Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is een goedkope hypotheekvorm waarbij de woningbezitter voornamelijk aan het begin van de looptijd hogere netto maandlasten heeft. Maar naarmate de looptijd van de lineaire hypotheek vordert, gaan de kosten omlaag.

U heeft met deze hypothecaire lening de zekerheid dat de woning voor de einddatum van de looptijd is afbetaalt. U lost elke maand wél hetzelfde bedrag af. Wat is een lineaire hypotheek? En hoe komt het dat uw maandlasten met deze hypotheekvorm steeds verder omlaag gaan, terwijl u wél maandelijks dezelfde bedragen aflost?

Met de lineaire hypotheek bent u maandelijks steeds voordeliger uit

Met de lineaire hypotheek gaat u steeds voordeliger aflossen. Dat zit zo: Iedere maand betaalt u hetzelfde bedrag aan de bank. Na 30 jaar is uw hypotheek volledig afgelost. Tijdens de gehele looptijd betaalt u maandelijks evenveel aflossing (u lost dus lineair af). Omdat uw totale schuld steeds verder afneemt gaat u ook steeds minder rente betalen. Maandelijks betaalt u dus alsmaar 1/360e minder rente.

Sneller aflossen van hypotheek

Omdat u bij lineaire hypotheken sneller aflost dan met bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek, betaalt u in zijn totaliteit minder rente. Ondanks dat geld lenen met deze hypotheek goedkoper is dan met een annuïteitenhypotheek, is hij niet zo populair. De maandlasten zijn namelijk vooral in de eerste paar jaren hoog omdat u dan extra aflost. Niet iedereen is bereid om een dergelijk ‘kostbaar’ offer te brengen. En ook niet iedereen is daartoe in staat.

Maandlasten lineaire hypotheek

Zoals u nu inmiddels wel weet, zijn de maandlasten met name een stuk hoger bij aanvang dan bij een hypotheek waarbij u op basis van annuïteiten aflost; de annuïteitenhypotheek. Maar ieder nadeel heeft zo zijn voordelen! Omdat u vooral in het begin veel aflost, zullen de maandlasten op den duur dalen omdat u minder rente gaat betalen.

Met de lineaire hypotheek bent u in het begin dus wat duurder uit. Op de helft van de looptijd zijn de lasten al een stuk lager. De lineaire hypotheek is in zijn geheel bekeken goedkoop. Tenminste, deze hypothecaire lening is goedkoper dan de annuïteitenhypotheek als u de hypotheeklasten over de totale looptijd berekent.

De inflatie gooit een beetje roet in het eten…

Met een gemiddelde lineaire hypotheek zijn huizenbezitters ongeveer vier procent goedkoper uit dan bij een annuïteitenhypotheek. Wel gooit de inflatie een klein beetje roet in het eten. Jaarlijks wordt het leven iets duurder en geld wordt daarom eigenlijk steeds wat minder waard. Als de inflatie in Nederland stijgt, dan kan uw lineaire hypotheek duurder uitvallen. Want u lost in het begin veel af. Het is zelfs zo dat een annuïteiten hypotheek goedkoper is bij een inflatie bij 3% of meer…

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek & lineaire hypotheken?

Voor beide hypotheekvormen, de lineaire- en annuïteitenhypotheek, geldt een belangrijk voordeel: De hypotheekrenteaftrek. Zonder deze ‘subsidie op wonen’ zou het voor veel mensen onmogelijk zijn om een woning te kopen. Hoeveel hypotheekrenteaftrek u ontvangt hangt o.m. af van de hoogte van de hypotheek en uw inkomen. Des te meer u verdient, des te meer belasting u daarover betaalt. Het komt erop neer dat mensen met een hoger inkomen het meeste van de hypotheekrenteaftrek bij een lineaire hypotheek profiteren. De rente op uw hypotheek trekt u immers af van het bovenste deel van uw inkomen….

