Nederlanders lenen weer vaker voor auto en woning

Dat de economie weer draait als een tierelier, daar kunnen we niet omheen. De groei is in 2016 pas echt definitief ingezet. De economie maakt in 2017 tot dusverre een groei van 2.5% door. En dat merken de kredietverstrekkers en banken ook aan de hoeveelheid lening- en hypotheekaanvragen. Laten we bij het begin beginnen.

2016: Het jaar waarin veel meer geleend werd

Uit cijfers van VFN blijkt dat Nederlanders in 2016 veel meer geld leenden dan in het jaar daarvoor. Bij het VFN is een groot gedeelte van de kredietaanbieders aangesloten. Uit hun cijfers blijkt dat in 2016 ongeveer 3,4 miljard euro is verstrekt aan leningen. Dit betekent een groei van 21% ten opzichte van het jaar daarvoor. De Nederlandse consument had in 2016 al duidelijk veel meer vertrouwen. Maar dat de historisch lage leenrentes hebben geholpen bij de toename van het aantal afgesloten leningen, dat moge duidelijk zijn. Wat erg opvallend is, dat is dat consumenten steeds meer zekerheid proberen in te bouwen. In die zin lijkt het doorlopend krediet daarvan slachtoffer te worden.

 

Met de persoonlijke lening bouwt men extra zekerheid in


Zouden consumenten geleerd hebben van de schuldencrisis? Misschien wel… Want het is zeer opvallend dat de VFN vooral een verschuiving ziet van het doorlopend krediet naar leningen die meer vastigheden bieden, zoals de persoonlijke lening. Omdat de rente bij persoonlijke leningen vast staan, weet men wat de totale kosten van de lening maar ook wanneer de schuld weer is afgelost. De looptijd staat immers ook vast. Bij het doorlopend krediet is de rente variabel. Datzelfde geldt voor de aflossing.

Leendoelen: Auto en woning

Ook in 2017 blijft het aantal leningaanvragen toenemen. Geld lenen voor een nieuwe auto of een woning blijkt het meest in trek te zijn. Het aantal financieringen voor private lease is toegenomen, maar ook de gewone autolening is weer populair. Leningen voor woningen sluit men op dit moment het meest af voor het financieren van restschulden.

0 comments… add one

Leave a Comment