JKP

Wat betekent het ‘JKP’? JKP is een leenterm en wordt gebruikt als afkorting voor ‘het jaarlijks kostenpercentage’. U komt deze leenterm tegen op het internet bij advertenties voor leningen, of op websites van banken en bemiddelaars waarop u uw lening kan berekenen. Tevens moet deze leenterm in elke hypotheekofferte worden opgenomen. Maar wat kunt u met deze term? En wat zegt het jaarlijks kostenpercentage over een lening?

Wat is het jaarlijks kostenpercentage?

Het is allemaal veel minder ingewikkeld dan u zou denken. Het jaarlijks kostenpercentage (of te wel het JKP) zegt iets over de totale kosten van een krediet of lening. Het geeft namelijk de totale kostenpercentage weer. In het JKP zijn alle kosten verwerkt. Dankzij de vermelding van het jaarlijks kostenpercentage bij een lening, weet u exact hoeveel geld lenen u kost bij welke kredietverstrekker of bank dan ook.

’t JKP wordt berekend volgens een basisvergelijking én de aanvullende hypothesen”.

Rentepercentage JKP

In het JKP worden dus alle kosten aangegeven. Dat is erg handig. U hoeft uw leesbril niet meer op te zetten omdat u anders bang bent de kleine lettertjes te missen. Het jaarlijks kostenpercentage van een lening geeft dus aan wat een lening u in totaal kost. Kosten die in het JKP verwerkt moeten worden zijn natuurlijk de rentekosten. Daarnaast moet de kredietverstrekker ook alle andere kosten daarin verwerken, zoals eventuele administratiekosten, commissielonen, kosten voor het oversluiten van een lening, kosten voor een bijgeleverde creditcard et cetera.

Financiële instellingen zijn verplicht om dit percentage te vermelden

Iedere Nederlandse bank en elke kredietverstrekker is verplicht om klanten de juiste informatie te verstrekken. Zo ook over de kosten van een lening. Een geldverstrekker moet altijd in reclame-uitingen het JKP opnemen. Datzelfde geldt bij de informatieverstrekking die voorafgaat aan het ondertekenen van een leenovereenkomst. Ook in de krediet- en hypotheekovereenkomst moet verplicht het jaarlijks kostenpercentage worden opgenomen.

Effectief kredietvergoedingspercentage

Voorheen konden banken en kredietverstrekkers nog ‘weg komen’ met alleen het vermelden van een ‘effectief kredietvergoedingspercentage’. Tegenwoordig weet u als lener exact wat de totale kosten van een krediet of hypotheek zijn. Het JKP zegt niets over de kosten van een lening over de totale looptijd, maar dus wel alles over de jaarlijkse kosten, uitgedrukt in een percentage.

Hoeveel extra kosten rekent uw bank?

Dankzij dit kostenpercentage is het voor u zeer eenvoudig geworden om te achterhalen welke extra kosten de bank rekent naast het rentepercentage en zo ja, hoe hoog die kosten op jaarbasis zijn. Om te achterhalen of een bank extra kosten rekent, kunt u gewoon het JKP naast het rentepercentage leggen. Is de rente voor een krediet of hypotheek gelijk aan het JKP? Dan brengt de aanbieder géén extra kosten bij u in rekening!

Leningen vergelijken op basis van jaarlijkse kosten percentage

Gelukkig zijn financiële instellingen tegenwoordig verplicht om altijd het JKP te vermelden bij hun leningen. Het is daardoor eindelijk mogelijk geworden om alle aanbiedingen met elkaar te vergelijken. En met dat doel is het JKP ook in het leven geroepen. Dankzij het jaarlijkse kosten percentage kan iedere consument zelf leningen vergelijken.

Welke kosten kredietaanbieder moeten worden vermeld?

De kredietaanbieder moet alle kosten verwerken in het JKP die aan de consument worden doorberekend. Dit zijn allereerst de rentekosten maar ook de belastingen, eventuele commissielonen, administratiekosten en oversluitkosten. Kortom: Alle kosten die de klant moet betalen in verband met zijn/haar kredietovereenkomst. De enige kosten die de kredietaanbieder niet in het JKP opneemt zijn notariskosten.

JKP krediettabel

In rekenvoorbeelden van banken, bemiddelaars en vergelijkingssites kunnen de rentepercentages bij leningen met verschillende looptijden verduidelijkt worden d.m.v. rekenvoorbeelden. Dankzij een rekenvoorbeeld kunt u de kosten achterhalen van een lening. Zo vindt u in deze rekenvoorbeelden niet alleen de debetrentevoet van een lening maar ook het JKP. De debetrentevoet is de daadwerkelijk leenrente die een bank rekent. Het JKP geeft dezelfde leenrente aan maar daarbij ook de bijkomende kosten die een bank rekent.

Krediettabellen bevatten altijd de onderstaande informatie:

  • het leenbedrag;
  • uw maandtermijn (kredietbedrag per maand);
  • het JKP (jaarlijks kostenpercentage);
  • de totale duur van uw krediet- of hypotheekovereenkomst;
  • het bedrag dat u in totaal moet betalen (dus: het kredietbedrag en alle kosten).

Voorbeeld jaarlijks kostenpercentage hypotheek berekenen

In het voorbeeld hieronder laten we u zien hoe het JKP voor bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek wordt berekend.

  1. Stel dat u 200.000 euro leent….
  2. En u spreekt een rentevastperiode af van 30 jaar.
  3. U betaalt dan bruto per maand 898.09 euro….
  4. In totaal betaalt u voor uw hypotheek uiteindelijk 325.312.40 euro.
  5. Het jaarlijks kostenpercentage bedraagt 3.6%.