Registeraccountant handelde niet zorgvuldig bij lening moeder en zoon

Een registeraccountant is op de vingers getikt door de Accountantskamer. De accountant is bestraft nadat hij niet zorgvuldig handelde bij een financiering van een moeder en de zoon van haar. De moeder bleek namelijk voor te willen doen alsof ze haar zoon een lening verstrekte in plaats van een schenking.

Lening van 403.000 euro

Een bejaarde moeder leende haar eigen zoon een bedrag van enkele tonnen (403.000 euro om precies te zijn). De registeraccountant in kwestie trok onvoldoende na waarvoor de lening werd verstrekt en met welke bedoelingen. Daarmee schoot de accountant volgens de Accountantskamer flink tekort. Tevens werd de inhoud van de leenovereenkomst door hem onvoldoende doorgenomen. Een overeenkomst moet bij dergelijke bedragen naar de Nederlandse Belastingdienst worden doorgestuurd. De Accountantskamer houdt toezicht op accountants in Nederland. Zij spreken nu van een flinke onzorgvuldigheid van de accountant en hebben hem daarom bestraft.

Accountant vergemakkelijkte belastingfraude

Ook het OM en de FIOD bekeken de zaak en zij concludeerden dat de registeraccountant bewust belastingfraude van de moeder en haar zoon vergemakkelijkte. Echter, op dat punt werd de accountant uiteindelijk vrijgesproken. De FIOD was van mening dat de RA aan fraude meewerkte doordat hij een leenovereenkomst voor de lening opstelde. Hij zou hier zelf ook fiscaal van hebben willen profiteren.

Aantekeningen en documenten werden aangepast

De moeder wilde doen voorkomen alsof ze haar zoon een lening verstrekte. In werkelijkheid bleek het om een schenking te gaan. De accountant zou documenten en aantekeningen hebben aangepast. En de accountant verwerkte in de aangifte IB ook het bedrag als zijnde een lening. Daarom vonden het OM en de FIOD dat de RA zich schuldig maakte aan het meewerken van het bedrijven van belastingfraude door moeder en kind.

0 comments… add one

Leave a Comment