Veel te hoge tarieven kredietbanken op lening voor probleemgeval

Het ANP schreef deze week dat verscheidene Gemeentelijke kredietbanken veel te hoge tarieven rekenen voor leningen die worden verstrekt aan consumenten met financiële problemen. De torenhoge rentetarieven zullen volgens Leningen.nl deze mensen nog verder in de problemen helpen.

Het ANP schrijft dat in meer dat 130 gemeenten de consumenten worden opgezadeld met rentetarieven variërend van 12 tot wel 14%. Dat betalen ze voor sociale kredieten. Naar onze mening zijn dit nauwelijks meer sociale kredieten te noemen maar eerder asociale kredieten.

Onderzoek televisieprogramma Kassa


Gek genoeg verschillen de leentarieven per gemeenten onderling enorm. Het televisieprogramma Kassa deed onderzoek naar de tarieven tussen meerdere gemeenten. De gemeente bij wie mensen met financiële problemen het goedkoopste geld kunnen lenen is de Krimpenerwaard. Zij lenen bij de kredietbank van Rotterdam tegen een rente van 3%. Bij een andere gemeente van Rotterdam, Molenwaard, betaalt men voor een lening bij de Gemeentelijke kredietbank een rente van 12%.

Den Haag heeft de goedkoopste Gemeentelijke kredietbank

Inwoners van Den Haag kunnen geld lenen bij de Gemeentelijke kredietbank tegen een rente van maar 2,1%. De duurste gemeente voor dit soort leningen is Amsterdam. Voor een gemeentelening betaalt u in deze stad 13% rente. Landelijk geldt een maximumtarief van 14% voor deze leningen.

119 gemeenten bieden geen sociale leningen aan

Overigens deden lang niet alle Nederlandse gemeenten aan het onderzoek van Kassa mee. In totaal hebben 308 gemeenten van de 388 aan het programma meegedaan. 119 gemeenten vertellen dat ze geen sociale leningen verstrekken. De mensen die in deze gemeenten wonen, die kunnen voor een sociale lening toch terecht bij Kredietbank Nederland. Bij deze kredietbank betaalt u dan een maximaal tarief van 12,6% rente.

NVVK

De NVVK is een overkoepelende organisatie van Nederlandse kredietbanken en schuldhulpverleners. Zij vindt dat de kredietbanken hulp moeten krijgen van de gemeenten. Dat is de enige manier om de rentes laag te houden. Want kredietbanken zijn niet in het leven geroepen om grof geld te verdienen aan mensen die voor een krediet niet terecht kunnen bij andere banken of kredietverstrekkers. Overigens schreven we in september dit jaar nog een ander stuk over de Gemeentelijke kredietbanken. Daarin schreven we dat sommige kredietbanken geen krediet meer aan minima mogen verstrekken.

0 comments… add one

Leave a Comment