Groene lening
Wil je geld lenen voor de aanschaf van een energiebesparende warmtepomp of zonneboiler? Dat kan eenvoudig met een groene lening. Deze vorm van lenen is een manier om tegen gunstige voorwaarden een duurzame investering door te voeren. Lenen kan bij ons al tegen een rente van 3,9%. Door te vergelijken kies je overzichtelijk de groene lening die bij je past.
Wat is een groene lening?
Een groene lening wordt ook wel een duurzaamheidslening of energiebespaarlening genoemd. De manier van lenen stimuleert het gebruik van duurzame middelen, zoals het aanschaffen van zonnepanelen, HR ketels, warmtepompen, woning isolatie en HR++ beglazing. Daarnaast lijkt de vorm van lenen erg op die van een persoonlijke lening. In de meeste gevallen leen je een vast bedrag tegen een vast laag rentetarief. Wel gelden er bij een groene lening andere voorwaarden dan bij een persoonlijke leningen. Het verschil zit hem in de mogelijkheid tot renteaftrek en het extra aflossen van de lening.
Uiteindelijk is geld lenen met behulp van een groene lening niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor een aanzienlijke vermindering van je energiekosten. Het isoleren van je woning of het gebruik van zonnepanelen zijn hier twee voorbeelden van.
Welke duurzaamheidsleningen kun je kiezen?
Niet elke kredietverstrekker biedt een groene lening aan. Wel heb je de mogelijkheid om het aanbod aan leningen te vergelijken. Zo zie je direct welke kredietverstrekker een groene lening aanbiedt. Daarnaast leen je altijd tegen gunstige voorwaarden en lage tarieven.
Voordelen van een groene lening
Een groene lening biedt een aantal voordelen ten opzichte van een andere leenvormen. Ten eerste staat de rente op een lening vast. Tijdens de looptijd betaal je dus altijd een vast rentetarief. De looptijd spreek je van te voren met de bank af. Zo kom je nooit tegen onverwachte risico’s te staan. In sommige gevallen kun je meer aflossen dan vooraf is afgesproken. Je betaalt daar vaak wel extra kosten voor.
Is een groene lening aftrekbaar?
Doordat de groene lening wordt gebruikt voor het duurzaam maken van je huis, is het toegestaan om de rente af te trekken van je inkomstenbelasting. Een groene lening is daarom vergelijkbaar met een persoonlijke lening die je gebruikt om energie te besparen. Een persoonlijke lening is ook aftrekbaar, mits je leent om je woning te verduurzamen. Daarentegen is de rente van een doorlopend krediet niet aftrekbaar. In dit geval past een persoonlijke lening daarom beter bij het verduurzamen van je woning.
Voorwaarden groene lening
Wanneer je een groene lening wil aanvragen, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. De belangrijkste hiervan zijn:
- Je bent de eigenaar en huidige bewoner van een bestaande woning
- Het minimaal leenbedrag van een groene lening bedraagt €2500
- Maximaal kun je €75000 lenen. Leenbedragen verschillen per bank, vergelijken loont.
- Een groene lening aanvragen kan vanaf 21 jaar.
- De maximale leeftijd dat je kunt lenen ligt tussen de 65 en 75 jaar.
- De minimale looptijd bedraagt 5 jaar.
Alternatieven voor een groene lening
Het aanbod groene leningen is nu nog klein. Mocht je hierdoor niet de lening vinden die voldoet aan je wensen, dan zijn er talloze alternatieven. Denk aan een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Wij lichten de opties voor je uit.
Bij een persoonlijke lening leen je net als een groene lening een eenmalig vast bedrag. Niet alleen het leenbedrag is vast maar ook de looptijd en de bijbehorende rente. Weet je van te voren exact hoeveel het financieren van zonnepanelen of een warmtepomp kost? Dan is een persoonlijke lening een goed alternatief voor een groene lening. Na het afsluiten van een persoonlijke lening los je het bedrag in vaste termijnen af. Bij deze vorm van lenen kom je daarom ook niet tegenover plotselinge verrassingen te staan.
Naast een persoonlijke lening heb je ook nog de keuze uit een doorlopend krediet. Deze vorm van lenen is een minder populair alternatief voor een groene lening. Tijdens het aanvragen van een persoonlijke krediet spreek je alleen een kredietlimiet af. Binnen dit limiet mag je zo veel en zo vaak je wil geld opnemen. Over het deel dat je opneemt betaal je variabele rente. Dat houdt in dat de rente niet vast staat. Van te voren is dus nog niet bekend hoeveel jij over een aantal maanden moet aflossen.
Ten slotte mag je bij het doorlopend krediet de afgeloste bedrag opnieuw opnemen. Dit biedt houvast wanneer je nog niet weet hoeveel een bepaalde financiering gaat kosten. Daarentegen leen je al snel meer dan nodig is.