De Nederlander sluit vaker een lening af maar voor welk leendoel?

Het blijkt dat er weer meer leningen in Nederland worden afgesloten. Zo worden steeds vaker financieringen aangevraagd voor het oversluiten van schulden. Ook leent men vaker geld voor auto’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de leenwebsite Geldshop.nl dat door marktonderzoekers van GFK werd uitgevoerd.

De gemiddelde Nederlander sluit sneller een lening af


Geldshop laat weten dat Nederlanders in 2017 vaker een consumptieve lening afsloten dan in 2016. Zo steeg het aantal aanvragen voor een lening vorig jaar met maar liefst 27,4%. Opvallend detail: Het merendeel van de leningaanvragen is afkomstig van alleenstaanden. Verder blijkt dat er bij consumenten met een leeftijd vanaf 31 tot 40 jaar een grotere behoefte is aan consumptieve leningen. In totaal werden er door Geldshop zo’n 70.000 kredietaanvragen onderzocht. Bijna 20% van de Nederlandse huishoudens heeft 1 of meerdere lopende leningen.

Leenbedragen

Het onderzoek van Geldshop laat verder zien dat het gemiddelde leenbedrag daalt. Men leende dus in 2017 wel vaker maar er werden minder hoge kredieten afgesloten. De gemiddelde Nederlander leent €14,817. En dat is een stuk minder dan in 2016 (een daling van 19%). In totaal staat in Nederland een leenbedrag van bijna 15,5 miljard euro open.

Leningen voor oversluiten

De meeste leningen werden aangevraagd voor het oversluiten van een dure, bestaande lening. Maar liefst 1/3 deel van de consumptieve kredieten werd daaraan besteed. Waarschijnlijk doet de lage rentestand mensen besluiten een dure lening over te sluiten. Daarnaast zijn er kredietverstrekkers die een extra lange looptijd aanbieden.

Woning aankopen

Omdat men in 2018 nog maar tot 100% van de woningwaarde mag lenen, verwacht Geldshop dat meer mensen een consumptief krediet aanvragen om de overige kosten bij het aankopen van een woning te kunnen dekken.

0 comments… add one

Leave a Comment