Rood staan

Staat u in het rood of wilt u rood staan? Roodstand is in feite een klein doorlopend krediet. U kunt dit bij vrijwel iedere bank aanvragen in de vorm van een krediet op betaalrekening of rekening courant krediet. Het is één van de duurste vormen van geld lenen. We zullen deze vorm van lenen dan ook niet promoten op deze plek. Dat doen we trouwens bij geen enkele leenvorm.

Op deze pagina geven we u informatie over rood staan, adviseren we u over minder dure alternatieven en vertellen we u bij welke Nederlandse banken u een krediet op betaalrekening kunt aanvragen. Ook kan u de mogelijkheid om rood te staan bij de bank stopzetten en dit krediet bundelen naar één grotere en goedkopere lening.

Informatie rood staan

Wilt u rood staan? Besef dan dat er veel betere alternatieven zijn waaraan u minder geld kwijt bent. Rood staan is duur. Vre-se-lijk duur zelfs. En dat is zonde van uw geld. Toch is er vraag naar deze kredietvorm. En eerlijk is eerlijk: Soms geeft de mogelijkheid om beroep te kunnen doen op een kleine geldreserve een veilig gevoel.

Als u rood kan staan op uw betaalrekening, dan heeft u de beschikking over een klein krediet op betaalrekening. Sommige banken gebruiken daar andere leentermen voor. Zij spreken bijvoorbeeld liever van een ‘rekening courant krediet’ of hebben het gewoon over ‘rood staan op betaalrekening’.

Wat is rood kunnen staan precies?

Het kan soms erg handig zijn om een klein beetje geld achter de hand te hebben voor die momenten waarop u even geen saldo heeft, of weinig te besteden hebt. Is het wel eens voorgekomen dat u onvoldoende geld op uw rekening had staan? Dan weet u hoe vervelend dat kan zijn. Banken bieden de mogelijkheid aan klanten om tijdelijk in de rode cijfers te staan. Dat kan tot een afgesproken limiet. U mag doorgaans 3 maanden in de min staan. Daarna moet u uw saldo weer aanvullen. Roodstand kan u aanvragen bij veel banken zoals de SNS bank, ABN Amro en de Rabobank.

Welk bedrag mag u in het rood staan?

Af en toe rood staan op uw betaalrekening kan tot een afgesproken limiet. U kan bij de meeste banken vanaf 500 euro in het rood staan tot maximaal 1000 euro. Bij de SNS bank kan u zelfs tot 2.500 euro opnemen. U betaalt alleen rente over het bedrag dat u extra heeft opgenomen. Stel als u 250 euro in de min staat, dan betaalt u alleen over die 250 euro rente. Als u eventjes rood staat dan vallen de kosten nog wel mee. Maar maakt u vaker gebruik van het kredietlimiet en ook nog eens gedurende een langere periode, dan kunnen de rentekosten hoog oplopen. Daarover informeren we u straks nog even.

Voorwaarden krediet op betaalrekening

Niet iedereen kan gebruik maken van de mogelijkheid om in de rode cijfers te staan of te wel: een krediet op betaalrekening aanvragen. Elke bank hanteert daarvoor weer zijn eigen leenvoorwaarden. Op basis van de hoogte van uw inkomen, de vaste lasten en uw persoonlijke situatie zal de bank een besluit nemen.

U heeft in ieder geval de Nederlandse nationaliteit en woont in Nederland. Uw inkomen moet gestort worden op de rekening waarvoor u roodstand aanvraagt. Die betaalrekening mag ook alleen op uw naam staan. Daarnaast is het maximale bedrag dat u mag gebruiken even hoog als uw netto maandinkomen. Ook uw leeftijd is bepalend. U moet minimaal 18 en maximaal 74 jaar oud zijn.

Hoe duur is in de min staan?

Rood staan is duur. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van het bedrag dat u in de min staat op de betaalrekening en voor hoe lang. Bij een rekening courant krediet betaalt u een variabele rente. De rente wijzigt meestal tijdens de looptijd. De bank stelt de rente vast op basis van allerlei kosten en let daarbij ook op ontwikkelingen op de kapitaal- en geldmarkt.

