Is private lease echt zo aantrekkelijk of valt het tegen?

Als u in een willekeurige zoekmachine de term ‘private lease’ invult, dan tuimelen de leasemaatschappijen over u heen met de mooiste aanbiedingen, aanlokkelijke toezeggingen en mooie verhalen. Maar wat krijgt u nou precies met private lease? Is deze leasevorm voor particulieren nou echt zo gunstig of valt het tegen?

Wat is private lease?

 Private lease is een vorm van autohuur voor particulieren. U betaalt maandelijks een vast bedrag en mag in ruil daarvoor in een nieuwe auto rijden. De lessor (leasemaatschappij) betaalt uw autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud, pechhulp en eventuele reparaties aan uw auto. Zo hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over onverwachte, gepeperde rekeningen. Als leaser moet u alleen zelf de brandstof betalen en verkeersboetes. Met private lease krijgt u een vast aantal kilometers per maand of per jaar.

Als u kilometers maakt buiten de bundel, dan betaalt u een forse extra bijdrage. Private lease is geen autolease maar een dure vorm van huren. Voor mensen die een goede auto nodig hebben maar daarvoor geen lening kunnen afsluiten, is private autolease echter wel een goede (tijdelijke) oplossing!

Wat betaalt u voor een private lease auto?

Het klinkt natuurlijk erg aanlokkelijk: In een nieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand. En bovendien regelt de leasemaatschappij alles voor u! Maar achter het mooie ‘verkooppraatje’ schuilen hoge kosten.

En bovendien zult u nooit de eigenaar van de auto worden. Al heeft u de leasekosten deels zelf in de hand. Als u maandelijks weinig kilometers rijdt en al tevreden bent met een klein stadsautootje, dan kunt u al vanaf zo’n 175 euro per maand rijden in een nieuwe auto. Voor een gezinsauto betaalt u zo het drievoudige of meer per maand.

Prijs sterk afhankelijk van looptijd en aantal kilometers

Wat privé leasen u maandelijks kost, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de looptijd die u kiest en de gekozen kilometerbundel. Des te langer de looptijd des te lager het maandbedrag. Des te meer u rijdt, des te hoger het maandbedrag.

Addertje onder het gras

U spreekt met de leasemaatschappij -eigenlijk moeten we schrijven ‘autoverhuurbedrijf’- af hoeveel kilometers u rijdt per jaar. U zit dus vast aan een kilometrage. Maakt u echter meer kilometers dan is afgesproken? Dan kunnen de kosten oplopen tot wel 12 cent per kilometer die u extra heeft gemaakt.

Overigens lenen Nederlanders weer vaker geld voor een auto. Natuurlijk kost geld lenen geld. Maar dan nog is een financiering aanvragen voor een auto veel voordeliger dan het rijden in een nieuwe auto met private lease….

0 comments… add one

Leave a Comment