Komt er een eind aan lening voor gevangenen?

Rotterdam | 01-09-2017 | Komt er een eind aan leningen voor gedetineerden? Wat betreft Leefbaar Rotterdam wel. Veel gevangen Rotterdammers maken nu nog gebruik van een gemeentelijke lening. Op deze lening heeft een gevangene recht als hij de gevangenis in moet. Nog wel. Leefbaar Rotterdam wil dat deze vorm van ‘sponsoring’ stopt. Dat schrijft De Telegraaf. 

Waarom een gemeentelijke lening voor gevangen?

Waarom hebben gevangenen in Rotterdam (en overigens ook in andere steden) recht op een lening van de gemeente? Wie naar de gevangenis moet, die kan in de meeste gevallen zijn vaste lasten niet meer betalen. Het betalen van de huur is bijvoorbeeld niet mogelijk. Rotterdam betaalde die huur voor de gevangenen in de vorige bestuursperiode zelf, totdat de gedetineerde weer op vrije voeten kwam.

Lening al beperkt


Het college van Rotterdam bestaat voor een groot gedeelte uit Leefbaar Rotterdam. Onder deze partij werd de bijdrage van Rotterdam al aanzienlijk ingeperkt. Zo is op dit moment de gemeentelijke lening niet meer door iedere gevangene aan te vragen.

Lening ook bedoeld om gevangenen “op het rechte pad te houden”

De lening is een onderdeel van een plan bestaande uit 15 punten, namelijk het ’15-puntenplan Nazorg Detentie’. Rotterdam wil daarmee voorkomen dat gedetineerden die, na hun vrijlating uit de bajes, weer het slechte pad opgaan. En aangezien onderdak voor iedereen een basisbehoefte is (en dit een voorwaarde is om gedetineerden op het rechte pad te houden), is dit één van de belangrijke punten om een goede nazorg te leveren. Aldus Hugo de Jonge.

Volgens Michel van Elck moet lening direct afgeschaft worden

Raadslid Michel van Elck, van Leefbaar Rotterdam, wil deze speciale lening echter in zijn geheel afschaffen. Hij is wel van mening dat de lening recidive kan voorkomen maar hij plaatst er veel morele kanttekeningen bij. Hij vind dat gevangenen nog altijd zelf voor de volle 100% verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden. Een straf is een consequentie die ze moeten dragen. Maar dat geldt ook zeker voor het kwijtraken van een woning.

Nu de harde cijfers:

Je zou haast denken: Waar maakt wethouder De Jonge nou zo’n groot probleem van? Want vorig jaar hebben maar tweeëntwintig (22) gedetineerden in Rotterdam gebruik van dit gemeentelijke krediet gemaakt. Zij konden dankzij deze regeling hun woning aanhouden. Gedetineerden moeten na hun vrijlating de lening overigens ook weer aflossen. Het is ons niet bekend hoeveel van deze gedetineerden de lening ook daadwerkelijk aflost of heeft terugbetaald.

Comments on this entry are closed.