Persoonlijke lening

Persoonlijke lening informatie

Geld lenen met een persoonlijke lening (lening op afbetaling) is in Nederland bijna een vanzelfsprekendheid geworden. Wij Nederlanders bouwen graag veel zekerheid in. En tegelijk zijn we een Calvinistisch landje. Dat laatste uit zich vandaag de dag nog vooral in zuinigheid. In geen enkel ander land wordt er online zo vaak gezocht op “goedkope persoonlijke lening” of “goedkoop geld lenen”. En leningen vergelijken? Dat doen wij graag! En dat is maar goed ook. Want daarmee kunt u nogal veel geld besparen. Wij Nederlanders zijn dan wel zuinig… maar lang niet gek.

Op deze pagina informeren we u over de kenmerken van de persoonlijke lening, de voordelen van deze leenvorm en waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten daarvan. Op deze pagina informeren we u ook hoe u persoonlijke leningen het beste kunt vergelijken. Tevens leggen we u uit op basis waarvan uw maximale lening wordt berekend.

De kenmerken van de persoonlijke lening

Wat is een persoonlijke lening (lening op afbetaling) en wat zijn de belangrijkste kenmerken/eigenschappen van dit consumptieve krediet? Een persoonlijke lening is een lening met een vaste looptijd. Men sluit deze doorgaans af voor grotere bestedingsdoelen zoals een nieuwe auto, een woningrenovatie of verbouwing, een nieuwe keuken of badkamer en ga zo maar door. Omdat persoonlijke leningen een vaste rentevoet hebben, is het van te voren duidelijk hoeveel deze vorm van geld lenen u kost. Dat maakt deze lening o.a. zo geliefd als autolening. De looptijd kunt u tot in precisie afstemmen op de economische levensduur van het te financieren object. Een ander kenmerk van de persoonlijke lening is dat u het leenbedrag in één keer krijgt uitbetaald. En iedere maand betaalt u precies hetzelfde bedrag aan aflossing en rente.

Eenmalig een groot bedrag lenen

U leent met een persoonlijke lening dus eenmalig een groot geldbedrag. Het geld wordt in één keer in zijn geheel op uw betaalrekening gestort. Eenmaal afgeloste bedragen kunt u niet opnieuw opnemen. Wilt u die mogelijkheid wel hebben? Kies dan voor een doorlopend krediet of creditcard lening. U spreekt met uw kredietverstrekker af hoe lang u doet over de aflossing en hoeveel rente u betaalt.

Extra verborgen kosten bij een persoonlijke lening?

Geld lenen is niet gratis. Het kost geld, dat is logisch. Zo betaalt u altijd een rentevergoeding aan de desbetreffende bank of kredietverstrekker. Maar hoe zit het met eventuele de extra kosten als u geld gaat lenen? Moet u afsluitprovisie betalen of administratiekosten? Aanbieders van persoonlijke leningen moeten in alles transparant zijn. Advertenties moeten de totale kosten die u maakt eerlijk en duidelijk weergeven. Reclame-uitingen zoals “goedkoopste persoonlijke lening” of “bijna gratis geld lenen” zijn verboden. Als zij extra kosten bij u in rekening brengen voor het afsluiten van een lening, dan wordt dat vooraf duidelijk aangegeven. Zo moet u mogelijk extra kosten (een boete) betalen indien u een lening vervroegd aflost. Bij sommige aanbieders kunt u echter boetevrij versneld aflossen.

Boete vervroegde aflossing bij sommige aanbieders

  • 0,5 procent van het leenbedrag dat u aflost indien het krediet korter dan 1 jaar doorloopt.
  • 1 procent van het leenbedrag dat u aflost indien de lening meer dan 1 jaar doorloopt.

Betaal géén bemiddelingskosten bij lening op afbetaling!