Hoe maximale lineaire hypotheek berekenen?

Voor het berekenen van uw maximale (lineaire) hypotheek zijn er een aantal factoren die de hoogte van uw woonlening bepalen. U kunt overigens via Leningen.nl -of op de website van een willekeurige bank- online berekenen wat uw maandlasten worden indien u voor deze hypotheek zou kiezen. De hypotheek moet verplicht binnen een bepaalde periode geheel zijn afgelost. Doorgaans kiest men voor een ideale looptijd van 30 jaar.

Online rekenvoorbeeld hypotheken

De meeste banken gebruiken voor hun online rekenvoorbeelden dan ook deze looptijd (30 jaar). Maandelijks betaalt u een bruto bedrag aan aflossing. Dit bedrag staat bij lineaire hypotheken altijd vast en wijzigt dus niet. In de loop van de tijd zal het rentebedrag die u moet betalen dalen. Om inzichtelijk te krijgen wat uw daadwerkelijke maandelijkse lasten worden (de netto maandlasten = na renteaftrek), kunt u het beste gebruik maken van een ‘hypotheek calculator’. Deze bepaald voor u tot 99% nauwkeurig uw netto hypotheek maandlasten.

Samengevat: maandlasten lineaire hypotheken berekenen doet u als volgt:

  • Ga naar de website van de betreffende bank of hypotheker.
  • Gebruik hun ‘hypotheek rekenmodule’ om uw maximale hypotheek te berekenen.
  • Vul alle gegevens naar waarheid in.
  • Klik vervolgens op “berekenen” en u krijgt een indicatie van het maximaal te lenen bedrag én de maandlasten.

Actuele rente lineaire hypotheken

In 2017 en 2018 leent u geld voor een woning tegen zeer scherpe rentetarieven. Het rentetarief is medebepalend voor het maximale bedrag dat u kunt lenen. Over het algemeen gaat de volgende regel op: Des te langer u de hypotheekrente laat vastzetten, des te hoger de rentevoet wordt tijdens de looptijd.

Korte looptijd hypotheek kiezen of lange looptijd?

Een adviseur kan per situatie beoordelen wat verstandig is: Kiezen voor een korte looptijd bij een lineaire hypotheek? Of valt de keuze op een lange looptijd? Een korte looptijd wordt door banken aanbevolen indien u niet van plan bent om lang in uw nieuwe woning te blijven wonen. U zit dan immers bij een verhuizing niet vast aan een hypotheek.

Een kortere looptijd wordt dan ook vaak door starters aangevraagd. Hypotheken met een korte looptijd van 1 tot 5 jaar hebben een lager rentetarief. Ook een looptijd van 10 jaar rentevast is nog relatief goedkoop. Tussen 1 jaar vast en 30 jaar vast kan het verschil oplopen tot wel 2% rente! U kan ook kiezen voor een variebele leenrente.

Vrijblijvend hypotheekofferte aanvragen

Weet u voldoende en wilt u graag een hypotheekofferte aanvragen? Dat kan! Zoek op Leningen.nl naar een goedkope en betrouwbare hypotheekaanbieder en vraag bij hen vrijblijvend een hypotheekofferte aan. Wij krijgen uw gegevens niet in te zien. Alle correspondentie verloopt via de betreffende bank of hypotheekverstrekker. Zo blijft uw privacy gewaarborgd.

Waarom goedkope lineaire hypotheek afsluiten via Leningen.nl?

Leningen.nl verstrekt onafhankelijke informatie. Op onze website tonen we daarnaast de goedkoopste hypotheekaanbieders van Nederland. Zo hoeft u zelf niet op zoek te gaan naar een goedkope hypotheek. Zelf vertrekken we geen leningen en hypotheken. We houden ons aan de regels van het AFM en brengen daarom ook nooit een advies uit. Voor een deskundig hypotheekadvies over lineaire hypotheken, verwijzen we u graag door naar de aanbieders die u vindt op onze website.