Leningen vergelijken

Soorten leningen en kredieten

Leningen zijn er in zoveel soorten en maten, dat de zoektocht naar een juiste lening nogal wat zweetdruppels kan kosten. Bij het kiezen van een lening is het belangrijk om een duidelijk leendoel in gedachten te hebben. Bij dat type leendoel kiest u een geschikte lening. Het object waarvoor u leent moet dus altijd leidend zijn, en niet een laag rentetarief of een lage maandtermijn.

Zo is het afsluiten van een doorlopend krediet voor bijvoorbeeld een auto niet erg verstandig. De persoonlijke lening past veel beter bij bestedingen waarvan de totale kosten duidelijk zijn. U kunt dan de looptijd perfect afstemmen op de gebruiksduur of op de economische levensduur.

Een doorlopend krediet daarentegen is juist weer heel geschikt voor uitgaven waarvan de kosten onduidelijk zijn. U komt een kredietlimiet overeen en kunt daar telkens een deel van opnemen, mocht dat nodig zijn. Een doorlopend krediet sluit men daarom vaak af voor verbouwingen en woningrenovaties. Of om incidentele autokosten op te kunnen vangen of keukenapparatuur te vervangen. Naast de persoonlijke lening en het doorlopend krediet is een bekende leenvorm natuurlijk de hypotheek. Ook de minilening, autolening en creditcard zijn populaire consumptieve kredieten.

Wat is het JKP?

De leenterm ‘JKP’ komt u waarschijnlijk vaak tegen als u op zoek bent naar een goedkoop krediet of voordelige lening. Wat betekent JKP? Dit zijn de kosten van een krediet en dan uitgedrukt in een JKP: een jaarlijks kostenpercentage. Als u geld leent, dan dient u maandelijks een deel rente te betalen. Die rente mag u zien als de vergoeding die u betaalt aan de bank. De bank kan echter extra kosten bij u in rekening brengen. Ze zijn dan verplicht om deze totale jaarlijkse kosten te vermelden in advertenties, op de website en in de leenovereenkomst. Dit wordt dan uitgedrukt in het JKP, of te wel het jaarlijks kostenpercentage.

Persoonlijke leningen

Eén van de meest geliefde en populaire leningen is de persoonlijke lening. Dit krediet wordt door zowel bedrijven (zzp’ers en mkb’ers) als particulieren aangevraagd. Kenmerkend voor deze vorm van lenen is dat u altijd weet waar u aan toe bent. En dat kan erg prettig zijn. In feite koopt u met deze lening zekerheid in. U moet bij de bank opgeven waarvoor u leent. Vervolgens komt u een vast leenbedrag en een vast aantal aflossingstermijnen (de looptijd) overeen. U moet de lening binnen deze looptijd aflossen. De hoogte van iedere maandtermijn is gelijk.

U lost maandelijks evenveel aflossing en rente af. In bepaalde gevallen kunt u profiteren van renteaftrek, maar dan alleen als u de persoonlijke lening gebruikt voor bijvoorbeeld een verbouwing of renovatie van uw woning. Of te wel: Als er aantoonbaar sprake is van waardevermeerdering van een woning. Heeft u alle maandtermijnen afbetaald? Dan stopt de lening automatisch en wordt het krediet bij de BKR afgemeld. Eenmaal afgeloste bedragen kunt u niet meer opnemen.

leningen

Doorlopend krediet

Dat is bij het doorlopend krediet wel het geval! Daarom is het doorlopend krediet bijna even populair als bovenstaande leenvorm. Een doorlopend krediet (DK) is niet perse duurder dan een PL. Tegenwoordig zijn de rentes voor beide kredietvormen vrijwel gelijk. Wél kan de rente in de toekomst plotseling gaan stijgen. Sluit u een doorlopend krediet af, dan gaat u dus akkoord met een variabel rentetarief. Dit kan in uw voordeel maar ook in uw nadeel uitpakken.

Een doorlopend krediet kunt u aanvragen bij iedere Nederlandse bank. Uw maximale kredietlimiet is onder meer afhankelijk van uw netto maandinkomen, uw woonsituatie, de vaste lasten, uw leeftijd en de gegevens die over u bekend zijn bij de BKR. Wilt u altijd wat extra geld achter de hand hebben, bijvoorbeeld om onverwachtse kosten op te kunnen vangen? Of om een belangrijke uitgave te financieren waarvan de exacte kosten moeilijk in te schatten zijn? Vraag dan een doorlopend krediet aan bij de bank.

