Mobiel op afbetaling bij abonnement niet meer populair

Een mobiel kopen op afbetaling bij een Telecom abonnement is tegenwoordig niet meer zo populair. Het is sinds mei dit jaar vrij lastig geworden voor sommige consumenten om een telefoonabonnement af te sluiten met een smartphone op afbetaling. Zij kiezen daarom vaker voor een sim-only abonnement en kopen daarvoor een los toestel. Dat schrijft onderzoeksbureau Telecompaper.

44 procent van ondervraagden kiest voor losse telefoon

De cijfers liegen er niet om: In de eerste 3 maanden van 2017 koos nog maar 34 procent van de kopers voor een losse telefoon. Dit is in het derde kwartaal van dit jaar inmiddels gestegen naar 44 procent. Verder blijkt dat minder Nederlandse consumenten ervoor kiezen om het gehele aankoopbedrag van het toestel te lenen.

Een kwart van de kopers leenden in het eerste kwartaal van 2017 nog het totale toestelbedrag. In het afgelopen kwartaal (juli – september) daalde het naar 14 procent.

Telefoon op afbetaling wordt geregistreerd bij het BKR

Mobiel op afbetaling bij abonnement niet meer populairEen abonnement + ‘gratis’ telefoon kan niet meer zomaar worden aangevraagd. De provider is verplicht om bij een dure telefoon u aan te melden bij het BKR. Een abonnement waarbij u een telefoon op afbetaling neemt wordt gezien als een kleine persoonlijke lening. Dit geldt bij abonnementen waarbij u een telefoon neemt met een aankoopbedrag van meer dan 250 euro. U moet de provider aantonen dat u voldoende verdient.

Ook moet u uw vaste lasten doorgeven. Een melding bij het BKR kan negatieve gevolgen hebben. Zo kan uw maximale hypotheek bijvoorbeeld omlaag gaan.

Vodafone verliest omzet

Bij telecomprovider Vodafone merken ze dat minder consumenten een duur abonnement afsluiten. In het afgelopen kwartaal daalde de omzet met 8 miljoen euro. Er worden daarentegen bij deze provider meer sim-only-abonnementen aangevraagd. Ook bij de KPN zijn de inkomsten uit duurdere mobiele abonnementen sterk teruglopen.

0 comments… add one

Leave a Comment