Sowieso is het goed nieuws voor u dat er door bemiddelaars in leningen nooit zomaar extra kosten in rekening mogen worden gebracht. Bent u bij een kredietverstrekker verplicht om bemiddelingskosten te betalen bij het afsluiten van een persoonlijke lening? Of rekent hij voorrijkosten / administratiekosten? Maak daarvan dan direct melding bij de AFM. Alle leenadviseurs en bemiddelaars (intermediairs) worden namelijk door de bank betaald. Zij mogen u dus geen extra rekening sturen! Wel mogen zij de kosten die ze maken voor het uitbrengen van advies over verzekeringen aan u doorberekenen. Maar dan alleen als ze uw toestemming daarvoor krijgen.

Betalingsbeschermer of overlijdensrisicoverzekering afsluiten verstandig?

Het is lang niet altijd nodig maar soms kan het verstandig zijn om u goed te verzekeren bij het afsluiten van een lening. Zo kunt u bij de meeste banken een betalingsbeschermer aan uw persoonlijke lening koppelen. Dit is een verzekering waarmee uw schuld toch wordt afgelost bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of bij overlijden. Uiteraard mag zoiets ook wat kosten. Ga voor uzelf na of deze extra kosten het allemaal waard zijn. Bij een kleine lening zou een dergelijke verzekering wellicht overbodig zijn. Leent u echter veel geld, dan kan een betalingsbeschermer of overlijdensrisicoverzekering afsluiten juist verstandig zijn.

De beste persoonlijke leningen direct vergelijken

Bent u voldoende geïnformeerd? Dan is voor u op dit moment het juiste moment aangebroken dat u zich gaat focussen op het echte werk: Persoonlijke leningen vergelijken. Op onze website kunt u aanbieders vinden bij wie u een offerte kunt aanvragen. Vraag meerdere offertes aan bij verschillende banken. Vergelijk deze aanbieders met elkaar op basis van de rente die zij op dit moment berekenen. Maar focust u zich nooit alleen op de rentepercentages. Neem in uw vergelijking ook altijd de leenvoorwaarden door.

De voorwaarden van kredietverstrekkers vergelijken is erg belangrijk. Mag u bij hen een geldlening boetevrij aflossen of niet? Bent u verplicht om een betalingsbeschermer af te sluiten? Wat gebeurt er als u niet meer in staat bent om uw persoonlijke lening af te betalen? Naast de leenrente en voorwaarden zou u ook eens extra kunnen letten op de klantenservices van een x aantal persoonlijke lening aanbieders die u met elkaar vergelijkt. Hoe zijn ze te bereiken? Worden problemen snel opgelost?

Uw maximale persoonlijke lening berekenen online

Heeft u eenmaal meerdere kredietverstrekkers met elkaar vergeleken, dan wilt u weten hoeveel geld u maximaal lenen kunt lenen met uw persoonlijke lening. Het maximale leenbedrag voor deze lening op afbetaling verschilt per aanbieder. Voor het berekenen van uw maximale lening let men o.a. op de volgende zaken:

  • Uw bruto inkomen per maand.
  • Het soort dienstverband (contract).
  • Uw gezinssituatie (partner: wel/niet – kinderen: wel/geen).
  • Koophuis.
  • Woonlasten.
  • Huidige openstaande leningen.

Offerte lenen aanvragen

Bent u nog steeds geïnteresseerd in de lening op afbetaling? Dan kunt u via onze website 100% vrijblijvend een geld lenen offerte indienen. De aanvraag komt direct bij de juiste kredietverstrekker terecht. Zij beoordelen ook uw leningaanvraag.

Een bestaande en dure lening oversluiten

Het is ook altijd mogelijk om uw bestaande en te dure lening over te hevelen naar een nieuwe aanbieder. Overweeg deze mogelijkheid serieus. Want de huidige rentetarieven zijn historisch laag. U lost met een nieuw persoonlijk krediet uw oude geldlening af. Ga van te voren wel na of er een boete in rekening wordt gebracht door uw huidige bank.