Groene lening

Groene lening aanvragen

Op deze pagina informeren we u over de groene lening. Het is een krediet dat u kunt afsluiten als u een bestaande woning wilt verduurzamen en/of energiebesparende maatregelen wilt doorvoeren. Dit type lening moet u niet verwarren met de renovatielening.

Groene leningen sluiten consumenten bijvoorbeeld af voor de financiering en installatie van zonnepanelen, de plaatsing van een warmwaterboiler of om andere energiebesparende maatregelen te nemen zoals het isoleren van een woning. De voorwaarden van de groene lening kunnen verschillen per kredietverstrekker. Voor deze ‘groene kredieten’ rekenen kredietgevers bijna altijd lagere rentetarieven. Dat is direct het voordeel van deze leensoort.

Hoe werkt een groene lening?

Een groene lening sluit u af voor duurzame investeringen in uw eigen woning. Daarmee kunt u op uw energiekosten besparen. U schaft met een dergelijk krediet zonnepanelen aan, een warmtepomp of brengt spouwmuurisolatie aan. U kunt direct beginnen met het besparen op uw energiekosten. De lening heeft een vaste looptijd en een vaste rente. Maandelijks betaalt u een vast bedrag. Met deze leningen verlaagt u dus direct uw energierekening. Het is mogelijk om uw groene investering in een paar jaren weer terug te verdienen!

Wat zijn de voordelen van groene leningen?

U doet met behulp van een groene lening een energiebesparende investering in uw woning. Daarvoor ontvangt u direct een financieel voordeel. Want de rente van groene leningen ligt doorgaans lager dan bij die van reguliere leningen. Maar daarnaast bespaart u ook nog eens aanzienlijk op uw energiekosten. Dat is wellicht het belangrijkste voordeel. Uw investering kunt u daarom weer terugverdienen. En natuurlijk zijn groene leningen niet alleen goed voor uw portemonnee, u draagt ook nog eens bij aan een schoner milieu!

Zelf energie opwekken met lening zonnepanelen

De meeste consumenten vragen een groene financiering aan voor de aanschaf van zonnepanelen. Wilt u ook zonnepanelen laten installeren? Vraag dan een lening zonnepanelen aan. Doorgaans maakt u dan gebruik van een persoonlijke lening, beter bekend als een lening op afbetaling. U krijgt het leenbedrag dan in één keer volledig op uw bankrekening gestort. Iedere maand betaalt u dan een vast bedrag aan rente en aflossing terug.

Woning isoleren met energielening

Als u uw woning wilt isoleren, dan kunt u gebruik maken van een energielening. U investeert duurzaam in uw woning en kunt veel geld besparen op energie. U kunt op meerdere manieren uw woning isoleren. Laat u zich daarover altijd goed adviseren. Zorg er in ieder geval voor dat uw dak goed geïsoleerd is.

Dakisolatie laten aanbrengen

Want een dak zonder goede isolatie is een gigantische energieverspiller. Het kan u al gauw enkele honderden euro’s op jaarbasis aan extra stookkosten kosten. Ook als uw dak matig geïsoleerd is, dan is het verstandig om dit zo gauw mogelijk te verbeteren.

Energie besparen met gevelisolatie

Niet-geïsoleerde buitenmuren kunt u ook laten isoleren. Het isoleren van buitenmuren noemen we gevelisolatie. Het huis kan daarmee zijn warmte veel beter vasthouden, wat natuurlijk goed is voor het milieu en voor uw portemonnee. U kunt met voorzetwanden aan de binnenzijde van uw gevel al heel eenvoudig op energiekosten besparen. Vergeet ook niet om isolatieglas (bijvoorbeeld HR++ glas) te laten aanbrengen!

Vloerisolatie voor meer comfort

Het voordeel van goede vloerisolatie is dat het al direct veel comfort oplevert. De vloer voelt minder koud aan. Daarnaast voelt u ook veel minder tocht. Daardoor zal de temperatuur in uw woning ook veel gelijkmatiger zijn. Een goed geïsoleerde vloer zorgt op jaarbasis al snel voor een geldbesparing van 150 tot 200 euro. Dit verschilt echter per woning en het is afhankelijk van uw stookgedrag.

Hoeveel geld levert een besparing met groene lening u op?

Als u besluit om een groene lening af te sluiten zodat u energiebesparende investeringen kunt doen aan uw woning, dan levert dat meteen al geld op. U verbruikt immers veel minder energie. Met een energiezuiniger huis kan u op jaarbasis vele honderden tot duizenden euro’s besparen aan stookkosten. Met zonnepanelen en een warmwaterpomp kunt u zelfs energieneutraal wonen. U bent dan niet meer afhankelijk van energieleveranciers. Voor de aanschaf van zonnepanelen en een warmwaterpomp kunt u een groene lening afsluiten.

Fiscale voordelen bij een energielening?

Helaas kunt u in 2017 niet meer profiteren van extra fiscale voordelen bij het afsluiten van een energielening. Mogelijk kunt u wél de rente van uw lening aftrekken van de belasting en wel van het belastbaar inkomen in box 1.

Kan ik subsidie voor zonnepanelen of warmwaterpomp aanvragen?

Subsidie aanvragen bij uw gemeente voor het installeren van zonnepanelen op uw dak of het plaatsen van een warmwaterpomp, dat is helaas niet meer mogelijk. Wel heeft het aanvragen van een groene lening voor groene verbeteringen aan uw woning wel degelijk zin. Bij een groene financiering profiteert u namelijk van een veel aantrekkelijker rentetarief. Hieronder leest u daar meer over.

Rabobank en ASN-bank

U kunt bij zowel de Rabobank als de ASN-bank een voordelige Energiebespaarlening aanvragen. Daarmee leent u geld waarmee u energiebesparende maatregelen kunt doen. Het voordeel van deze lening is dat u geld leent tegen een zeer aantrekkelijke rente.

‘Groen lenen’ bij GreenLoans

GreenLoans is een dochteronderneming van de ABN Amro. Bij GreenLoans kunt u een speciale groene lening aanvragen. Daarmee kunt u allerlei duurzame investeringen in uw huis financieren. Op de website van GreenLoans kunt u checken hoeveel de lening u kost en hoeveel u exact op uw energierekening kunt besparen.