met rekening-courant

Een slimme manier om zonder rente geld te kunnen lenen is gebruik maken van een ‘rekening-courant’. U leent met een rekening-courant geld van uw eigen B.V. U kunt op die manier tot maximaal 17.500 euro lenen zonder rente. Deze lening wordt door De Belastingdienst niet als lening gezien. Een rekening-courant is een extra/aparte rekening van uw B.V. Op een dergelijke bankrekening worden de geldbedragen geboekt die u overmaakt naar de B.V. en uiteraard ook de bedragen die van de B.V. naar u gaan.

Iedere (groot)aandeelhouder in de B.V. mag een renteloos krediet afsluiten via de B.V. Bent u directeur van een B.V. en is uw partner tevens belanghebbende? Dan mag zij/hij ook een renteloze lening afsluiten. Zo kunt u gezamenlijk 35.000 euro lenen zonder dat u daarover rente hoeft af te dragen!

Goedkope leningen vergelijken

Bent u na het lezen van alle informatie over ‘geld lenen zonder rente’ erachter gekomen dat ‘gratis lenen’ voor u niet mogelijk is? Dan kunt u alsnog voorkomen dat u een te dure lening afsluit. Jaarlijks kan u op uw lening vele duizenden euro’s besparen door gewoon alle kredietverstrekkers en banken goed met elkaar te vergelijken. Neem daar alle tijd voor. Leningen vergelijken kan via Leningen.nl.