MKB- ers durven weer te investeren en sluiten meer zakelijke leningen af

Uit de Investeringsbarometer van de ING bank blijkt dat grotere bedrijven in Nederland weer durven te investeren. Dankzij de vele zakelijke leningen die ze de laatste tijd hebben afgesloten, zijn de bedrijfsinvesteringen van de grootbedrijven weer helemaal terug op het niveau van 2008. Nu komen ook de investeringen in het MKB (Midden en Kleinbedrijf) weer flink op gang.

Zakelijke lening en eigen vermogen

Uitschieters zijn die in de bouw en in de industriële sector. In deze sectoren wordt flink geïnvesteerd. Veel ondernemers in het MKB vragen een zakelijke lening aan. Maar ook zetten ze eigen financiële middelen in. Alternatieve MKB Leningen zoals lenen via zakelijke crowdfunding-platforms blijkt toch wat minder in trek te zijn. Die markt is vooralsnog alleen in trek bij particulieren.

Geld lenen voor machines en voertuigen

Ondernemers blijken vooral weer te investeren in machines en voertuigen. Deze bedrijfsinvesteringen zijn na 10 jaar (!) weer terug op het oude niveau van 2008. Zakelijke investeringen komen daarmee dus eindelijk weer op gang.

Leningen in de ICT-sector

De investeringen in de ICT-sector nemen een grote vlucht. Het niveau van 2008 is al lang en breed bereikt. Sterker nog, de investeringen door ICT-bedrijven in Nederland liggen al 20% boven het niveau van 2008. Veel apparatuur moet nou eenmaal vervangen worden. En ook hogere winsten in deze sector spelen mee.

ING Investeringsbarometer staat hoger

Kortom: De ING Investeringsbarometer staat op dit moment van schrijven relatief hoog. Deze barometer toont de investeringsbereidheid onder MKB’ers. Jarenlang durfde het midden- en kleinbedrijf niet te investeren in bedrijfsmiddelen. Nu is het vertrouwen weer helemaal terug.

Kleine MKB-bedrijven durven met name weer zakelijk geld te lenen

Zakelijk geld lenen neemt vooral bij de kleinere MKB-bedrijven toe. Dit zijn bedrijven met maximaal 50 werknemers. Via de website Leningen.nl kunnen zowel kleine als grote bedrijven zakelijk lenen. Vergelijk alle zakelijke financieringen van verschillende financieringsmaatschappijen met elkaar en vraag vrijblijvend een zakelijke leenofferte aan.

0 comments… add one

Leave a Comment