Hoe is het 1 jaar na het verbieden van ‘nul procent leningen’?

Het is nu bijna exact 1 jaar geleden dat de z.g. ‘0% leningen’ van autodealers werden verboden. In september vorig jaar vond het AFM het wel mooi geweest met deze autoleningen tegen een rente van 0%. Toezichthouder AFM vond deze leningen namelijk misleidend.

Klanten kunnen bij een lening zonder rentetarief namelijk denken dat er geen extra kosten bij het aangaan van een leenverplichting worden berekend. In de praktijk was dat wel het geval. Ook bij de 0% lening voor auto’s moesten autokopers (en dus leners) hoge kosten betalen. Het AFM stak daar snel een stokje voor. Dealers mogen vandaag de dag niet meer zulke misleidende leningen aanbieden. Hoe is het nu, 1 jaar na het verbieden van deze leningen?

Verschuiving op het gebied van lenen merkbaar

Voor de dealers zelf zal het verbod heus wel consequenties hebben gehad. Maar nu zit de autoverkoop weer in de lift. De Nederlandse consument maakt nog steeds dankbaar gebruik van autoleningen. Maar er zijn sinds september vorig jaar dingen veranderd.

Minder doorlopend krediet – meer persoonlijke leningen afgesloten


Sinds vorig jaar zijn consumenten duidelijk veel minder gebruik gaan maken van het doorlopend krediet als autolening. Daarentegen is de persoonlijke lening ongekend populair. Dat zal te maken hebben met de lage leenrente. Bij de persoonlijke lening is het mogelijk om de leenrente vast te zetten voor een langere periode. Mensen hebben duidelijk hun lessen getrokken uit de kredietcrisis. Ze kiezen voor duidelijkheid en veilig lenen. Met de persoonlijke lening is alles vooraf duidelijk. Zo is de looptijd bekend en wijzigt de rente gedurende de looptijd niet. Op de einddatum van de overeenkomst is deze autolening afgelost en bent u schuldenvrij…

Financiering afsluiten bij autodealer

Autodealers bieden ook nog steeds financieringen aan. Voor een nieuwe of gebruikte auto kan u bij hen een auto leasen of kopen op afbetaling. Een nieuw soort financiering is de z.g. ‘fifty/fifty deal’. Meer info over leasen en op afbetaling kopen leest u hieronder.

Operational lease

Met leasen kunt u ervoor kiezen om een uitgebreid pakket af te nemen. Maandelijks betaalt u een vast bedrag. Reparaties en onderhoud vallen onder uw contract. Daar heeft u dus geen omkijken naar. Met dit soort autolease huurt u in principe een auto. Het is vaak mogelijk om de auto na de leaseperiode over te nemen voor een bepaald bedrag. Deze vorm van leasen noemen we ook wel operational lease.

Een auto kopen op afbetaling

Met koop op afbetaling is het tevens mogelijk om een auto te financieren. U bent ook in dit geval geen eigenaar van het voertuig dat u ‘koopt’. Wel wordt u automatisch eigenaar als u alle aflossingstermijnen hebt voldaan. Het voordeel van leasen en kopen op afbetaling is dat u direct over een nieuwe of gebruikte wagen kunt beschikken. U hoeft niet een hoog geldbedrag in één keer te betalen. Met operational lease betaalt u als het ware maandelijks huur. Bij koop op afbetaling betaalt u de auto in termijnen af.

Koop op afbetaling of lening?

Als u een auto kunt financieren met een persoonlijke lening, dan moet u dat altijd doen. U betaalt dan een lagere rente dan bij kopen op afbetaling. Tevens bent u direct eigenaar van de auto.

0 comments… add one

Leave a Comment