Minilening

De minilening als oplossing

De minilening… Geen enkele andere lening roept zoveel vragen op als deze. Hij wordt gehaat door de AFM en is geliefd bij een doelgroep die niet maalt om een renteprocentje meer of minder. Voor hen is de minilening een uitkomst. Deze leensoort kenmerkt zich door een zeer korte looptijd en de vrij kleine bedragen die u per keer kan lenen. Een looptijd van enkele dagen tot maximaal 1 maand, dat is bij deze kleine leningen normaal. De leenbedragen variëren van enkele tientjes tot maximaal 750 euro (en alles daartussenin). Meer informatie over deze minuscule leningen vindt u hieronder.

Informatie en uitleg over de minilening: Wat is het?

Een minilening is een super kleine geldlening waarbij u voor een korte periode geld leent van een aanbieder. Verderop deze pagina vertellen we u nog even bij welke mini leningaanbieders u in Nederland terecht kunt. U betaalt rente in de vorm van commissie aan de geldverstrekker. En die commissie kan aardig oplopen naar gelang u zich niet aan de betalingsverplichtingen houdt. De minilening is geschikt voor consumenten die met spoed en vooral snel een klein beetje geld nodig hebben.

4 voordelen minilening:

 1. Kleine bedragen lenen binnen een paar uur, zodat u een belangrijke rekening snel kunt betalen of deze week uw boodschappen kunt doen.
 2. Er wordt geen BKR toetsing gedaan.
 3. Geen papierwerk.
 4. U zit niet aan een grote lening met lange looptijd vast.

Hoe snel flitskrediet zonder BKR toetsing aanvragen?

Het aanvragen van een flitskrediet is erg eenvoudig. Het is dan ook de meest laagdrempelige vorm van geld lenen. Het is bijzonder om te constateren dat deze ‘kredietjes’ nog steeds gretig aftrek vinden. En dat ondanks de relatief hoge kosten. Als u snel een paar honderd euro wilt lenen maar u heeft een negatief BKR, dan kunt u bij geen enkele kredietmaatschappij in Nederland terecht voor een lening. Behalve bij aanbieders van minikredieten. Zij zijn immers géén deelnemer van de BKR en kunnen daarom ook absoluut géén BKR toetsing uitvoeren. Met spoed een beetje lenen mét een negatieve BKR-registratie, dat is bij hen dus mogelijk.

100, 200, 500 euro lenen zonder loonstrook

Heeft u zo snel mogelijk geld nodig en is een doorlopend krediet afsluiten of een kleine persoonlijke lening voor u geen optie, omdat u maar een klein bedrag nog heeft? U kan al een klein krediet vanaf €100 tot maximaal €750 afsluiten. Zit u tijdelijk zonder werk? Geld lenen zonder loonstrook is alleen mogelijk bij sommige mini kredietverstrekkers. Bij hen kunt u zonder al teveel papierwerk snel en eenvoudig een lening aanvragen. Zo hoeft u geen kopie van uw loonstrook toe te sturen. Z.s.m. een paar honderd euro lenen is echter niet voor iedereen mogelijk. Hieronder vertellen we u iets meer over de voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Voorwaarden klein beetje geld lenen:

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
 • Het geld wordt gestort op een Nederlandse bankrekening.
 • U bent 18 jaar of ouder. Studenten kunnen niet lenen.
 • U beschikt over een vast inkomen.
 • Lenen met een uitkering of tijdelijk dienstverband is niet mogelijk.
 • U kunt maar 1 minilening tegelijk aanvragen.

Rente en kosten van een minilening

Wat zijn de kosten van een minikrediet? U moet in ieder geval rekening houden met een rentepercentage van omgerekend maximaal 13,99%. Maar let op: Het kan zijn dat de totale kosten hoger oplopen. Er worden namelijk extra kosten gerekend voor een verplichte garantstelling. Deze garantstelling is alleen verplicht indien u zelf niet iemand kunt vinden die voor u garant wil staan (een garantsteller). Als u schulden heeft, dan is het afsluiten van een dergelijke kleine lening onverstandig. U zou zich hiermee verder in de nesten kunnen werken. Zoek in het geval van schulden altijd hulp, bijvoorbeeld bij de schuldhulpverlening. Ondertussen kunt u zoeken naar goedkopere alternatieven van ‘snel een beetje geld lenen’.

Goede alternatieven voor minileningen en flitskredieten

Er zijn wel degelijk goedkopere alternatieven. Zo kunt u overwegen om bij uw bank een krediet op betaalrekening aan te vragen. U kunt dan een beetje in het rood staan (vaak tot maximaal €500). Twee of drie maanden in het rood staan is nog altijd goedkoper dan het afsluiten van een minikrediet. Een goede mogelijkheid is ook lenen met onderpand. Heeft u snel cash geld nodig? Probeer dan gebruikte spullen te verkopen via websites zoals Marktplaats!

Zijn dit verschillende soorten leningen?

Nee. Een flitskrediet is gewoon een minilening (of andersom). Het zijn slechts verschillende benamingen voor dezelfde leensoort. Andere benamingen hiervoor zijn ook wel:

 • minikrediet;
 • spoedlening;
 • sms-krediet;
 • flitslening;
 • mini lenen.

Bij al deze kredieten geldt dat u maximaal een paar honderd euro kan lenen én dat u maar een paar weken de tijd krijgt om dit weer terug te betalen.

De geschiedenis

Wanneer de eerste minilening officieel op het internet werd aangeboden, dat is ons niet helemaal duidelijk. We kunnen die geschiedenis gek genoeg niet achterhalen. Wel is het ons bekend dat de AFM en Rijksoverheid al in 2008 koortsachtig zochten naar een oplossing om de maximale kredietvergoeding óók voor deze leningen te laten gelden. In die periode waren de behandelingskosten dan ook exorbitant hoog. Dit kwam bij de meeste aanbieders neer op een rentepercentage van wel 600 procent op jaarbasis.

Alle flits- en minilening aanbieders 2017

Er zijn nog maar een paar minilening aanbieders in Nederland actief. Overigens werken zij vanuit het buitenland (de UK, om precies te zijn). De bekendste en nog actieve aanbieders van flitskredieten zijn Saldodipje en Ferratum.

Binnen 24 uur geld bij Ferratum

Bij Ferratum kunt u al binnen 24 uur beschikken over een beetje geld. U leent vanaf €600 tot maximaal €1.500. Het aanvragen zelf kost u slechts 7 minuten. Ook met een negatieve BKR notering kunt u bij hen lenen. Hoe het aanvragen werkt? U scant uw ID-kaart in, vult een aantal gegevens in en kiest voor een garantstelling. Uw IBAN wordt tijdens het aanvraagproces geverifieerd en vervolgens ontvangt u binnen een paar uur het geldbedrag.

€100 lenen bij Saldodipje

Bij Saldodipje gelden exact dezelfde leenvoorwaarden en mogelijkheden als bij Ferratum. Met het verschil dat u bij hen wél kunt aankloppen voor bedragen onder de €600. U kunt namelijk al lenen vanaf €100.