Kan u een hypotheek afsluiten ondanks nieuw leenstelsel voor studenten?

Als u een studieschuld heeft, dan moet u maandelijks daarvan een deel aan de DUO terugbetalen. Hoeveel u per maand moet aflossen, dat is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. Zo hoeft u voorlopig niet terug te betalen bij een laag inkomen. Wel blijft de studieschuld staan en moet u vroeg of laat beginnen met aflossen.

Geld lenen voor een woning ondanks schulden studie?

Als u in de toekomst een woning wilt kopen, dan wilt u natuurlijk weten of dat ook kan met een studieschuld. Laten we direct met de deur in huis vallen: Ja, het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten met studieschulden. Wél moet u deze schuld eerlijk melden bij de bank. Mogelijk kunt u met een dergelijke schuld wel net iets minder lenen voor een woning. Over het afsluiten van een hypotheek ondanks een schuld bij de DUO leest u hieronder meer. Ook gaan we iets dieper in op het nieuwe leenstelsel en de mogelijke consequenties indien u een lening wilt afsluiten.

Studieschuld bij DUO en hypotheek afsluiten


Veel Nederlanders lenen of hebben geld geleend bij de DUO. De Duo staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs, voorheen het IBG (Informatie Beheer Groep). Vrijwel iedereen die een studieschuld heeft kan gewoon een hypotheek afsluiten. U ook waarschijnlijk. Wat we echter wel moeten melden is dat u met een dergelijke lening waarschijnlijk niet tot 100% van de getaxeerde waarde van een woning kunt lenen. Mogelijk moet u de hypotheek zelf aanvullen met een beetje eigen vermogen en een startershypotheek.

Starterslening voor ex-studenten

Veel gemeenten in Nederland verstrekken echter ook z.g. ‘startersleningen’. Met deze extra lening moet u het verschil tussen het bedrag van de maximale hypotheek en de aankoopprijs van de woning in kwestie kunnen aanvullen.

Meer Nederlanders met schulden na studeren door nieuw leenstelsel

Steeds meer Nederlanders bouwen een studieschuld op door nieuw leenstelsel. Met dit nieuwe leenstelsel wordt de basisbeurs ook in een lening omgezet. Door het nieuwe leenstelsel stijgt ook de gemiddelde schuld onder huizenkopers. Als gevolg daarvan moeten steeds meer Nederlanders een stukje eigen vermogen in een eerste huis investeren. Als u onder dit nieuwe stelsel valt, kunt u mogelijk iets minder geld lenen dan oud-studenten die nog een basisbeurs ontvingen als schenking van de overheid.

Comments on this entry are closed.