Hoeveel kan u eigenlijk voor een huis lenen in 2017?

Iedere woningeigenaar heeft zich ooit eens afgevraagd hoeveel geld hij of zij kan lenen voor een woning. Voordat de huizenmarkt instortte, reikten de bomen tot aan de hemel. Banken leenden zeer gemakkelijk geld uit. En vrijwel iedereen kon de overwaarde van zijn woning opnemen in de vorm van een nieuwe lening.

Menig uitbouw, renovatie, dure vakantie of nieuwe auto werd daarmee gefinancierd. Tegenwoordig zijn de kaarten goed geschud en liggen deze er heel wat anders voor. U kunt nog maar tot maximaal 101% van de taxatiewaarde lenen. Volgend jaar (2018) is dat nog maar 100%.

Belangrijk om vooraf uw maximale hypotheek te berekenen

Voor u als toekomstige eigenaar van een koopwoning is het belangrijk om u te verdiepen in de mogelijkheden m.b.t. uw hypotheek. Als u van te voren weet hoeveel geld u voor een woning kan lenen bij de bank, dan kunt u op basis daarvan op zoek gaan naar een passende woning. Het is belangrijk om te weten dat u niet meer met een hypotheek alleen een woning kan kopen. Bepaalde kosten moet u namelijk uit eigen zak betalen.

Uw maximale leenbedrag voor een eigen huis


Wat u kan lenen hangt grotendeels af van de hoogte van uw netto-inkomen. Een simpele formule voor het berekenen van de maximale hypotheek, die bestaat eigenlijk niet. Sommige mensen menen dat het maximale hypotheekbedrag ongeveer 4.5 tot 5 maal uw jaarsalaris is. Maar het blijft een beetje gissen. Het hangt nl. ook af van uw vaste kosten, het soort dienstverband, uw gezinssituatie, eventuele openstaande leningen en uw leenhistorie. De hypotheek zelf mag in 2017 nog maar 101% van de taxatiewaarde zijn van de woning.

Bijkomende kosten zelf betalen

U moet een aantal kosten daarnaast uit eigen zak betalen. Zo betaalt u notariskosten, verhuiskosten, kosten voor de inrichting van uw woning, kosten koper (KK) en mogelijke andere kosten. Mensen die al een koopwoning hebben met overwaarde, die kunnen deze kosten vaak nog wel voor eigen rekening nemen. Starters zijn vooralsnog aangewezen op een extra lening bovenop hun hypotheek. Zij kunnen mogelijk een starterslening aanvragen bij hun eigen gemeente.

We raden iedere koper aan om ten alle tijde voorzichtig te blijven met geld lenen. Blijf vooral realistisch. Leen nooit het maximale bedrag. Ga daar altijd iets onder zitten. Als u uw baan verliest, dan komt u niet direct in de problemen. En als u iets eerder wilt stoppen met werken, dan kan u uw hypotheek gewoon blijven aflossen zonder in de problemen te komen.

Comments on this entry are closed.