Hypotheek

Maximale hypotheek

Als u op zoek bent naar een koopwoning, dan bent u natuurlijk benieuwd of u een hypotheek kan afsluiten en zo ja, wat u maximaal kan lenen. Op Leningen.nl vertellen we u meer over verschillende hypotheeksoorten, hoe u zelf uw maximale hypotheek kan berekenen, wat de huidige hypotheekrente is en hoe het zit met de renteaftrek.

Welke hypotheek kiezen?

U bent van plan om een hypotheek af te sluiten. Maar welke is geschikt voor u? We raden u aan om te kiezen voor een veelvoorkomende hypotheekvorm zoals een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Als u een nieuwe hypotheek afsluit, dan komt u daarmee in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Hieronder vertellen we u iets meer over de kenmerken van beide hypotheekvormen. Vervolgens gaan we dieper in op de mogelijkheden bij verhuizen (goedkoper of duurder wonen) en wat u dan het beste met uw huidige hypotheeklening kan doen.

Wat is de lineaire hypotheek voor hypotheekvorm?

De lineaire hypotheek is niet de meest populaire hypotheekvorm. Dat is de annuïteitenhypotheek. Wel is het een zeer eenvoudige hypotheekvorm en daarom makkelijk te begrijpen. Hoe het werkt? Maandelijks lost u exact hetzelfde bedrag af. Maximaal 30 jaar lang. U lost uw hypotheek lineair af. Iedere maand betaalt u dus over een kleiner leenbedrag rente. Daarom betaalt u, over het geheel genomen, minder rente. Deze hypotheekvorm, de lineaire hypotheek, is daarom goedkoper dan de annuïteitenhypotheek.

Wat zijn de kenmerken van een annuïteitenhypotheek?

Gek genoeg kiest het merendeel van de huizenkopers voor annuïteitenhypotheken en niet voor de goedkopere lineaire leningen. De voornaamste reden daarvoor is dat de annuïteitenhypotheek neer zekerheid biedt. Maandelijks betaalt u daarmee precies dezelfde maandtermijnen. In deze maandtermijnen vormen de aflossing en rente een vast geldbedrag. Of te wel: Een annuïteit. Het geeft een zeker gevoel om maandelijks dezelfde bedragen te betalen. Maar schijn bedriegt. Want in werkelijkheid betaalt u iedere maand een ander bedrag. Zo moet u in de beginperiode veel rente betalen en nauwelijks aflossen. Met name in de beginperiode kunt u daarom profiteren van veel renteaftrek. Naarmate de looptijd vordert, gaat u steeds meer aflossing betalen en minder rente.

Bij de annuïteiten hypotheek steeds minder renteaftrek

Zoals u weet neemt de Nederlandse fiscus een deel van de rentekosten van uw hypotheek voor zijn rekening. Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u in het begin veel rente. U ontvangt dan ook vooral in het begin de meeste renteaftrek. Dit neemt echter met de jaren af. De goedkope annuïteitenhypotheek wordt daardoor eigenlijk iedere maand een stukje duurder.

Huidige hypotheek meenemen bij verhuizing

Wat doet u met uw huidige hypotheek bij een verhuizing naar een andere koopwoning? Er zijn een aantal mogelijkheden voor uw huidige hypotheek. In dit geval gaan we er vanuit dat u óf goedkoper gaat wonen óf duurder. Als u een goedkopere woning betrekt, dan wordt ook uw huidige hypotheek lager. Als u van een goedkope woning verhuist naar een duurder huis, dan valt natuurlijk uw hypotheeklening hoger uit. Naast deze twee mogelijkheden is er natuurlijk ook een derde mogelijkheid. En dat is het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Tweede hypotheek afsluiten bij duurder wonen

U bent van plan om een nieuwe woning te kopen en u gaat duurder wonen? Dan zal uw nieuwe hypotheek ook hoger uitvallen. U kunt de voorwaarden (waaronder de rente) van uw huidige woonlening -als deze gunstig zijn- gedeeltelijk laten meeverhuizen naar uw nieuwe woning, onder de volgende voorwaarden:

 • De maximale hypotheek mag niet meer hoger zijn 101% van de woningwaarde.
 • De gewijzigde hypotheek mag niet meer dan voor de helft bestaan uit een aflossingsvrije component.
 • Het gedeelte dat u extra leent moet altijd afgelost worden en wel in de vorm van een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Alleen dan komt u in aanmerking voor de nieuwe regels omtrent de hypotheekrenteaftrek.

