Leningen voor zonnepanelen voordeliger dan een sociaal krediet in Helmond

In Helmond moeten inwoners met een laag inkomen volgens de PvdA vele malen goedkoper kunnen lenen. Voor een sociaal krediet rekent de gemeente nu nog een rentepercentage van minimaal 5,3% tot maximaal 8,2%. Het verschil met de blijverslening (2,8%), de starterslening (2,9%) en de gemeentelijke duurzaamheidslening (1,6%) is gewoonweg veel te groot volgens de PvdA.

Geld lenen voor zonnepalen goedkoper dan sociale lening

 Nu betalen arme mensen die een sociale lening afsluiten voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, tot wel 3 maal zoveel rente dan personen die een gewone persoonlijke lening bij de bank aanvragen voor zonnepanelen. Daarom wil Mohammed Chahim, hij is fractievoorzitter van de PvdA in Helmond, dat de gemeente zo snel mogelijk de rentetarieven voor sociale leningen verlaagt. Dat dit mogelijk is bewijst Den Haag. Deze stad heeft namelijk de rente verlaagd naar 2,3%.

Kredietbank Nederland bepaald rentepercentages

Niet de gemeente Helmond maar Kredietbank Nederland bepaald de tarieven voor sociale kredieten. Maar toch zou de gemeente volgens Mohammed Chahim invloed kunnen hebben op de hoogte van de rente door een financiële bijdrage te doen. Chahim heeft het gemeentebestuur van Helmond daarover een aantal vragen gesteld.

Kassa

Het tv-programma Kassa ontdekte dat 132 gemeenten in Nederland hoge rentetarieven rekenen voor sociale leningen die ze aan hun inwoners verstrekken, met rentes die oplopen tot wel 14%. Maar volgens de gemeente Helmond moet dat onderzoek vanuit het juiste perspectief worden gezien. Want bij de Kredietbank Nederland kunnen 2 verschillende sociale kredieten worden aangevraagd: een persoonlijke lening met een rente tot 12,6% en een sociale lening. De sociale lening kan alleen worden aangevraagd door mensen met een zeer laag inkomen (minder dan 130% v/h minimumloon). In Helmond betalen deze mensen een rente tussen de 5,3% en 8,2%. Al is dat nog steeds teveel, vindt Chahim.

Helmond moet gratis geld lenen aanbieden

Hij stelt voor om gratis leningen aan te bieden, want het gaat maar om een handjevol aanvragen voor sociale leningen per jaar. Als de gemeente een paar duizend euro in een fonds stopt, dan kunnen mensen met lage inkomens daar gratis geld van lenen. Ieder jaar maken iets meer dan 10 inwoners van Helmond gebruik van een sociaal krediet van Kredietbank Nederland.

0 comments… add one

Leave a Comment