Leningen oversluiten

Lening oversluiten of bundelen

Waar ter wereld is het online afsluiten over oversluiten van leningen zó eenvoudig als in Nederland? Online kan u hier op financieel gebied vrijwel alles. Zo hoeft u niet meer bij talloze banken langs, op zoek naar de goedkoopste lening. Het vergelijken van leningen online, het berekenen van uw maximale lening, het oversluiten van dure kredieten naar één nieuwe, grote lening… Het is allemaal mogelijk dankzij het internet. Nederland is al jarenlang voorloper op dat gebied. Op deze pagina leest u hoe u online een bestaande lening kan oversluiten. U kunt daarmee veel geld besparen.

Waarom een lening oversluiten?

Het oversluiten van een lening van de ene aanbieder naar een andere, dat kan u zowel op de korte als op de langere termijn een flinke besparing opleveren. En vergist u zich niet, het totale voordeel kan oplopen tot wel duizenden euro’s. Een lening oversluiten doet men dus in de eerste plaats om elders geld te kunnen lenen tegen gunstiger rentetarieven. Sommige mensen verliezen echter het overzicht, omdat ze allerlei kleine kredieten hebben afgesloten en dat soms bij verschillende aanbieders. Misschien komt die situatie u bekend voor? Het is onmogelijk om dan nog een goede administratie bij te houden. U kunt al die kleinere leningen laten bundelen naar 1 grote, overzichtelijke lening. Bij hogere leenbedragen kunt u altijd geld lenen tegen lagere rentetarieven. En u behoud het overzicht.

Welke leningen kan u oversluiten?

Eigenlijk kunt u vrijwel alle soorten leningen elders onderbrengen en daarmee geld lenen tegen gunstiger voorwaarden en een lagere rente. Er is echter één uitzondering en dat is de hypotheek. Natuurlijk kunt u een hypotheek wél op ieder gewenst moment overzetten, maar de oversluitkosten zijn niet gering. U dient dan een forse boete te betalen aan uw huidige hypotheekverstrekker. Een hypotheek ergens anders onderbrengen is daarom meestal niet de beste oplossing. Tenzij uw rentevaste periode is verstreken. Dan kan het oversluiten u vele duizenden euro’s opleveren! Leningen die u veel gemakkelijker kan laten overzetten naar een andere aanbieder zijn:

  • de persoonlijke lening;
  • het doorlopend krediet;
  • een creditcardschuld;
  • roodstand bij de bank (krediet op betaalrekening);
  • postorderkredieten (denk aan Wehkamp en Ikea);
  • soms ook private lease en/of huurkoop.

Sluit op het juiste moment uw lening(en) over

U wilt waarschijnlijk een lening of krediet oversluiten omdat deze te duur is geworden. Juist daarom is het verstandig om alle tijd te nemen voor het oversluiten. Laat u zich goed informeren over de mogelijkheden, de voordelen maar ook de nadelen. De timing is daarbij belangrijk! Sluit altijd op het juiste moment uw te dure financiering over. U leent dan goedkoper geld op het juiste moment. Hoe kunt u dat het allerbeste aanpakken? Wij raden u aan om de actuele rentepercentages op Leningen.nl dagelijks te bekijken. Nog beter is het om een adviesgesprek aan te vragen bij een bank die uw voorkeur heeft. Vraag hen wat zij verwachten dat de rentetarieven gaan doen. Stijgen de rentes? Of is het de verwachting dat de rentes dalen? Neem nooit overhaast een beslissing. Sluit op het juiste moment een goedkope lening af!

Bestaande lening ergens anders onderbrengen en maandlasten berekenen

Bereken online via Leningen.nl uw maandlasten voor een nieuwe lening. Let niet alleen op de hoogte van de rente maar ga ook na wat het JKP is. Dit is het jaarlijks kostenpercentage. Bij sommige kredietaanbieders bent u verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten of om u daarover te adviseren. De kosten daarvan worden verwerkt in het JKP.

Hieronder leest u meer over het berekenen van uw nieuwe lening. Uw netto-inkomen is voor een groot deel bepalend voor de kosten van uw nieuwe geldlening. Houd bij de berekening daarom deze gegevens bij de hand. De hoogte van het rentetarief is ook afhankelijk van factoren zoals uw woonsituatie, het inkomen van uw partner, het aantal thuiswonende kinderen en uiteraard de hoogte van het leenbedrag.

In 3 stappen uw persoonlijke lening of doorlopend krediet oversluiten

Bij de meeste banken moet u de onderstaande 3 stappen doorlopen om een bestaande lening -zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening- over te kunnen sluiten. Deze stappen hanteert u ook als u meerdere dure kredieten wilt samenvoegen naar 1 goedkope lening.

Stap 1: Gegevens invullen
Vul op de website van een bank de gegevens voor de offerteaanvraag in. Sommige banken hebben daarvoor ook een speciaal ‘lening oversluit formulier’ beschikbaar. De bank in kwestie bekijkt uw aanvraag en laat weten of u in aanmerking komt voor een oversluiting. Zij sturen u vervolgens een offerte toe.

Stap 2: Offerte voor lening oversluiten ondertekenen
Heeft u een leningofferte ontvangen? Neem deze dan grondig door! U betaalt nu teveel voor uw huidige krediet(en) en wilt natuurlijk een goedkopere, betrouwbare financiering afsluiten. Vergelijk uw huidige JKP met de JKP van de nieuwe aanbieder. Als u met de nieuwe leenofferte akkoord gaat, dan stuurt u deze ondertekend terug. Voeg eventuele documenten toe. Vaak kunt u ook online de leningaanvraag afhandelen.

Stap 3: Zij sluiten uw lening(en) over
U hoeft zelf niet uw huidige lening of krediet over te sluiten. Dit doet de bank voor u. Natuurlijk moet u daarvoor wel alle benodigde gegevens en documenten op tijd en compleet aanleveren.

Persoonlijke lening boetevrij aflossen?

Let op: Bij het oversluiten van een persoonlijke lening moet u rekening houden met extra kosten. Deze leningen zijn namelijk niet altijd boetevrij af te lossen. Dit kan per aanbieder verschillen. Dat is ook direct een goed punt om rekening mee te houden bij het afsluiten van een persoonlijke lening bij een nieuwe aanbieder… In uw overeenkomst leest u of u boetevrij en versneld kan aflossen of niet. Kredietverstrekkers die wel een boete in rekening brengen hebben zich te houden aan de wet.

De Nederlandse wet bepaald dat een boete niet hoger mag zijn dan maximaal 1 procent van het bedrag dat versneld wordt afgelost. Heeft u nog een leenbedrag van €20.000 openstaan? Dan geldt daar mogelijk een maximale boete van €200 voor. Maar als het goed is verdient u dat bedrag binnen enkele maanden alweer terug, omdat u natuurlijk alleen een lening oversluit als daar een gunstiger rente tegenover staat.

Doorlopend krediet oversluiten gratis

Alle doorlopende kredieten (ook creditcardschulden en roodstand) kunt u gratis laten oversluiten. Een duur doorlopend krediet oversluiten is dus altijd meteen lonend.