Lening met lage rente

Een lening met lage rente of zelfs met het aller-laagste rentetarief is niet perse voordelig. U moet weten dat intrest altijd is opgebouwd uit meerdere onderdelen. Deze onderdelen zijn bij vrijwel elke bank hetzelfde. Zo vormen het basistarief (de kosten die de bank maakt om geld te lenen), opslagen en kapitaalkosten, risico-opslag, kosten voor dienstverlening en winstopslag de rentehoogte.

Waarom de voorwaarden belangrijker zijn dan de laagste rente

Natuurlijk kunt u bij de ene bank iets goedkoper geld lenen dan bij de andere bank. Het vergelijken van leningen loont daarom ook zeker. Zo hanteren sommige kredietverstrekkers iets lagere rentetarieven omdat ze zelf goedkoper kunnen lenen of omdat de balans van de bank er uitstekend voor staat. Sommige banken hanteren ook een lagere winstopslag. Ze verdienen bewust iets minder aan het uitlenen van hun geld. Een lening met lage rente vinden is zeker mogelijk. Maar de verschillen tussen geldverstrekkers zijn tegenwoordig niet zo groot meer. In plaats van leningen vergelijken op basis van rentetarieven, doet u er verstandiger aan om aanbieders te vergelijken op basis van de leenvoorwaarden.

Is de hoogte van de leenrente voor u toch een belangrijke reden om wel of niet voor een bepaalde aanbieder te kiezen? Meer over lage lening rentes en hoe de rente tot stand komt, dat leest u hieronder!

Soorten rente / intrest

Een lening afsluiten is niet kosteloos. Misschien betaalt u geen afsluit- of advieskosten, maar over het geldbedrag dat u leent wordt intrest of te wel rente berekend. Hoe hoog die rente is, dat hangt af van veel factoren (zie hieronder). Maar ook het leenbedrag, de looptijd en het type lening bepalen voor een gedeelte het rentetarief. De rente kan variabel of vast zijn. Kiezen voor een lening met vaste rentevoet is doorgaans verstandig bij hogere leenbedragen i.c. met een langere looptijd.

Geld lenen met laagste rente: Kiezen voor variabele of vaste rente?

Sluit u een krediet af tegen een vaste rente? Dan blijft u tijdens de gehele looptijd dezelfde rente betalen. Met een vaste rente weet u exact wat de totale leningkosten zijn. U komt niet voor verrassingen te staan. Met een persoonlijke lening leent u geld met een vaste rente. U kunt zelf de looptijd van de lening bepalen.

Lenen tegen variabele rente

Sluit u een lening af tegen een variabele rente, dan is het mogelijk dat de rente wijzigt tijdens de looptijd. Uw lening wordt duurder zodra de rente stijgt. Het aflossen van de lening duurt langer. U kunt ook het geluk hebben dat de rente daalt. De lening kunt u sneller terugbetalen, waardoor u minder kosten maakt. Bij een krediet met een variabele rente is de rente doorgaans lager dan bij een lening met een vast rentepercentage.

Let op: Variabele rentes staan vaak maar een zeer korte periode vast. Meestal wijzigt het rentetarief elke maand. Het is daarom een riskantere manier van geld lenen. De bekendste kredietvorm waarbij u geld leent tegen een variabele rente is het doorlopend krediet. Hieronder leest u hoe de rentetarieven van leningen tot stand komen.

Hoe worden rentetarieven bepaald?

De rentes voor leningen zijn altijd opgebouwd uit diverse onderdelen. Als één of een aantal van deze onderdelen wijzigt, dan kan een bank besluiten om zijn rentetarieven te verhogen dan wel te verlagen. Heeft u een lening met vaste rente afgesloten, dan merkt u niets van eventuele renteveranderingen.

Het basistarief

Het basistarief is de prijs die banken hanteren om geld te kunnen kopen.

Opslagen en kapitaalkosten

Daarnaast bepalen de opslagen voor ontwikkelingen op de geldmarkt en kapitaalmarkt deels de rente, gezamenlijk met de kapitaalkosten die een bank maakt. Deze kosten worden dus bovenop het basistarief geteld. Het zijn kosten die gemaakt moeten worden om de zekerheid te hebben dat er geld voor een langere periode kan worden ingekocht. Als een bank een goede financiële gezondheid heeft en een goede balans, dan worden de kosten voor de opslagen lager. Het kapitaal dat de bank heeft is ook bepalend voor de kosten.

Banken moeten een kapitaalreserve hebben, dus geld reserveren om uit te kunnen lenen. Daarvoor maken ze kosten en die kosten worden doorberekend naar de klant.

Hoogte van de rentevergoeding komt mede tot stand door risico-opslag

Banken rekenen soms ook een risico-opslag. Deze opslag is persoonlijk en kan per persoon verschillen. Zo zijn uw leeftijd, inkomen, het leenbedrag en uw BKR historie bepalend voor het berekenen van de risico-opslag. Maar ook de woonplaats en uw dienstverband.

Van de totale lening rente gaat een klein percentage naar de bank

En natuurlijk moet een bank ook winst maken. Zonder winst kan een bank niet bestaan. Daarom bestaat een gedeelte van de rente uit winstopslag. Tevens maakt een bank kosten voor het betalen van personeel, kantoorruimte, et cetera. De kosten voor dienstverlening worden ook doorberekend naar de klant.

Waarom toont men altijd een minimum- en maximumrente?

Bij ieder soort lening en bij verschillende leenbedragen worden altijd de minimum- en maximumrente getoond. Maar welk tarief moet u betalen? Of u in aanmerking komt voor de minimumrente, maximumrente of een rente daartussenin, dat hangt van uw persoonlijke en financiële situatie af. Bereken bij de bank (of via Leningen.nl) welk tarief voor u geldt.

Leningen met lage leenrente vergelijken

Via de website Leningen.nl kunt u heel eenvoudig de rentes vergelijken van verschillende aanbieders van leningen. Gebruik daarvoor de lening vergelijker op onze website.

Actuele rente overzicht

Wij tonen u in onze lening vergelijker altijd de meest actuele leenrente. De rentes in deze vergelijkingstool worden dagelijks geüpdate. Met de informatie op Leningen.nl streven wij ernaar om u in staat te stellen zelf de beste keuze te maken. En met onze vergelijker kunt u zelf diverse aanbieders vergelijken op basis van voorwaarden en rentetarieven. Wij zetten altijd de allerbeste aanbiedingen voor u op een rij. U kan zelf uw voorkeuren aangeven. Zo leent u altijd veilig, transparant, goedkoop en op maat!