Het is over en uit met de lage hypotheek- en leenrente

Geld lenen is bijna nooit zo goedkoop geweest als in de twee voorbije jaren. In 2016 sloten huishoudens weer meer leningen af en de huizenmarkt profiteerde daar ook van. Een recordaantal woningen werd verkocht. Men kon hypotheken afsluiten tegen een extreem lage rente.

Overigens is het voordeel van de lage rente op hypotheken relatief. De woningprijzen stijgen explosief. Men betaalt al gauw teveel voor een woning…. Naar horen zeggen is het echter over en uit met de lage hypotheekrente. De rentes gaan weer stijgen.

Waarom is de hypotheekrente zo laag?

De rentes op leningen staan al een tijd historisch laag en dat heeft te maken met onder meer het beleid van de ECB, dat is de Europese Centrale Bank. Ze hebben de marktrente, om de kredietcrisis te beteugelen, op nul gezet. Ook hebben ze dure staatsleningen opgekocht. Deze twee factoren tezamen hebben bijgedragen aan de lage hypotheekrente.

ECB gaat het opkoopprogramma waarschijnlijk afbouwen

Specialisten verwachten dat de ECB in oktober of november dit jaar aankondigt te starten met de afbouw van het opkoopprogramma. In de VS is de Fed daarmee al begonnen. Vrijwel zeker zal de rente op de wereldwijde kapitaalmarkt daardoor gaan stijgen. Misschien niet direct maar dat het besluit van de ECB effect zal hebben, dat is zeker.

Bij een hogere rente kunnen huizenkopers minder geld lenen. Met name voor starters kan dat nog wel eens een probleem worden. Zij zijn immers al vaak afhankelijk van startersleningen en daarbij is er tevens voor deze doelgroep weinig woningaanbod.

Schaarste op de woningmarkt zorgt nog lang voor hogere woningprijs

Op de langere termijn zullen de prijzen van woningen misschien weer gaan dalen. Met name in de gebieden die bekend staan als z.g. ‘kwetsbare gebieden’. Dat zijn de gebieden waar de woningprijzen nog niet op het oude niveau zijn van voor de crisis. Als men door de hogere hypotheekrente minder kan lenen voor een huis, dan zal de vraag naar woningen afnemen en zouden de prijzen kunnen gaan dalen.

Volgens Harrie-Jan van Nunen, financieel makelaar, is het inderdaad mogelijk dat de prijzen van alle woningen zullen gaan dalen. Maar vanwege de woningschaarste zal dit proces wel vertraagt worden.

0 comments… add one

Leave a Comment