Hypotheeknormen 2018 bekend: hoeveel kan u als starter lenen?

Deze maand zijn de hypotheeknormen 2018 bekend gemaakt. Bent u starter en op zoek naar uw eerste eigen woning? Dan bent u natuurlijk nieuwsgierig naar uw maximale hypotheeklening. Hoeveel kan u als starter in 2018 lenen voor een woning?

In dit blog zetten we de belangrijkste wijzigingen in de leennormen uiteen. Bereken vervolgens op Leningen.nl uw maximale hypotheekbedrag. Overigens zijn de nieuwe hypotheeknormen 2018 ook bepalend voor huizenbezitters die hun huidige hypotheek willen verhogen óf willen oversluiten naar een andere bank.

Hypotheeknormen 2018 gewijzigd op een paar punten

Vrijwel ieder jaar worden de normen voor geld lenen voor een woning op een paar punten gewijzigd. Ook voor komend jaar zijn de hypotheeknormen aangepast. Het is al een tijdlang bekend dat de maximale hypotheek in kleine stappen wordt verlaagd. In 2017 kunt u nog maar 101% lenen op basis van de getaxeerde woningwaarde. In 2018 daalt de maximale hypotheek nog verder naar 100% van de woningwaarde. Het inkomen bepaalt tevens in belangrijke mate hoeveel u kan lenen. Om dat te berekenen bekijkt de overheid jaarlijks de koopkrachtontwikkeling voor het komende jaar.

Samengevat:


Uw maximale hypotheek wordt in 2018 100% van de woningwaarde. Hoeveel u daadwerkelijk kan lenen, dat hangt dus ook af van de hoogte van uw inkomen en de koopkrachtontwikkeling.

Maximale hypotheek daalt in 2018 verder

In 2018 kunnen huizenkopers minder lenen op basis van de woningwaarde. De maximale hypotheek bedraagt dan nog maar 100% van de waarde. De taxatiewaarde van uw huidige of toekomstige huis, dat is dan het bedrag dat u kan lenen. De extra kosten bij het kopen van een huis komen voor eigen rekening. Bij extra kosten moet u denken aan KK (Kosten Koper). De Kosten Koper -ongeveer 6% van de woningwaarde- bestaat uit de volgende kosten:

  1. taxatiekosten;
  2. notariskosten;
  3. overdrachtsbelasting;
  4. kosten voor het afsluiten van hypotheek en NHG.

Alleen extra geld bijlenen voor besparing en verbetering

Ooit waren er tijden dat huizenkopers een extra hoge hypotheek konden afsluiten. Lenen tot 108% van de woningwaarde of meer, dat was gebruikelijk. De tijden veranderen. Extra bijlenen, zodat u daarvan de kosten kan betalen voor het inrichten en/of opknappen van een woning, dat is niet meer mogelijk. U moet zelfs eigen geld inbrengen. Wél kan u extra lenen wanneer u energiebesparende maatregelen moet doorvoeren of noodzakelijke woningverbeteringen moet aanbrengen.

0 comments… add one

Leave a Comment