Overbieden op woning steeds vaker de norm

Steeds vaker bieden mensen ver boven de vraagprijs om een woning te kunnen krijgen. Dat blijkt uit cijfers die Calcasa publiceerde. Volgens die cijfers worden er op dit moment ongeveer 25 procent van de woningen verkocht boven de vraagprijs. Maar dat is een landelijk gemiddelde. In grote steden is dit percentage vele malen hoger.

In grotere steden biedt tot 80% boven de vraagprijs

Het landelijk gemiddelde is nog magertjes bij de percentages die in de grotere steden aangetikt wordt. In Utrecht of Amsterdam blijken op dit moment maar liefst 80 procent van de woningen verkocht te worden voor prijzen boven de vraagprijs.

Het hoogste bod is het winnende bod


Bij de VEH (Vereniging Eigen Huis) merken ze dat de woningmarkt oververhit aan het raken is. Hans André de la Porte kaart dat aan. Vrijwel elk huis in de grote steden mag rekenen op veel interesse. Mensen die geïnteresseerd zijn, die krijgen een paar dagen de tijd om te komen bezichtigen en ze hebben een paar dagen de tijd om een bod uit te brengen.

Het hoogste bod is het winnende bod. Hans signaleert dat makelaars medeschuldig zijn aan de oververhitting op de woningmarkt. Wat ze doen is niets anders dan het creëren van een hype. Volgens Alexandra van Doorn, makelaar bij Nieuw Amsterdams Huys, doen alle partijen hier aan mee.

Niet alleen verkopers maar ook kopers en makelaars. Mensen denken tegenwoordig dat een vraagprijs het begin is van een onderhandeling. Waar men voorheen, na over en weer te hebben onderhandeld, uitkwam op een lagere prijs, daar biedt men nu veel te gemakkelijk boven de vraagprijs. Redenen daarvan zijn o.m. krapte op de woningmarkt en de lage hypotheekrente. Beleggen in een eigen woning blijft hoe dan ook nog lonend.

Makelaars moeten betere research doen

Volgens van Doorn kunnen ook makelaars bijdragen aan een minder overspannen woningmarkt. Al zouden ze alleen al een veel betere research doen. Ook moeten ze geen hoge verwachtingen bij zowel verkopers als kopers wekken. Het zijn vaak de huizenkopers die naar de grotere steden trekken die te hoge verwachtingen koesteren. Die groep denkt dat de prijzen de aankomende jaren nog explosief zullen blijven doorstijgen. Het is de vraag of dat wel zo reëel is….

0 comments… add one

Leave a Comment