Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is in feite een lening afsluiten die u op een later moment gaat aflossen. U koopt een product en hebt hier direct de beschikking over. De kosten daarvan betaalt u in een aantal termijnen terug. Koop op afbetaling kan soms handig zijn maar het is wel een dure vorm van geld lenen.

Wat is kopen op afbetaling?

“Koop nu en betaal later”. Hoe vaak komt u die kreet niet tegen op het internet als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe televisie, wasmachine of laptop? Wat is kopen op afbetaling? Dat noemt men ook wel een bijzondere koopvorm. In het Burgerlijk Wetboek (in boek 7a) wordt hiervan een melding gemaakt. Daarin staat dat…

…de koper het eigendom verwerft over een product op afbetaling en de prijs daarvan in termijnen mag betalen.

Deze vorm van kopen heeft overeenkomsten met huurkoop, met als verschil dat bij huurkoop u pas eigenaar bent na het betalen van de allerlaatste termijn.

Waarom nu kopen en pas later betalen?

Waarom is nu kopen en later betalen of betalen in termijnen zo populair? Met koop op afbetaling wordt in een consumentenbehoefte voorzien. Men gebruikt het voornamelijk bij grotere aankopen waarvoor geen spaargeld voorhanden is. De koopprijs hoeft niet meteen in zijn geheel te worden voldoen maar je betaalt de aankoop in een aantal termijnen af.

Dit kan een uitkomst zijn bij een onverwachte uitgave. Gaat uw wasmachine of droger plotseling kapot? En moet u nog een maand wachten voordat uw salaris is overgemaakt? Dan kan u online of in een fysieke winkel vaak een dergelijk apparaat kopen op afbetaling.

Nadelen van uitgestelde betaling

Gebruik maken van kopen op afbetaling kan ook een valkuil zijn. Vaak zijn aanbieders daarvan onduidelijk over de bijkomende kosten en beseft de consument niet dat er hoge rentekosten tegenover staan. Op afbetaling kopen is namelijk gewoon gebruik maken van een consumptief krediet. Uitgesteld betalen is niet gratis! U betaalt bovenop het bestedingsbedrag voor die nieuwe wasmachine of droger ook nog eens de maximale rente van 14%.

Auto en keuken op afbetaling kopen is verreweg het meest populair

Het kopen van een auto of keuken op afbetaling blijkt immens populair te zijn. Veel keukenzaken en autobedrijven bieden deze speciale vorm van kopen aan. Maar verstandiger is het om een persoonlijke lening af te sluiten voor dergelijke dure aankopen. Met een persoonlijke lening betaalt u veel minder rente dan bij koop op afbetaling. Maandelijks maakt u een vast bedrag over aan de bank. We noemen dat een maandtermijn.

In die termijnen is de aflossing en rente verwerkt. De rente wijzigt trouwens niet tijdens de looptijd. Daarom kan u lenen tegen een vaste looptijd. In bepaalde gevallen zijn de rentekosten van de persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar. Daarover leest u meer op de website van de Belastingdienst.

Tablet of laptop kopen op afbetaling

Bij vrijwel alle grotere winkelketens zoals Mediamarkt is het mogelijk om te betalen in termijnen. Een tablet of laptop kopen op afbetaling is ook mogelijk. Zo kan u bij de Mediamarkt koop op afbetaling aanvragen voor een laptop, tablet of telefoon en vele andere producten bij bedragen vanaf 250 euro. Maandelijks lost u minimaal 3% hiervan af.

TV kopen en gespreid betalen

Omdat mensen steeds minder vaak elektronicazaken bezoeken, bieden veel webshops van bekende winkelketens online kopen op afbetaling aan. U betaalt uw nieuwe televisie in termijnen af. De Consumentenbond waarschuwt Nederlandse consumenten echter hiervoor. Bij koop op afbetaling betaalt u de verkoper doorgaans een rentetarief van 14%. Ook in opkomst is het leasen van een gloednieuwe LED televisie.

Leasen of huren?

U huurt de beste televisie voor een vast bedrag per maand. Of het nou een 3D tv is, een Full HD televisie of een Curved tv: alles is mogelijk. Maar of het verstandig is, dat is de vraag… Want u wordt nooit de eigenaar van het product. In feite huurt u gewoon een nieuw televisietoestel.

Goedkope alternatieven voor op afbetaling kopen:

  • Sluit een kleine of grote persoonlijke lening af.
  • Open een kleine krediet op betaalrekening bij de bank.
  • Sluit een doorlopend krediet af.
  • Probeer zelf maandelijks geld opzij te leggen voor een aankoop.
  • Overweeg een tweedehands product aan te schaffen en bespaar geld.
  • Vraag uw baas om een voorschotje.