Minilening

De minilening is een minikrediet met een zeer beperkte c.q. korte looptijd. In Nederland kunt u een minilening afsluiten bij nog maar 2 aanbieders waaronder Ferratum. Met een dergelijke kleine lening kunt u per keer een bedrag tot maximaal 750 euro lenen. Maakt u voor een eerste keer gebruik van een flitskrediet, zoals minileningen ook wel genoemd worden? Dan kunt u mogelijk minder geld lenen. Wij raden u aan om slechts eenmalig van dit kredietje gebruik te maken.

Een klein beetje geld lenen met een korte looptijd is namelijk relatief duur! U betaalt zo tot 14% rente over het leenbedrag. Hoe vraagt u een minilening aan? Dat kan gewoon online bij een tweetal aanbieders in Nederland. U moet enkele documenten inscannen en uiteraard een formulier invullen met uw gegevens.

Aanbieders van flitskredieten doen geen toetsing bij de BKR. U kunt dus geld lenen zonder BKR-toetsing. Maar ook voor deze lening gelden strenge leenvoorwaarden, zoals die ook voor reguliere geldleningen gelden. U moet inkomsten hebben uit vaste werkzaamheden (studenten worden dus geweigerd) en daarnaast moet uw netto-inkomen van een dusdanige hoogte zijn, dat u zonder problemen de lening binnen 15 of 30 dagen kan terugbetalen.

Autolening

Over de autolening kunnen we kort zijn. U kunt namelijk kiezen uit meerdere soorten financieringen waarvan we er al 2 hierboven hebben beschreven: Persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Naast deze twee leningen die kunnen fungeren als autofinanciering, kunt u nog kiezen voor huurkoop, private lease en financial lease (voor ondernemers). Wat ons betreft is een persoonlijke lening afsluiten voor een nieuwe of gebruikte auto de meest verstandige, goedkope én logische keuze!

Creditcard

Veel mensen denken dat ze bij het aanvragen van een creditcard bij de bank een krediet afsluiten. Maar dat is niet zo. Met een creditcard kunt u alleen uitstel van betaling aanvragen. Met een kredietkaart leent u nooit geld. De bank schiet het u tijdelijk voor. Bij de meeste creditcardmaatschappijen krijgt u standaard 1 maand de tijd om betalingen, die u met de creditcard heeft gedaan, terug te betalen.

Op het eind van iedere maand krijgt u de rekening toegestuurd. Afhankelijk van uw kredietkaart is het mogelijk om meer tijd te nemen voor uw terugbetaling. U moet dan wel rente betalen. Voor een standaard creditcard betaalt u jaarlijks zo’n 30 euro.

Annuïteitenhypotheek

U kunt een hypotheek nemen op uw woning. De bank financiert dan uw woning en u lost de hypotheek af volgens afspraak. De maximale looptijd voor hypotheken is doorgaans 30 jaar. Gedurende deze periode kan u profiteren van renteaftrek. Daarna niet meer. U kunt grofweg kiezen uit 2 soorten hypotheken: De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Wat is het verschil tussen deze hypotheekvormen? Met de annuïteitenhypotheek heeft u altijd vaste maandlasten, tenminste, zo lijkt het.

Het maandelijks te betalen bedrag noemen we een annuïteit. Ook al betaalt u gelijke maandtermijnen, toch begint u pas halverwege de looptijd de hypotheeklening écht af te lossen. Gedurende de eerste jaren betaalt u namelijk meer rente dan aflossing. In die periode kunt u dan ook extra profiteren van de renteaftrek. Naarmate de looptijd vordert, bent u steeds duurder uit.

Lineaire hypotheek

Een goedkopere hypotheekvorm maar -gek genoeg- minder populair is de lineaire hypotheek. Hij is waarschijnlijk minder in trek omdat u met name in de eerste jaren flink veel aflost. Wel kunt u met deze hypotheek in totaal tot wel duizenden euro’s besparen in vergelijking met de annuïteiten hypotheek. Omdat u met de lineaire (betekenis lineair: lijnvormig) hypotheek in principe sneller aflost, betaalt u ook minder rente over het geheel bekeken.

Comments on this entry are closed.