Kleine betalingsachterstand voor playstation kost klant niet zijn hypotheek

Een kleine betalingsachterstand voor een playstation mag volgens de rechter een klant niet zijn hypotheek kosten. Een consument kocht een nieuwe playstation bij warenhuis Wehkamp op afbetaling. Hij kon de vijf laatste betalingstermijnen van 13 euro niet betalen. En ook al liep de achterstand op naar maar 65 euro in totaal, dát kostte hem wel bijna zijn hypotheek.

A2-codering BKR door playstation

Wehkamp meldde de achterstand bij het BKR aan als een A2-codering. Ook nadat de klant de achterstand ongedaan had gemaakt, bleef deze codering gehandhaafd. Als gevolg van de negatieve BKR-registratie kon de klant geen hypotheek meer afsluiten voor een woning die hij wilde overnemen van zijn huurder. De rechter liet de BKR-codering weghalen, want de consument werd onevenredig hard gestraft voor een kleine betalingsachterstand.

Rechtszaak tegen Wehkamp

Gelukkig kon de consument -die op het moment van de betalingsachterstand zzp’er was- direct nadat er recht was gesproken alsnog het huurhuis kopen. En zijn maandlasten vielen daardoor 150 euro lager uit dan de huur. Met zijn eigen onderneming behaalde hij een bedrijfsresultaat van bijna 50.000 euro in 2017. In 2018 trad hij in loondienst en zelfs met een salaris van 3.200 per maand zou hij -volgens de hypotheekadviseur- geen hypotheek kunnen afsluiten. En dat allemaal vanwege een codering bij instantie Bureau Krediet Registratie. Geld lenen met BKR voor een woning is vrijwel onmogelijk.

Betekenis A2-codering

Met een A2-codering kan een kredietverstrekker zoals Wehkamp de schuld in één keer opeisen. In dat geval wordt ook een kredietovereenkomst opgezegd. In dit geval schakelde Wehkamp tevens een incassobureau in en moest de man een bedrag van in totaal 666 euro in één keer aflossen.

0 comments… add one

Leave a Comment