Als de rente stijgt, dan leent u duurder. Het duurt dan langer voordat u het krediet weer heeft terugbetaald. U kunt ook het geluk hebben dat de rente daalt. Maar rentes tot 14% zijn bij het rood staan heel normaal. Let dus op de kosten en zoek eventueel naar goedkopere alternatieven. Stel dat de rente op rood staan 13% is en u neemt een kredietlimiet van 500 euro. Dan betaalt u ongeveer 5 euro per maand rente aan de bank.

Oplossingen en alternatieven

Als u vaker gebruik maakt van roodstand, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar alternatieve manieren om tijdelijk extra geld tot uw beschikking te hebben. Heeft u tijdelijk een beetje geld nodig? Wilt u eenmalig een klein bedrag lenen? Volgens Nibud staat ongeveer 23% van de Nederlanders elke maand wel een keer in het rood.

Ze maken gebruik van die mogelijkheid om een periode zonder salaris te overbruggen of om onverwachtse rekeningen te kunnen betalen. Maar rood staan moet geen gewoonte worden. Ga dan op zoek naar andere mogelijkheden. Gebruikt u roodstand regelmatig voor een grotere uitgave? Dan kan een kleine persoonlijke lening afsluiten verstandig en goedkoper zijn.

Kleine persoonlijke lening afsluiten

Gebruik uw roodstand nooit om grotere aankopen mee te doen. Dat is vreselijk duur. Het beste kan u dan een kleine persoonlijke lening afsluiten. U betaalt dan veel minder rente en kan zelf bepalen in hoeveel termijnen u de lening weer aflost. Een beetje geld lenen met een persoonlijke lening is al mogelijk vanaf 2000 tot 2.500 euro.

Geld lenen met minilening

Een minilening is een piepklein krediet met een zeer korte looptijd. U kan een minilening aanvragen bij Ferratum of Cashper. Net zoals rood stand is ook de minilening een dure vorm van geld lenen. Het voordeel hiervan is echter dat u geld kan lenen met een negatief BKR. Bij de bank kan u geen krediet op betaalrekening nemen als u een negatieve BKR-registratie heeft.

In de rode cijfers staan onverstandig?

Het is niet perse onverstandig om een rekening te hebben met de mogelijkheid om extra geld op te nemen. Het kan altijd eens van pas komen. Niet verstandig wordt het echter als u te vaak van het kredietlimiet gebruik maakt. Komt u steeds vaker in de rode cijfers terecht? Dan is het gevaar aanwezig dat u dieper in de schulden terecht komt. In dat geval is het verstandig om structureel uit het rood te komen. Gebruik daarvoor onze tips.

Een aantal ‘uit-het-rood-komen-tips’

Veel consumenten die ooit roodstand bij de bank hebben aangevraagd, die komen maar lastig van het negatieve saldo af. Probeer daar iets aan te doen. Want jaarlijks kan het u tot wel €100 of meer aan rente kosten. En dat geld kan u wel beter gebruiken…. Daarom hebben we voor u een aantal tips verzameld om zo snel mogelijk uit het rood te komen. De tips staan hieronder.

1. Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven

Let er eens op wat er zoal aan inkomsten op uw rekening verschijnt en wat uw maandelijkse uitgaven zijn. Maak hier een overzicht van. Neem daarin alles op. Dus ook eventuele subsidies en toeslagen zoals huursubsidie en zorgtoeslag maar ook bijvoorbeeld teruggaven van de Belastingdienst. Als u voor uzelf duidelijk heeft hoeveel eruit gaat en hoeveel er binnen komt, dan kan u beter inschatten hoeveel en waarop u moet besparen.

2. Spaargeld

Heeft u spaargeld? U bent dan gek als u daarmee niet uw krediet aflost. Ook al levert sparen weinig op, de rente op rood staan is vele malen hoger dan dat spaargeld u oplevert!

3. Rood staan oversluiten naar andere leenvorm

Laat uw rood staan oversluiten naar een persoonlijke lening of een klein doorlopend krediet. Ook kan u vaak andere schulden meenemen en bundelen tot een nieuwe lening. Denk aan een creditcardschuld of een postorderkrediet.

Nooit vergeten: Roodstaan uitzetten

Heeft u eenmaal een oplossing gevonden en bent u niet meer afhankelijk van uw kredietlimiet op betaalrekening? Vergeet dan niet om de mogelijkheid tot rood staan op te zeggen. Zo neemt u nooit meer per ongeluk teveel geld op.