Meer Nederlanders kiezen voor rentevaste periode van 30 jaar

Winterswijk – 4 oktober | Het blijkt dat kopers op de huizenmarkt in Winterswijk vaker kiezen voor een hypotheek met een lange(re) rentevaste periode. Dit tonen de landelijke cijfers uit de z.g. ‘Hypotheek Index’ aan.

Verdubbeling rentevaste periode hypotheek

In het laatste kwartaal (juli – september) laten de cijfers duidelijk een trend zien. Zo blijkt het aantal huizenkopers twee maal vaker te kiezen voor een rentevaste periode van dertig jaar. Een verdubbeling dus t.o.v. het jaar daarvoor in dezelfde periode.

Maar liefst één op de vijf kopers zet de rente voor dertig jaar vast. Zo ook in Winterswijk. Met een lange rentevaste periode bouw je dan wel veel zekerheid in. Toch kleven er aan een lange rentevaste periode ook wel degelijk een aantal nadelen, aldus De Hypotheker.

Nadelen volgens De Hypotheker

De Hypotheker wijst huizenkopers ook op de nadelen van het lang laten vastzetten van de hypotheekrente. Lang niet alle woningbezitters zitten deze periode helemaal uit. Zij zullen wellicht in de toekomst daarom lang een veel te hoge hypotheekrente betalen. En die waarschuwing geven ze niet voor niets. Volgens De Hypotheker worden er namelijk maar 5% van de hypotheken in Nederland naar een nieuwe woning meeverhuisd.

Lage leenrente en weinig verschil tussen rentevaste periode


Door de extreem lage hypotheekrentes én het feit dat er nog maar weinig verschillen zijn tussen rentevaste periodes, kiest de Nederlandse huizenkoper in grote getale voor een veel langere rentevaste periode dan voorheen. Zij profiteren voor de duur van de hypotheek van een lage rente.

Het aantal starters dat voor een lange periode kiest is met maar liefst 97% gestegen! Bij de zogenoemde ‘doorstromers’ is de stijging nog groter: 104%. Minder mensen kiezen voor het vastzetten van de hypotheekrente voor de periode van 10 jaar: -18%. De rentevaste periode van 20 jaar is ook minder populair: -8%.

0 comments… add one

Leave a Comment