Particulier geld lenen

Particulier geld lenen is zo gek nog niet. We noemen dit ook wel ‘onderhands geld lenen’. Niet alleen kan u daarmee mogelijk veel goedkoper geld lenen dan bij de traditionele banken het geval is, óók kunt u waarschijnlijk lenen tegen gunstiger voorwaarden.

Als u elders geen lening kan afsluiten omdat uw persoonlijke en/of financiële situatie dat niet toelaat, dan is deze alternatieve vorm van geld lenen het overwegen meer dan waard. Ook voor mensen met een negatieve BKR-registratie kan een onderhandse lening een mooie optie zijn.

Wat is particulier geld lenen?

Officieel is er sprake van lenen van een particulier indien u geld leent zonder dat er een financiële instelling tussenkomt. U kan geld van een onbekende lenen maar ook van een vriend, een goede buur, een kerkelijke instelling of van een familielid. De meeste mensen kiezen voor geld lenen bij familie.

Toch is een lening bij een onbekende afsluiten tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Diverse leenplatforms richten zich uitsluitend op deze nieuwe doelgroep. We noemen dit soort platforms ook wel Crowdfunding platforms. Daarop kunnen particuliere aanbieders van leningen en geldleners elkaar ontmoeten.

Onderhands geld lenen heeft voordelen

Sommige consumenten kiezen voor particulier geld lenen in plaats van lenen bij de bank. En dat gebeurt natuurlijk met een reden. Een lening bij een particulier afsluiten kan op een aantal manieren. Daarover verderop deze pagina meer uitleg. Nu zoomen we eerst even in op een aantal voordelen van geld lenen bij privépersonen.

Zo kan een particulier uw BKR gegevens niet achterhalen. Geld lenen ondanks een negatieve BKR-registratie is daarom mogelijk. Soms is het zelfs mogelijk om te lenen voor een lager rentetarief dan bij de bank. Ook dat kan een belangrijke reden zijn om voor een particuliere lening te kiezen. Particulier geld lenen heeft dus zeker zijn voor maar ook zijn nadelen.

Ook zakelijk krediet aanvragen mogelijk bij particulier geld lenen

Er zijn overigens ook voldoende ondernemers die afhankelijk zijn van particuliere financiers, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van een uniek product of gewoon om te investeren in onmisbare bedrijfsgoederen. Met name voor startende ondernemers is het moeilijk om een lening bij de bank af te sluiten. Particulier geld lenen is voor deze ondernemers dan ook een uitkomst.

Zonder jaarcijfers kan vrijwel geen enkele ondernemer lenen. Ondernemers kunnen voor een onderhands zakelijk krediet ook terecht op diverse Crowdfunding platforms. Daarover straks nog enige uitleg.

Meer vrijheid bij lenen zonder tussenkomst van bank

Een krediet afsluiten bij onbekenden heeft echt niet alleen maar voordelen. Daar komen we straks nog op terug. Maar een belangrijk voordeel is tenslotte nog wel het feit dat u er veel vrijheid voor terug krijgt. Zo kunt u gezamenlijk met de ontlener jullie eigen voorwaarden opstellen. Niets is daarbij onmogelijk. Maar blijf wel realistisch in uw leengedrag! Spreek gezamenlijk een duidelijke looptijd af.

Bepaal daarbij hoeveel aflossing u maandelijks betaalt. Neem ook de tijd om over de rente te onderhandelen. Doe geen zaken met particuliere verstrekkers van leningen die woekerrentes vragen.

Notaris

Zet alle afspraken vast op papier. Bij hoge leenbedragen is het raadzaam om er een (online) notaris bij te betrekken. Ook is het slim om vast te leggen wat de consequenties zijn indien u zich niet aan de afspraken kunt houden. Wat gebeurt er als u niet tijdig de lening aflost? Zet zo nodig een onderpand in om de risico’s voor de ontlener te beperken.

Wat zijn de voordelen voor de kredietverstrekkende partij?

De uitlener kan ook zo zijn redenen hebben om geld aan onbekenden uit te lenen. Ga er maar gerust vanuit dat iedere particuliere kredietverstrekker er, op de een of andere manier, ook zijn slaatje uit probeert te slaan.

Daarom is een lening bij een goede vriend of een familielid afsluiten naar onze mening verstandiger in het geval van particulier geld lenen. De voordelen van een onbekende geldverstrekker kunnen zijn:

  • Meeprofiteren in de winst van uw bedrijf (indien u geld leent om een bedrijf op te zetten).
  • Geld uitlenen brengt tegenwoordig meer op dan geld op een spaarrekening zetten.
  • Een onbekende lener aan een financiering helpen kan natuurlijk ook een goed gevoel geven!

Nadelen van particulier geld lenen

particulier geld lenen - de voor- en nadelenNet zoals een lening afsluiten bij de bank of een kredietverstrekker nadelen heeft, moet je bij particulier geld lenen ook terdege rekening houden met mogelijke risico’s bij het lenen van geld van privépersonen. Het kan allereerst voor de ontlener vervelend zijn wanneer de lener -u dus- het leenbedrag niet meer kan terugbetalen.

Dat risico kunt u als ontlener beperken door een goede, waterdichte leenovereenkomst op te stellen. Maar dit is lang niet altijd voldoende. Ook voor de lener is het niet kunnen aflossen van een lening al even vervelend. De geldlener kan u het leven zuur maken, in de hoop dat u dan alsnog uw verplichting nakomt.

Waar online geld lenen zonder BKR toetsing?

Dan is nu bijna het moment aangebroken dat u geld van een onbekende gaat lenen. Als u écht niet bij familie of vrienden terecht kunt, dan is het mogelijk om te lenen zonder BKR toetsing op de volgende manieren:

  1. Via advertenties op Google.
  2. Op websites zoals Speurders, Marktplaats en Tweedehands.
  3. Via bekende Crowdfunding websites (tip!)
  4. Via Open Handel (tip!)
  5. Op een speciaal forum voor particuliere leners en gelduitleners.

Geld uitlenen of lenen via Marktplaats? Doe maar niet!

Helaas zijn er op Marktplaats nogal veel louche handelaren actief. Voor een particuliere lening is het niet slim om via dergelijke websites afspraken met onbekenden te maken. Met name voor particuliere geldverstrekkers kan dit een risicovolle onderneming zijn.

Zorg ervoor dat u in ieder geval nooit een aanbetaling doet, voordat u gezamenlijk een duidelijke leenovereenkomst hebt opgesteld. Bij particulier geld lenen is dit een absolute must!

Euro’s lenen via Open Handel

Een betrouwbare maar minder bekende manier om euro’s te lenen, dat is via ‘Open Handel’. Naast geld lenen via Crowdfunding is dit een erg goede manier om aan wat geld te komen. Maar wat is Open Handel precies? Op websites waar open handel plaatsvindt, handelen met name particulieren met elkaar.

Heel soms zitten er echter ook geregistreerde bedrijven tussen bij particulier geld lenen die geld uitlenen. Omdat bij Open Handel geen controles plaatsvinden door financiële toezichthouders zoals de AFM, kan er geld geleend en uitgeleend worden zonder dat men zich hoeft te houden aan allerlei strenge regelgevingen en voorwaarden die wel gelden voor banken. Open Handel lijkt in die zin op een soort marktplaats maar dan op het gebied van financieringen.