Meer mogelijkheden als u goedkoper gaat wonen

Als u gaat verhuizen naar een goedkopere woning, dan kunt u gewoon uw huidige hypotheekvorm blijven gebruiken. Dat geldt ook voor uw aflossingsvrije hypotheek. U kunt ook uw bestaande hypotheek met eindaflossing wijzigen naar een hypotheekvorm met een tussentijdse aflossing zoals een annuïteitenhypotheek. Een hypotheek meenemen naar een nieuwe woning is alleen voordelig als uw huidige rentetarief lager is dan de actuele hypotheekrentes die gelden bij een nieuwe hypotheek.

Stappenplan nieuwe hypotheek afsluiten

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek moet u een aantal stappen doorlopen. U laat uw maximale hypotheek berekenen en ten slotte zet u bij de notaris een handtekening onder de hypotheekakte. De stappenplan ziet er als volgt uit:

 • Oriënteren – U kiest voor een bepaalde hypotheekvorm.
 • * Maximale hypotheek online berekenen.
 • U laat zich adviseren door een hypotheekadviseur.
 • U vraagt een hypotheekofferte aan bij de bank.
 • Deze bespreekt u weer met uw hypotheekadviseur.
 • U sluit uw nieuwe hypotheek af en tekent voor de offerte.
 • Vervolgens gaat u naar de notaris en zet u een handtekening onder de hypotheekakte.
 • U bent vanaf dat moment de gelukkige eigenaar van een nieuwe woning!
 • Vanaf dit moment betaalt u elke maand de kosten aan de bank voor uw hypotheek.

* Zelf uw maximale hypotheek online berekenen

Als u een woning wilt kopen of uw hypotheek wilt wijzigen (bij verhuizen), dan wilt u natuurlijk weten hoeveel geld u kan lenen volgens de nieuwe hypotheeknormen en hoeveel geld lenen kost bij verschillende banken. Kortom: U wilt uw maximale hypotheek berekenen. U kunt uw maximale hypotheekberekening het allerbeste online doen en dat bij meerdere banken voor een goede hypotheekvergelijking. Voor de uitkomst van de berekening wordt de huidige rente toegepast. Vul bij de betreffende banken online de volgende gegevens in:

 1. Uw bruto jaarinkomen;
 2. De gezinssituatie;
 3. De gewenste looptijd hypotheek in jaren;
 4. Hoeveelheid jaren rentevast;
 5. Eventuele openstaande schulden (ook roodstand en telefoonabonnement);
 6. En tenslotte een studieschuld als u die heeft.

Rente hypotheken maximaal 30 jaar aftrekbaar

De rente van uw hypotheek is tot maximaal 30 jaar aftrekbaar. Is uw hypotheeklening echter nog vóór 1 januari 2001 afgesloten? Dan gaat deze termijn (van 30 jaar) in op 01-01-2001. U mag bij een tussentijdse hypotheekverhoging óf bij het oversluiten van uw bestaande lening naar een nieuwe én hogere hypotheek, voor het extra hypotheekbedrag opnieuw de rente 30 jaar aftrekken.

Actuele hypotheekrente augustus 2017

Rabobank Basis 1.25%
bijBouwe 1.28%
ABN Amro Duurzaamheid 1.29%
Hypotrust Comfort Profijt 1.37%
SNS Bank 1.40%
ING 1.44%
ABN Amro Budget 1.49%