Hypotheekrente gaat deze zomer weer stijgen

Ondanks de kredietcrisis waren er ook goede tijden voor huizenbezitters. Zo konden woningbezitters profiteren van een lage hypotheekrente. Maar aan die lage rente komt een eind. Sterker nog, het laagste punt is volgens de DNB (De Nederlandsche Bank) nu al bereikt! Sinds enkele weken stijgt de rente lichtjes. De verwachting is dat de hypotheekrente deze zomer zijn stijgende lijn doortrekt.

Vanaf 2012 zette de daling flink in

In 2012 kwam er een eind aan de relatief hoge rentetarieven voor hypotheken. Vanaf dat jaartal tot eind 2016, daalde de rente tot zo’n 2,4%. Kortom: Een flinke daling van maar liefst 2% dus! In juni 2017 steeg hij weer lichtjes met 0.01% naar 2,41%. Vanaf juli 2017 lijkt de rente iets sneller te gaan stijgen.

Huishoudens hebben de rente massaal vast laten zetten


Het was in de afgelopen maanden al wel duidelijk geworden dat het laagste punt was bereikt. Al gauw lieten meer Nederlandse huishoudens de hypotheekrente vastzetten voor meerdere jaren. De cijfers liegen er bepaald niet om: Vanaf 2016 tot 2017 hebben ruim 3/4 van de huishoudens hun hypotheek voor een langere periode afgesloten met een rentevaste periode. Rentevaste periode van 15 jaar zijn al lang geen uitzondering meer.

Ter vergelijking:
In 2012, 2013, 2014 en 2015 bestond maar de helft van de hypotheekleningen uit een rentevaste periode van 5 jaar of langer.

Lang vastzetten voor een hoger rentetarief

Wie zijn hypotheek voor een lange periode vastzet (bijvoorbeeld 15 jaar), die betaalt een hoger rentetarief. Des te korter de rentevaste periode, des te lager de rente. De DNB constateerde ook dat de banken in Nederland sinds lange tijd weer veel meer hypotheken hebben verstrekt. De hypotheekschuld is in totaal zelfs toegenomen!

Inflatie

Ook de inflatie keert langzaam maar zeker weer terug nu ook de economische groei toeneemt. Op zich een goed teken. Een teken van herstel. De verwachting is dat de rente in 2018 weer zal worden verhoogd. Wie een huis wil kopen moet dus snel zijn. En met de schaarste op de woningmarkt betaalt u sowieso de hoofdprijs.

0 comments… add one

Leave a Comment