Nederlandse Voorschotbank moest lening oversluiten naar lagere leenrente

De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid heeft een bindende uitspraak gedaan in een zaak waarbij een consument jaren geleden een krediet afsloot bij De Nederlandse Voorschotbank. Deze bank behoort tot de Crédit Agricole Group. In 2007 sloot de klant 2 verschillende leningen af bij de Nederlandse Voorschotbank. Hij legde de zaak voor bij het Kifid, nadat hij 2 verschillende rentetarieven moest betalen. Het verschil tussen beide tarieven was bijna 6 %.

Bank moet meewerken bij het oversluiten van lening

De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening onderzocht de zaak en concludeerde dat de bank verplicht is om mee te werken bij het oversluiten van het doorlopend krediet en wel naar een lager rentetarief. En als ze weigeren, dan moeten ze de rente die betaald is vergoeden.

Twee jaar na het afsluiten wordt de lening overgesloten

Twee jaar nadat de consument het doorlopend krediet afsluit wordt het krediet overgesloten binnen Crédit Agricole.
De rente stijgt plotseling van 8.9 % naar 10.6 % in de periode 2011 tot 2015. Omdat de klant ondertussen ten onrechte een negatieve BKR-registratie had ontvangen, lukte het hem niet om het dure krediet over te sluiten. Pas nadat de registratie kwam te vervallen lukte dit. Hij krijgt een nieuw doorlopend krediet bij dezelfde bank aangeboden en dat tegen een veel lager rentetarief: Bijna 6 % lager dan zijn oude krediet. De consument doet zijn beklag bij de Geschillencommissie omdat hij vindt dat hij 5 jaar lang een veel te hoog rentetarief heeft betaald. Volgens hem moet de bank de teveel betaalde rente terugbetalen.

Redelijkheid en billijkheid is de norm


En de klant krijgt gelijk. De Geschillencommissie oordeelt dat de bank wél een variabele rente tijdens de looptijd mag aanpassen, maar dan alleen in alle redelijkheid en billijkheid. De bank kon het enorme renteverschil niet verklaren. De consument kon namelijk in dezelfde periode een lening bij een dochtermaatschappij afsluiten met een rente van 4.7 % en bij de andere maatschappij (ook een dochtermaatschappij) een lening tegen een rente van 10.6 %. Het verschil in voorwaarden bij beide leningen kan dit grote renteverschil ook niet verklaren. De bank moet van de Geschillencommissie de teveel betaalde leenrente daarom verplicht vergoeden.

Leningen oversluiten

Heeft u een te dure lening afgesloten? Deze kan u misschien oversluiten naar een goedkopere lening. Leningen vergelijken doet u op Leningen.nl. Wij zijn 100% onafhankelijk en tonen u daarom altijd de goedkoopste aanbieders.

0 comments… add one

Leave a Comment